Άρχισε να λιώνει τους εργαζόμενους ο ήλιος-Οι κίνδυνοι, οι κανόνες και οι συστάσεις

Τα πρώτα σαραντάρια άρχισαν ήδη να καταγράφονται στο μενού του καιρού, με τη ζέστη να προκαλεί ιδιαίτερη δυσφορία αλλά και να είναι φυσικά ανυπόφορη σε όσους εργάζονται σε συνθήκες κάτω από τον ήλιο, με τους αρμόδιους την ίδια ώρα, να προχωρούν σε ειδικές συστάσεις προς τους εργοδότες, για την ασφάλεια των εργαζομένων τους.

Αξιοσημείωτο πάντως, είναι το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε εφαρμογή συγκεκριμένος κώδικας πρακτικής για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος παραθέτει αναλυτικά τα επαγγέλματα, όπου η εργασία εκτελείται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, υψηλής υγρασίας, άμεσης σωματικής επαφής με καυτά αντικείμενα ή έντονης σωματικής δραστηριότητας και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για θερμική καταπόνηση των εργαζομένων που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Όπως καταγράφεται στον συγκεκριμένο κώδικα, τέτοια επαγγέλματα, υπάγονται στις πλείστες των περιπτώσεων στον κατασκευαστικό τομέα, όπου η εργασία τους είναι σε διάφορους εξωτερικούς χώρους, αλλά, ακόμη και γι' αυτού του είδους επαγγέλματα, έχουν καταρτιστεί οι κατάλληλες ρυθμίσεις μέσα από κώδικα πρακτικής, ώστε να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής και να μπορούν να εργαστούν οι υπάλληλοι, τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Πάντως, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER, οφείλουν οι εργοδότες να τον εφαρμόζουν τον κώδικα πρακτικής και να προστατεύουν τους εργαζόμενους τους από τα στοιχεία της φύσης και τις υψηλές θερμοκρασίες. «Υπάρχει μια κατάσταση η οποία δεν είναι μόνο η θερμοκρασία όμως, αλλά υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο ονομάζεται ενεργός θερμοκρασία, που είναι συνδυασμός της θερμοκρασίας και της υγρασίας, που δημιουργεί συνθήκες δυσφορίας και γι’ αυτό υπάρχει ένας κατάλογος από ενέργειες καταγραμμένες μέσα στον κώδικά για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται».

Οι αρμόδιοι, φαίνεται να μερίμνησαν και να δημιούργησαν αυτόν τον κώδικα, ώστε να υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζομένους. «Κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας, ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας αλλά και οι συναφείς δραστηριότητες, οι οποίες από τη φύση τους είναι εκτεθειμένες».

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για πρόσωπα από τρίτες χώρες χωρίς διαχωρισμούς

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις πάντως, ιδιαίτερα σε χειρονακτικές εργασίες, όπου θα αντικρύσουμε να εργάζονται πρόσωπα από τρίτες χώρες. Όπως έκανε ξεκάθαρα όμως ο κ. Αντωνίου, ότι ισχύει για τους Κύπριους, ισχύει και για πρόσωπα από τρίτες χώρες, αλλά και για κάθε εργαζόμενο. «Είναι αυτονόητο ότι οι πρόνοιες του κώδικα για προστασία από τη θερμική καταπόνηση, ισχύουν για κάθε εργαζόμενο και όχι μόνο για τους Κύπριους».

Επιπρόσθετα, η προστασία αυτή, δεν είναι συνώνυμη με την υποβάθμιση της παραγωγικότητας ή της αποτελεσματικής διεκπεραίωσης των εργασιών, εξήγησε ο κ. Αντωνίου. «Χρειάζεται λίγο καλύτερο προγραμματισμό. Δηλαδή, εργασίες που πρέπει να γίνουν με έκθεση στον ήλιο, πρέπει να προγραμματίζονται νωρίτερα. Οι ώρες που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, είναι μεταξύ 11 το πρωί και 4 το απόγευμα, άρα οι εργασίες μπορούν να γίνουν πριν τις 11 ή μετά τις 4. Με ένα κατάλληλο προγραμματισμό, δεν επηρεάζεται η παραγωγικότητα».

