Υπ. Γεωργίας: Πέραν των 850 εκατομμυρίων ευρώ για αγροτικό κόσμο στο πλαίσιο ΚΑΠ

Με την ολοκλήρωση της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014 – 2020 μέχρι και φέτος, που ολοκληρώνεται η μεταβατική της περίοδος, θα διασφαλίσουμε την παραχώρηση πέραν των 850 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά και από εθνικά κονδύλια, στοχευμένα στον αγροτικό μας κόσμο, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος.

Μιλούσε σε εκδήλωση για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής στο πάρκο «ΚΑΜΕΙΡΟΣ», στο Μενεού, που πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), σε συνεργασία με το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο. .

Ο κ. Ξενοφώντος είπε πως το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εργάζεται άοκνα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, αλλά και της μεταποίησης και της αξιοποίησης των γεωργικών προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Ανέφερε πως αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η αναζωογόνηση της υπαίθρου, η εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τον παραγωγό, η διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και η στήριξη της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού τομέα.

Επεσήμανε πως ο αγροτικός τομέας στην Κύπρο ήρθε αντιμέτωπος με σοβαρές δυσχέρειες, προσθέτοντας πως την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας διαδέχθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, επιφέροντας σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή του τόπου μας και επομένως και τον αγροτικό τομέα.

Επιπρόσθετα, η ρωσο-ουκρανική διένεξη δημιούργησε ενεργειακό και επισιτιστικό ζήτημα παγκόσμια, που δεν θα μπορούσε να αφήσει την Κύπρο ανεπηρέαστη, με τις τιμές της ενέργειας και των γεωργικών εφοδίων να αυξάνονται ραγδαία, ανέφερε.

Όπως ανέφερε, "λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα και τις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν, παρασχέθηκαν τρία πακέτα μέτρων, συνολικής δαπάνης ύψους €41,5 εκατομμυρίων, ως οικονομική αρωγή προς τους τομείς που πλήγηκαν περισσότερο και για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών τάσεων".

Είπε εξάλλου πως ταυτόχρονα, για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, "με την ολοκλήρωση της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014 – 2020 μέχρι και φέτος, που ολοκληρώνεται η μεταβατική της περίοδος, θα διασφαλίσουμε την παραχώρηση πέραν των 850 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά και από εθνικά κονδύλια, στοχευμένα στον αγροτικό μας κόσμο".

Παράλληλα, ανέφερε, "προχωρούμε σε προκήρυξη Παρεμβάσεων, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μέχρι το 2027, για περαιτέρω στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου".

Πρόσθεσε πως οι δράσεις βρίσκονται υπό το πρίσμα της ευρύτερης Στρατηγικής της Ένωσης «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για μια γεωργία ανθεκτικότερη στην κλιματική αλλαγή, που προάγει την περιφρούρηση της υγείας και της ποιότητας των τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση των τοπίων και της βιοποικιλότητας καθώς και την τόνωση των αγροτικών περιοχών.

"Όλα αυτά χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους ουσιώδεις στόχους αύξησης της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα, ενισχύοντας τη γνώση και εισάγοντας την καινοτομία, με βασικές κατευθύνσεις την εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους γεωργούς, τη βελτίωση της θέσης τους στην αλυσίδα αξίας, την ενθάρρυνση της ανανέωσης των γενεών, και φυσικά την προστασία από τις εξωγενείς κρίσεις", επεσήμανε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