Θέματα των επιτροπών της ενόψει και ευρωεκλογών ανέλυσε η Σταύρου
18:47 - 09 Ιουνίου 2023
Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται στις επιτροπές στις οποίες συμμετέχει και που θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της, ενόψει ευρωεκλογών σε ακριβώς ένα χρόνο, ανέλυσε η Ευρωβουλευτής Ελένη Σταύρου, σε γεύμα με δημοσιογράφους την Παρασκευή.
Η κ. Σταύρου συμμετέχει στις επιτροπές προϋπολογισμού, ελέγχου του προϋπολογισμού, οικονομικών, ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανάπτυξης στις οποίες, όπως ανέφερε, κυριαρχούν φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τα θέματα κονδυλίων και χρηστής διοίκησης, τα προγράμματα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μετά την πανδημία και η Ουκρανική κρίση.
«Είμαστε πάντοτε σε πορεία εξεύρεσης νέων πόρων γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει χρήματα όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για τρίτες χώρες, όπως για χώρες της Αφρικής. Επισκεπτόμαστε μέσω της επιτροπής ανάπτυξης διάφορες χώρες για να δούμε πως ξοδεύονται αυτά τα χρήματα τα οποία δίνει η ΕΕ είτε αφορούν νεοφυείς επιχειρήσεις, είτε πρωτοβουλίες εταιρειών στην Αφρική για πρόσβαση στην αγορά, ανθρωπιστική βοήθεια λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και άλλα», ανέφερε.
Η κ. Σταύρου είπε ότι η κλιματική κρίση είναι ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες της ΕΕ γιατί από αυτή την κρίση απορρέουν και άλλες όπως πχ το μεταναστευτικό.
Ανέφερε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού και εμπορίας προσώπων, παιδιών και γυναικών που έρχονται στην ΕΕ για μια καλύτερη ζωή, αλλά κρατούνται όμηροι και τυγχάνουν σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Η Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην πρόσφατη επικύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από το ΕΚ που αποτελεί το πρώτο εργαλείο προστασίας κατά της βίας των γυναικών.
«Αυτό το γεγονός το χειροκροτήσαμε όλες οι γυναίκες του Ευρωκοινοβουλίου γιατί είναι ένα επίσημο όργανο και φορέας για στήριξη της γυναίκας», ανέφερε.
Είπε ότι με αυτή την ευκαιρία διοργανώνει στις 16 Ιουνίου στη Λεμεσό εκδήλωση για την σύγχρονη Ευρωπαία γυναίκα της Κύπρου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής και οι Επίτροποι Νομοθεσίας και Ισότητας Φύλων.
Αναφέρθηκε τέλος στην πρωτοβουλία που ανέλαβε για αναγνώριση διακρατικών υιοθεσιών αλλά και για να είναι κατορθωτή η υιοθεσία από μια ευρωπαϊκή χώρα σε άλλη.
Είπε ότι κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν που θεωρεί ότι μόνο μέσω διακρατικών συμφωνιών αυτό μπορεί να επιτευχθεί καθώς το οικογενειακό δίκαιο είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους μέλους. Σύμφωνα με την κ. Σταύρου υπάρχουν πολλές παράμετροι αυτού του θέματος και οι δυσκολίες ωθούν ζευγάρια να ψάξουν για λύσεις από τρίτες χώρες και ενδεχομένως να πέφτουν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας βρεφών.
Είπε ότι στην Κύπρο υπάρχει ο θεσμός της αναδοχής, αλλά δεν υπάρχουν παιδιά προς υιοθεσία.
Έθιξε και το θέμα των εξωσωματικών και του μεγάλου ψυχολογικού και χρηματικού κόστους που επωμίζεται ένα ζευγάρι.
Επίσης ανέφερε ότι ένα άλλο θέμα με το οποίο καταπιάνεται στις επιτροπές στις οποίες συμμετέχει είναι και αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών στο διαδίκτυο. Ανέφερε ότι το ΕΚ είναι σε διαβούλευση με πλατφόρμες και άλλους αρμόδιους αλλά «προσκρούουμε στην προστασία προσωπικών δεδομένων και στη δυσκολία να έχει πρόσβαση η αστυνομία και άλλοι φορείς σε κρυπτογραφημένα μηνύματα.
Πηγή: KΥΠΕ