Ενημέρωσε για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για κυρώσεις την ΕΕ η Προκοπίου

Για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για την παρακολούθηση της εφαρμογής στην Κύπρο των κυρώσεων της ΕΕ ενημέρωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη - Προκοπίου, σε παρέμβασή της στο πλαίσιο της συνεδρίας του Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Παρασκευής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έγινε διεξοδική συζήτηση για το θέμα της διερεύνησης και δίωξης των παραβιάσεων των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στην παρέμβαση της, η κ. Κουκκίδη-Προκοπίου αναφέρθηκε στον μηχανισμό εφαρμογής των κυρώσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι δημιουργείται μια νέα ανεξάρτητη αρχή για παρακολούθηση και επιβολή κυρώσεων.

Όπως είπε, η κυπριακή Αστυνομία διερευνά αυτή την περίοδο 15 σχετικές υποθέσεις, στις οποίες η κυριότερη δυσκολία είναι η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων από δικαιοδοσίες εκτός ΕΕ, ενώ εισηγήθηκε την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών καθώς και με την Europol και την Eurojust.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την εξισορρόπηση της αποτελεσματικής διερεύνησης αδικημάτων οργανωμένου εγκλήματος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από δικαστικής πτυχής.

Σο πλαίσιο της συζήτησης για θέματα δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρμόδιοι Υπουργοί ενέκριναν την έναρξη τριμερών διαλόγων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για νομοθετικά προσχέδια που αφορούν την τροποποίηση της Οδηγίας για την εμπορία προσώπων ώστε να συμπεριλαμβάνονται στον ορισμό ποινικών αδικημάτων ο καταναγκαστικός γάμος, τις παράνομες υιοθεσίες και την εκούσια χρήση υπηρεσιών από πρόσωπα που είναι θύματα εμπορίας.

Οι Υπουργοί συμφώνησαν επίσης στην τροποποιημένη πρόταση οδηγίας για τη βία κατά των γυναικών και των εξ’ οικείων τους, ώστε να μεταφερθούν στο δίκαιο της ΕΕ οι ουσιαστικές διατάξεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Τοποθετήθηκαν επίσης επί κειμένου συμπερασμάτων για την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, με μόνους διαφωνούντες την Πολωνία και την Ουγγαρία, με αποτέλεσμα τα συμπεράσματα να μην υιοθετηθούν.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, η κ. Κουκκίδη είχε συνάντηση στα κτήρια του Δικαστήριού της ΕΕ με τους Κύπριους Δικαστές Κωνσταντίνο Λυκούργο, Σάββα Παπασάββα και Άννα Μαρκουλλή καθώς και τον Γενικό Εισαγγελέα Νικόλα Αιμιλίου.

Ιδιαίτερη περίπτωση η μετανάστευση στην Κύπρο

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των εργασιών του Συμβουλίου, η Υπουργός Δικαιοσύνης είχε αναφέρει πως, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η βοήθεια «που μας παρέχει η τεχνολογία στο να μπορέσουμε να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στην προστασία των συνόρων μας».

Αναφερόμενη στις μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο, σημείωσε πως αυτό το θέμα «είναι κάπως ιδιαίτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και αυτό τονίστηκε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη στην χάραξη πολιτικής των Βρυξελλών».

«Είπαμε ότι ακριβώς η ευαισθησία της γεωπολιτικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ρευστό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και το γεγονός ότι είναι μια κατεχόμενη χώρα, προκαλούν ένα υψηλό ρίσκο στη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης και από εκεί προέρχεται αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο ζήτημα ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε», σημείωσε.

Η κ. Κουκκίδη-Προκοπίου αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία του ότι από τις 25 Ιουλίου του 2023 η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει πρόσβαση στο σύστημα πληροφοριών της περιοχής του Σένγκεν (Schengen Information System), και ανέφερε πως «αυτό θα είναι ένα επιπρόσθετο εργαλείο σε όλη αυτή την προσπάθεια».

Η Κυπριακή Δημοκρατία «τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης της θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες, οι οποίες αποτελούν κόμβο μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη μέλη της Ευρώπης» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η Κύπρος τάχθηκε υπέρ της θέσης «ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση και οι συνέπειες προς τις τρίτες χώρες, οι οποίες υποβοηθούν τέτοιου είδους ροές, να είναι άμεσες, αποτελεσματικότερες και πολύ πιο σοβαρές από ότι είναι σήμερα».

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Δεκατετράχρονος απουσιάζει από την οικία του στη Λευκωσία (pic)
Με εκσπλάχνωση στο νοσοκομείο κρατούμενος από τις Κεντρικές-Υποβάλλεται σε επέμβαση
Απόψε η συναυλία στην μνήμη του Θανάση-Οι πολίτες ξανά στο πλευρό της οικογένειας
Στο νοσοκομείο οκτώ πρόσωπα μετά από τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Τροόδους
Σύγκρουση λεωφορείου με δύο οχήματα-Έκλεισε ο δρόμος Τροόδους-Λευκωσίας
Στον αέρα η υπόθεση με τα 17kg κοκαΐνης σε μπανάνες-Δικαστική κατσάδα από Βάσεις σε Δημοκρατία για άρνηση συνεργασίας
Καταγγελία για ρίψη πυροβολισμού σε οικία στη Λεμεσό
Ένα αγριοκοίταγμα οδήγησε στην απόπειρα φόνου-Προηγήθηκε και άλλο επεισόδιο μεταξύ θύματος και θύτη
Τα ευρήματα της ιατροδικαστικής στις σορούς των θυμάτων του διπλού θανατηφόρου-Ταυτοποιήθηκε ο πεζός
Τους έπιασαν με κλοπιμαία κοσμήματα και διαρρηκτικά εργαλεία