Διερεύνηση ισχυρισμών για παράνομες χρεώσεις από ειδικούς ιατρούς ζητά ο ΠΙΣ

Τη διερεύνηση των ισχυρισμών για παράνομες χρεώσεις από ειδικούς γιατρούς, ζητά ο ΠΙΣ από τον ΟΑΥ, δηλώνοντας θορυβημένος από τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί σύμφωνα με τις οποίες, κατ’ ισχυρισμόν, ειδικοί ιατροί, συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ, απαιτούν την καταβολή αμοιβής ύψους €25 από ασθενείς, οι οποίοι ζητούν την επίσπευση διευθέτησης ραντεβού μαζί τους.

Σε ανακοίνωση του, ο ΠΙΣ καταδικάζει την όποια παράνομη πρακτική ιδιαίτερα εάν όντως αυτή ακολουθείται από μέλη του, στα οποία εφιστά την προσοχή.

Σημειώνει ότι «ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας εφαρμογής του ΓεΣΥ, οφείλει να διερευνήσει άμεσα τις όποιες πληροφορίες και να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ελέγχου για κάθε περιστατικό, σε περίπτωση που αυτές επαληθευτούν».

Ο ΠΙΣ επανατονίζει την ανάγκη εφαρμογής ενός «αποτελεσματικότερου» εποπτικού μηχανισμού ελέγχου, τόσο σε επίπεδο δικαιούχων όσο και σε επίπεδο παρόχων, ο οποίος να είναι «αποτρεπτικός της όποιας παράνομης πρακτικής από τον οποιοδήποτε στο πλαίσιο του ΓεΣΥ».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι θα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι οι αριθμοί στις λίστες αναμονής για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, ολοένα και διογκώνονται, σημειώνοντας ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει άμεσα να επιλυθεί.

Μέχρι την επίλυση του, προσθέτει, «σε ουδεμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογούνται ή να γίνονται ανεκτές παράνομες πρακτικές, απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται και ιδιαίτερα όταν αυτές δυνητικά αμαυρώνουν το επιστημονικό κύρος της ιατρικής κοινότητας».

Δειτε Επισης

Σταθερή αύξηση στη ζήτηση του χαλουμιού από τις αγορές του εξωτερικού-Πάνω από 110 εκ. οι εξαγωγές
Ανοίγει το διάλογο για την ειδική εκπαίδευση ο ΠτΔ-Ζήτησε απόψεις από εμπλεκόμενους φορείς
Υπ. Παιδείας: Κοινή προσπάθεια ο αγώνας κατά του καρκίνου
ΟΣΑΚ για Δέσποινα Ρούσου-«Εχθρική η προτροπή για παραπομπή της σε ιατροσυμβούλιο»
Το «παιδί θαύμα» της Αραδίππου-Οι επιρροές από την παράδοση και τα βήματα προς την κλασική μουσική
Υπ. Γεωργίας: Η βιολογική παραγωγή στην Κύπρο έχει κάνει αλματώδη πρόοδο
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο Ξενοφών Καλλής
Υπ. Εργασίας: Διαχρονικό κενό στη στήριξη για θεραπεία στο εξωτερικό
Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι και την Τετάρτη
Η πρώτη οδοκαθαρίστρια του Δήμου Λάρνακας-«Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή»