Από απαγωγή μέχρι επεμβάσεις-Η δράση του κυκλώματος, οι στόχοι και οι εγκέφαλος
11:30 - 01 Ιουλίου 2023

Τον τρόπο, με τον οποίο δρούσαν οι δύο Ελληνοκύπριοι, που συνελήφθησαν για τις απάτες με τους ψευδογιατρούς, εντόπισε η Αστυνομία, μετά από έρευνες και φαίνεται ότι στόχευαν ηλικιωμένες γυναίκες και με την πρόφαση ότι συγγενικά τους πρόσωπα χρειάζονταν χειρουργική επέμβαση, κατάφερναν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χρυσές λίρες και 16,000 ευρώ στην κατοχή των δύο που συνελήφθησαν για τις απάτες με ψευδογιατρούς
Συγκεκριμένα οι δύο παρουσιάστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το πρωί του Σαββάτου και σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, υπάρχουν μαρτυρίες ότι ο 66χρονος και η 65χρονη εμπλέκονται σε τέσσερις υποθέσεις, κατά τις οποίες απέσπασαν χρηματικά ποσά και άλλα τιμαλφή, από ηλικιωμένες. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ακούστηκε πως το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, αξιοποιώντας κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και πληροφορίες από το κοινό, κατάφερε χθες να πετύχει τη σύλληψη των δύο υπόπτων και να εντοπίσει στην οικία τους το χρηματικό ποσό των 16 χιλιάδων ευρώ και ποσότητα χρυσαφικών.
Όπως αποκαλύφθηκε, η πρώτη υπόθεση σημειώθηκε στις 16 Μαΐου, όταν 86χρονη από τη Λάρνακα κατήγγειλε πως το απόγευμα της ίδιας ημέρας δέχθηκε τηλεφώνημα στο σταθερό τηλέφωνο της οικίας της, από άγνωστο άνδρα, πιθανόν ελληνικής καταγωγής, ο οποίος παρουσιάστηκε ως χειρουργός και της ανέφερε ότι η νύφη της τραυματίστηκε μετά από πέσιμο από σκάλα και έχρηζε χειρουργικής επέμβασης. Γι’ αυτό το σκοπό της ζήτησε όπως παραδώσει το χρηματικό ποσό των 7,000 ευρώ σε πρόσωπο, που θα έστελνε στην οικία της. Όπως ακούστηκε στο Δικαστήριο, δέκα λεπτά αργότερα, άγνωστος άνδρας μετέβηκε στην οικία της και του παρέδωσε το χρηματικό ποσό που της ζητήθηκε, σε χαρτονομίσματα των πενήντα και είκοσι ευρώ και στη συνέχεια ο άγνωστος αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση.
Συνεχίζοντας, ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε πως δύο μέρες μετά, στις 18 Μαΐου, 86χρονη κατήγγειλε πως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας είχε δεχθεί τηλεφώνημα στο σταθερό τηλέφωνο του διαμερίσματός της, από άγνωστο άνδρα, ο οποίος της προσποιήθηκε ότι απήγαγε την κόρη και τον γαμπρό της και ζήτησε 10,000 ευρώ, για να τους αφήσει ελεύθερους. Η ηλικιωμένη, πείστηκε από τα λεγόμενά του και λίγη ώρα αργότερα, άγνωστος άνδρας μετέβηκε στο διαμέρισμά της και αφού του επέτρεψε είσοδο στο σπίτι της, του υπέδειξε σημείο στον αποθηκευτικό χώρο της οροφής, όπου βρισκόταν μία μικρή βαλίτσα με 20,00 ευρώ. Ο άνδρας πήρε τη βαλίτσα και αποχώρησε.
Ο ανακριτής υπέδειξε πως στις 11 Ιουνίου καταγγέλθηκε από 56χρονη ότι την ίδια ημέρα, η μητέρα της ηλικίας 79 ετών, έδωσε σε άγνωστη γυναίκα, στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, το χρηματικό ποσό των 70,000 ευρώ, που είχε φυλαγμένο στην οικία της, αφού δέχθηκε τηλεφώνημα στο σταθερό της τηλέφωνο, από άγνωστο άνδρα, ο οποίος της ανέφερε ότι η κόρη της χρειάζεται άμεσα το χρηματικό ποσό των 75,000 ευρώ, για να υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο πόδι. Η 79χρονη ανέφερε ότι ο άγνωστος άνδρας της είπε να μην αναφέρει το γεγονός σε κανένα και της ζήτησε να μεταβεί σε κοντινό σημείο από την οικία της, όπου θα της έστελνε συνεργάτη του, για να του παραδώσει τα χρήματα. Η ηλικιωμένη ανέφερε στον άγνωστο ότι θα μεταβεί πεζή στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου και αυτός της ζήτησε να του πει τον αριθμό του κινητού της τηλεφώνου, ώστε να συνομιλούν για να μπορέσει να την εντοπίσει. Εκεί, άγνωστη γυναίκα πλησίασε την ηλικιωμένη, η οποία καθόταν σε παγκάκι έξω από την κεντρική είσοδο της εκκλησίας, κατόπιν προτροπής του αγνώστου άνδρα, και παρέδωσε το ποσό των 70,000 ευρώ, σε νάιλον σακούλα, σε χαρτονομίσματα των 50, 100, 200 και 500 ευρώ.
Η τελευταία υπόθεση που εμπλέκονται οι δύο τους, όπως ανέφερε ο ανακριτής, διαπράχθηκε στις 29 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, 79χρονη κατήγγειλε ότι την ίδια ημέρα, δέχθηκε τηλεφώνημα στο σταθερό τηλέφωνο της οικίας της, από άγνωστο πρόσωπο, ελληνικής καταγωγής, ο οποίος παρουσιάστηκε ως ιατρός και της ανέφερε πως η κόρη της τραυματίστηκε σε δυστύχημα και χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Της ζήτησε να παραδώσει άμεσα το χρηματικό ποσό των 50,000 ευρώ, για να προχωρήσει με την χειρουργική επέμβαση. Στη συνέχεια, η παραπονούμενη ανέφερε πως έχει μόνο 9,000 ευρώ, τα οποία παρέδωσε λίγη ώρα αργότερα σε άγνωστη γυναίκα, που μετέβη στην οικία ης. Στη συνέχεια, η ηλικιωμένη είχε ξανά επικοινωνία με την γυναίκα, η οποία μετέβη εκ νέου στην οικία της και παρέλαβε χρυσαφικά και τιμαλφή, η αξία των οποίων ανέρχεται στις 9,000 ευρώ, με την πρόφαση ότι το χρηματικό ποσό δεν ήταν επαρκή.
Από τις έρευνες της Αστυνομίας και τις μαρτυρίες που κατέχει ενώπιον της, οδηγήθηκαν στα ίχνη των δύο υπόπτων, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι ύποπτοι, με τη βοήθεια αγνώστου προσώπου ελληνικής καταγωγής αποτελούν σπείρα, η οποία είχε σκοπό να αποσπά μεγάλα χρηματικά ποσά και χρυσαφικά από ηλικιωμένους και δρα σε Κύπρο και εξωτερικό. Την ίδια ώρα, στο Δικαστήριο αναφέρθηκε πως υπάρχει και τρίτη ύποπτη και πρόκειται για 64χρονη, λεπτής σωματικής διάπλασης, η οποία τόσο ο σωματότυπος όσο και η υπόλοιπη περιγραφή της ομοιάζει της ύποπτης γυναίκας, που απόσπασε το χρηματικό ποσό των 70,000 ευρώ στις 11 Ιουνίου.
Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία των δύο υπόπτων, εντοπίστηκαν:
-7,000 ευρώ σε διάφορα χαρτονομίσματα, εντός του χρηματοκιβωτίου στο υπνοδωμάτιο των δύο υπόπτων,
-Μία δέσμη χρημάτων τυλιγμένη με λαστιχάκια, τα οποία ήταν 9,000 σε διάφορα χαρτονομίσματα
-Ένα κίτρινο ρούχινο κάλυμα θερμοφόρας, που περιείχε 8 χρυσά νομίσματα
-Ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα
-Ένα χρυσό δακτυλίδι
-Ένα χρυσό βραχιόλι με χρυσή λίρα
-Ένα χρυσό μενταγιόν με χρυσή αλυσία
-Μία χρυσή καδένα
-Τρία κινητά
-Μία κάρτα ξενοδοχείου που βρίσκεται στη Βουλγαρία
Η Αστυνομία, όπως ανέφερε ο ανακριτής, μεταξύ άλλων, αναμένεται να αποστείλει αιτήματα μέσω της Interpol στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, καθ’ ότι οι μέχρι τώρα εξετάσεις φαίνεται ότι υπάρχει συνεργάτης των υπόπτων, ο οποίος τηλεφωνεί και υποδεικνύει τα υποψήφια θύματα. Γίνονται προσπάθειες εξασφάλισης των στοιχειών του, ώστε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης. Επίσης, φαίνεται ότι σε δύο περιπτώσεις, οι ύποπτοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό και παρέδωσαν σε συνεργάτες του αγνώστου χρηματικά ποσά.
Οι δύο είναι ύποπτοι για πέντε αδικήματα: συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, εξασφάλιση αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, κλοπή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσία για καταδολίευση.
Η Αστυνομία αιτήθηκε την οκταήμερη κράτησή τους, ωστόσο ο δικηγόρος, Μαρίνος Καούλλας, τους έφερε ένσταση για την κράτησή τους. Ωστόσο, το Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας, για οκταήμερη προσωποκράτηση των δύο.