Έτσι, μέσα στο πλαίσιο εκείνων των ωρών που είναι οι πιο επικίνδυνες, πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου, «μπορούν να περιοριστούν οι εργασίες σε σκιερό χώρο, είτε καλυμμένο χώρο, γιατί μέσα στις κατασκευές υπάρχει αυτή η δυνατότητα ή να ληφθούν πρόνοιες για κατάλληλη σκίαση και παροχής νερού και όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει ο κώδικάς μας, έτσι ώστε να προστατεύεται ο κόσμος».

Σημειώνεται, πως ακόμη και αν υπάρχουν τέτοια περιστατικά, όπου εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, υπάρχουν και οι πρόνοιες για τις ανάλογες επιπτώσεις, εκεί και όπου παραβιάζεται η Νομοθεσία. «Ειδικότερα εάν υπάρχει περιστατικό θερμοπληξίας ή οποιασδήποτε άλλης ανάλογης καταπόνησης της υγείας εργαζομένου, γιατί ο εργοδότης δεν τηρεί αυτά που προβλέπει ο κώδικας, θα έχει θέματα με τον Νόμο της περί προστασίας της ασφάλειας και υγείας στην εργασία, καθώς εκεί προβλέπονται σοβαρότατες κυρώσεις».

Οι χώροι εργασίας που πρέπει να ακολουθούν τη Νομοθεσία είναι:

 • χυτήρια σιδήρου και χάλυβα
 • μη σιδηρούχα χυτήρια
 • τσιμεντοποιεία
 • τουβλοποιεία και παρόμοιες εγκαταστάσεις
 • εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων γυαλιού
 • εργοστάσια προϊόντων ελαστικού/πλαστικών
 • σταθμοί παραγωγής ηλεκτρισμού (ιδιαίτερα δωμάτια λεβήτων)
 • λεβητοστάσια
 • αρτοποιεία
 • βιομηχανίες ζαχαρωδών προϊόντων
 • μαγειρεία, κουζίνες
 • πλυντήρια/στεγνοκαθαριστήρια
 • κονσερβοποιεία
 • εργοστάσια χημικών
 • μεταλλεία/λατομεία
 • λιμάνια

Επίσης, οι υπαίθριες δραστηριότητες που εκτελούνται σε περίοδο υψηλών θερμοκρασιών είναι:

 • οι κατασκευές
 • η γεωργία
 • η απόθεση ή επεξεργασία αποβλήτων
 • οι εργασίες σε μεταλλεία/λατομεία

Δειτε Επισης

Το πόθεν έσχες, οι ανθοί από το Παλαιχώρι και η ανάγκη για διαφάνεια
Η ενηλικίωση ενός εγκλήματος, η αναβίωση του Γολγοθά και τα... έντονα γράμματα της Αστυνομίας
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό στον ΔΗΣΥ, τελευταίος γύρος συναντήσεων-Δεν αποκλείονται ανακοινώσεις συνεργασιών
Τα ορόσημα του Δεκεμβρίου καθορίζουν την πορεία του Κυπριακού το 2024
Ομολόγησε τη δολοφονία της συντρόφου του ο 71χρονος-«Έκανε σχέση με άλλον, τρελάθηκα και τη σκότωσα»
Χάθηκαν τα ίχνη της 14χρονης Σόνιας στη Λευκωσία (pic)
Αγανακτισμένοι οι μαθητές με την κατάσταση με τα λεωφορεία-« Προσβλητική η αδιαφορία της Κυβέρνησης»
Συνεχίζεται την Τετάρτη η συνεδρίαση συντεχνιών για χαμηλόμισθους Δημοσίου
Πώς μία κλοπή του 2013 και οι ράβδοι χρυσού ενός επιχειρηματία στριμώχνουν τον Μενέντεζ
Μεγάλη πτώση για την Κύπρο στις μαθητικές επιδόσεις-Ανησυχητικό το επίπεδο παγκοσμίως