Μέσα από ήρεμο προεκλογικό σχηματίζει τη νέα ηγεσία του το ΔΗΚΟ

Στο γήπεδο των υποψηφίων Γενικών Γραμματέων φαίνεται να εντοπίζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο Δημοκρατικό Κόμμα, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 9ης Ιουλίου, αφού είναι η διαδικασία με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό όπως έχουν διαμορφωθεί οι υποψηφιότητες.

Σε αντίθεση με τους αντιπρόεδρους, που οι υποψήφιοι είναι τέσσερις και οι θέσεις τρεις και, ως εκ τούτου, σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα εκλεγούν, το αξίωμα του γενικού γραμματέα είναι ένα και το διεκδικούν τρία στελέχη. Πρόκειται για τους Γιώργο Σολωμού, Ολύμπιο Χριστοφή και Αντώνη Σιβιτανίδη, οι οποίοι κάνουν τις τελευταίες ημέρες προεκλογικό αγώνα ανάμεσα στα μέλη του ΔΗΚΟ.

Υπενθυμίζεται πως το τοπίο για αυτό το αξίωμα ξεκαθάρισε πλήρως μόνο την ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων, καθώς, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες θέσεις, πέραν της σίγουρης υποψηφιότητας του Γιώργου Σολωμού, υπήρχαν διάφορες φήμες αναφορικά με τους ενδιαφερόμενους για τη θέση του γενικού γραμματέα, δεν ήταν ξεκάθαρες οι προθέσεις του υφιστάμενου κατόχου της, Άθου Αντωνιάδη, και η διεκδίκηση από μέρους του Ολύμπιου Χριστοφή αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη. Γι’ αυτό και τώρα είναι που γίνονται οι πολλές συζητήσεις επί της ουσίας, με τους τρεις υποψηφίους να επενδύουν στην προσωπική επαφή, με συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες και κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα ηγεσία του ΔΗΚΟ είναι σχεδόν σχηματισμένη, καθώς, άνευ ανθυποψηφίου, επανεκλέγεται πρόεδρος ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αναπληρώτρια πρόεδρος η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και γενικός οργανωτικός ο Φύτος Κωνσταντίνου. Σε ό,τι αφορά τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων, επαναδιεκδικούν οι Μιχάλης Δαμιανός και Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, ενώ τις υποψηφιότητες τους κατέθεσαν επίσης οι Χρύσανθος Σαββίδης και Αντρέας Μιχαηλίδης.

Αυτές οι εκλογές είναι, κατά γενική ομολογία, χαμηλού ενδιαφέροντος, υπό την έννοια ότι πολλές θέσεις έχουν κλειδώσει κατά την ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με την ανώτατη ηγεσία, καθώς έχουν εκλεγεί άνευ ανθυποψηφίων και οι οκτώ από τους έντεκα προέδρους των Επαρχιακών Επιτροπών. Έτσι, εκλογές σε αυτό το επίπεδο θα γίνουν μόνο στη Λάρνακα, όπου υποψήφιοι είναι οι Κωνσταντίνος Λύτρας και Κωνσταντίνος Σκεπαρνίδης, στην Αμμόχωστο που υποψήφιοι είναι οι Λουκάς Χρ. Λουκά και Κωνσταντίνος Χρυσοδόντας Πιττάκης και στην Πάφο που υπέβαλαν υποψηφιότητα οι Γιώργος Γεωργιάδης και Εύρος Λοϊζίδης.

Αρκετά καλές είναι και οι πιθανότητες εκλογής των υποψηφίων σε επίπεδο Εκτελεστικού Γραφείου, καθώς θα εκλεγούν περισσότεροι από τους μισούς, αφού υποβλήθηκαν 27 υποψηφιότητες για 15 θέσεις. Για την Κεντρική Επιτροπή οι θέσεις είναι 120 και οι υποψηφιότητες 167. Σε ό,τι αφορά τις γραμματείες των Επαρχιακών Επιτροπών, υποβλήθηκαν 212 υποψηφιότητες και οι διαθέσιμες θέσεις είναι 165.

Σε αντίθεση, πάντως, με κάποιες μνημειώδεις στιγμές στο παρελθόν του ΔΗΚΟ, σήμερα, παρά τον όποιο ανταγωνισμό έχει αναπτυχθεί μεταξύ υποψηφίων, όλοι επιβεβαιώνουν πως οι συνθήκες είναι ήρεμες και αρκετά συναγωνιστικές. Μετά τις φουρτούνες που προηγήθηκαν των Βουλευτικών Εκλογών, στο μεγάλο κόμμα του Κέντρου επικρατεί μια σχετική νηνεμία και αυτό αντανακλάται και στην προεκλογική εκστρατεία, που είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και εσωκομματική, με ελάχιστες δημόσιες προεκτάσεις.

Φαίνεται πως πρόθεση όλων είναι να σχηματιστούν ομαλά τα συλλογικά όργανα, ώστε να μπορούν να πιάσουν δουλειά και ενόψει του διπλού εκλογικού ραντεβού του Ιουνίου του 2024, πέραν των ευρύτερων αλλαγών που αποφασίστηκαν κατά το Καταστατικό Συνέδριο. Αν και γίνεται και στο ΔΗΚΟ κάποια προεργασία, όπως και στα υπόλοιπα κόμματα, είναι κατανοητό ότι θα πρέπει να φύγουν οι εσωκομματικές εκλογές από τη μέση για να μπουν σε φουλ ρυθμούς, δεδομένου ότι το παράθυρο πριν από την συνήθως πολιτικά νωχελική θερινή περίοδο είναι αρκετά μικρό και θα κλείσει σύντομα.

Δειτε Επισης

Δέκα χρόνια χωρίς τον Τάσο Μητσόπουλο-«Μία χαρισματική προσωπικότητα»
Λύπη για τον θάνατο της Τζούντιθ Γκάρμπερ εκφράζει η Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία
Αμετάκλητος ο Τατάρ-Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για Κυπριακό χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας»
Συμμετοχή Ρίτας Σούπερμαν σε συνάντηση ΟΗΕ για καταπολέμηση τρομοκρατίας
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Θλίψη στο ΑΚΕΛ-Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Μιχάλης Κούβαρος
Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»