Καμία αναφορά σε Κύπρο και αν. Μεσόγειο στο ανακοινωθέν του ΣΕΑ στην Τουρκία

«Στη νέα περίοδο, που είναι η αρχή του ‘αιώνα της Τουρκίας’, θα γίνουν με την ίδια αποφασιστικότητα βήματα για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας της χώρας μας», αναφέρει το ανακοινωθέν του ΣΕΑ, στην πρώτη του συνεδρία προχθές μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο χθεσινός τουρκικός Τύπος αναφέρεται στο ανακοινωθέν που γράφει ότι «στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η Τουρκική Δημοκρατία τον περασμένο αιώνα όξυναν την πίστη του έθνους μας στη δημοκρατία και την αποφασιστικότητά του στον αγώνα για ανεξαρτησία και μέλλον, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν περαιτέρω τα θεμέλια του κράτους μας και τονίστηκε ότι στη νέα περίοδο, που σηματοδοτεί την έναρξη του Τουρκικού Αιώνα, τα βήματα για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας της χώρας μας θα συνεχίσουν να λαμβάνονται με την ίδια αποφασιστικότητα».

Προστίθεται ότι το Συμβούλιο «ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα, και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά των κάθε είδους απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK-PYD/YPG, Φετουλάχ Γκιουλέν (FETÖ) και ισλαμικού κράτους».

Διαπιστώθηκε, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΕΑ, «ότι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και η εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας θα είναι δυνατή με την εκκαθάριση της Συρίας από τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Το ΣΕΑ επεσήμανε «τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας που θα συμβάλει στις προσπάθειες να διασφαλιστεί ότι οι Σύριοι που εγκαταλείπουν τις συγκρούσεις θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οικειοθελώς, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια και να ζήσουν τη ζωή τους σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας».

«Τονίστηκε η σημασία της στήριξης που παρέχει η Τουρκία στην Κοσσυφοπέδιο, ενώ συνεχίζονται οι διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης, προκειμένου να αποφευχθεί η μετατροπή της αυξανόμενης έντασης σε κρίση που θα μπορούσε να διαταράξει τις ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «τονίστηκαν οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες αυξάνουν τους κινδύνους για την περιοχή, και δηλώθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλλει στις προσπάθειες για τερματισμό των συγκρούσεων και έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών και για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας».

Η Τουρκία, συνεχίζει, «χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη διαδικασία διαλόγου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και επεσήμανε ότι μια δίκαιη διευθέτηση, όχι μόνο θα αποτελέσει τη βάση για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης στον Καύκασο, αλλά και θα συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια σταθερότητα».

Επίσης, «τα συγκρουόμενα μέρη στο Σουδάν κλήθηκαν να προστατεύσουν τα κέρδη της μεταβατικής διαδικασίας κηρύσσοντας μόνιμη κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και να επιλύσουν τα ζητήματα μέσω της συμφιλίωσης, ενώ τονίστηκε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη σε όλες τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Σουδάν, όπως έχει πράξει μέχρι σήμερα».

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου