Σ. Στεφάνου: Μεσόγειος και Μ. Ανατολή απαλλαγμένες από όπλα μαζικής καταστροφής

Την υιοθέτηση του αιτήματος του φιλειρηνικού κινήματος για να ανακηρυχθεί η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή σε ζώνη απαλλαγμένη από όπλα μαζικής καταστροφής ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στον χαιρετισμό του στην 5η Μεσογειακή Διάσκεψη της Αριστεράς, που διοργανώνεται από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κύπρο.

Η Διάσκεψη ξεκίνησε την Παρασκευή στο Συνεδριακό Κέντρο "Φιλοξενία" και θα συνεχιστεί στις 10 και 11 Ιουνίου στα αναπαυτήρια της ΠΕΟ στα Περβόλια.

Με σύνθημα "Αλληλεγγύη - Ειρήνη - Συνεργασία", στη διάσκεψη θα συζητηθούν θέματα ειρήνης στην περιοχή, περιβάλλοντος, μετανάστευσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας, ενώ συμμετέχουν εκπροσώποι κομμάτων από δεκάδες χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την εκτίμηση του ΑΚΕΛ αλλά και του κυπριακού λαού προς όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για τη συνεπή αλληλεγγύη τους προς τον αγώνα του κυπριακού λαού για τερματισμό της τουρκικής κατοχής. "Έχουμε την ακράδαντη πεποίθηση ότι αν καταφέρουμε να πετύχουμε λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, αυτό θα είναι όχι μόνο λύτρωση για τον ίδιο τον λαό μας, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους αλλά και μια ιστορικών διαστάσεων συμβολή στην υπόθεση της ειρήνης σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, η λύση του Κυπριακού θα απελευθερώσει τεράστιες δυνατότητες για την περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή μας", σημείωσε.

Ανέφερε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή παλαιότερες ανοιχτές πληγές, όπως το Παλαιστινιακό, το Κυπριακό, η Δυτική Σαχάρα, έχουν διασταυρωθεί με νεότερα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στη Συρία, η κρίση στον Λίβανο, η διάλυση της Λιβύης, η επέμβαση στην Υεμένη, η δράση του «Ισλαμικού Κράτους». Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι "ο πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία συμπαρασύρει όλο τον πλανήτη σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με δραματικές συνέπειες για τους λαούς, όπως η ενεργειακή φτώχεια και η επισιτιστική ανασφάλεια, που πλήττουν ιδιαίτερα τις χώρες της Νότιας Μεσογείου και της υποσαχάριας Αφρικής".

Αναφερόμενος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους πολέμους και τις ξένες επεμβάσεις, ενώ αναφέρθηκε στις 25 χιλιάδες ανθρώπους που χάθηκαν στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, από το 2014 μέχρι σήμερα.

Για το περιβάλλον, είπε ότι η Μεσόγειος αποτελεί τη θάλασσα με τη μεγαλύτερη ρύπανση στον κόσμο, σημειώνοντας ότι 1,25 εκατομμύρια πλαστικά θραύσματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο βρίσκονται στη Μεσόγειο την ίδια ώρα που η θερμοκρασία της αυξάνεται κατά 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ανέφερε ότι η κλιματική κρίση προκαλεί τεράστιες, υπαρξιακές προκλήσεις για την περιοχή της Μεσογείου, ενώ η Μεσόγειος απειλείται πλέον και από τους ανυπολόγιστους κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου της Τουρκίας.

Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε την ανάγκη για διάλογο, συνεννόηση και κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων με κινητήριο άξονα την Αριστερά σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου και εξέφρασε την αναγκαιότητα να προταχθεί μια διαφορετική ευρωμεσογειακή συνεργασία.

«Η Αριστερά στην Ευρώπη οφείλει να προτάξει με τόλμη ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αντικρίζει την άλλη όχθη της Μεσογείου υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων και του επεμβατισμού, ούτε της μονόπλευρης προώθησης εμπορικών συμφερόντων και ετεροβαρών οικονομικών σχέσεων», ανέφερε, σημειώνοντας ότι απαιτείται ένας ριζικός αναπροσανατολισμός στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ και στη στάση της έναντι των ανοικτών ζητημάτων της περιοχής, με κορυφαίο το Μεσανατολικό, και την ανάγκη για λύση στη βάση της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο των συμφερόντων βέβαια είναι οι εξαγωγές όπλων των ευρωπαϊκών στρατιωτικών βιομηχανιών σε κράτη της περιοχής, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και άλλα, κάτι που στην ουσία αντιβαίνει ακόμα και στην Κοινή Θέση του Συμβουλίου της ΕΕ για τους κανόνες που πρέπει να διέπουν το εμπόριο όπλων», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα συστατικά του τοπίου, που την καθιστά μια «εύφλεκτη πυριτιδαποθήκη». Γι' αυτό, είπε, ένα μεγάλο βήμα για την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής θα ήταν να ανακηρυχθεί η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή ως ζώνης απαλλαγμένης από όπλα μαζικής καταστροφής.

Μίλησε ακόμα για προοδευτικές και σύγχρονες πολιτικές για την ενέργεια έτσι ώστε να την καθιστούν στην πράξη κοινωνικό αγαθό, το οποίο να συνεισφέρει στην ευημερία των κοινωνιών, τονίζοντας ότι η αφθονία ΑΠΕ στις χώρες της νότιας και ανατολικής Μεσογείου μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια διαφορετική και αμοιβαία επωφελή ευρωμεσογειακή συνεργασία, που θα έχει οικολογικό και κοινωνικό πρόσημο και θα δίνει ώθηση στην ανάπτυξη των κρατών της περιοχής.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε επίσης ότι πρέπει η Αριστερά να διεκδικήσει μια ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο που να βασίζεται στην αλληλεγγύη προς όσους έχουν ανάγκη, στη βάση του δικαίου του ασύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «μακριά από τις απάνθρωπες πρακτικές των επαναπροωθήσεων», με επιμερισμό της ευθύνης για τη φιλοξενία των προσφύγων σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ανάλογα με τις δυνατότητές τους, αλλά και την αντιμετώπιση των αιτιών που εξαναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή να ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους για να αναζητήσουν ασφάλεια και καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

«Θέλουμε μια Ευρώπη δημοκρατική και συμμετοχική στις δομές και τη λειτουργία της, όχι μια Ευρώπη στην οποία οι αποφάσεις της στην ουσία δρομολογούνται από τις κλειστές ελίτ των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης χωρίς λογοδοσία και διαφάνεια. Μια Ευρώπη που να είναι παγκόσμια δύναμη ειρήνης, αλληλεγγύης και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, η οποία να κτίζει σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης με τους γείτονές της στη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο, και όχι να προσδένεται στο άρμα των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών και επεμβάσεων», κατέληξε.

Το φυσικό αέριο να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού

Κατά την πρώτη Σύνοδο της διάσκεψης, με θέμα «Οικοδομώντας την ειρήνη σε ένα στρατιωτικοποιημένο περιβάλλον», ο Τουμάζος Τσιελεπής, Μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ και Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού, αναφέρθηκε σε τρόπους αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής για προώθηση της ειρήνης. 

Σημειώνοντας ότι μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά το 2017 ο ΓΓ ΟΗΕ επαναλάμβανε την ανάγκη αξιοποίησης του φυσικού αερίου ως κινήτρου για λύση του Κυπριακού και συνέχισης των συνομιλιών από το σημείο που είχαν μείνει, ο κ. Τσιελεπής ανέφερε ότι πρέπει να καταστήσουμε το φυσικό αέριο κίνητρο για την Τουρκία και την τ/κ κοινότητα για λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην πρόταση που είχε δώσει το ΑΚΕΛ στον τέως ΠτΔ, την οποία επανέφερε και προς τον νυν ΠτΔ, το ΑΚΕΛ εκφράζει ετοιμότητα να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση του Κυπριακού από εκεί που έμεινε με το πλαίσιο Γκουτέρες και τις συγκλίσεις. Επαναδηλώνεται με ιδιαίτερη έμφαση η ισχύς των συγκλίσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων που αφορούν την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή της τ/κ κοινότητας σε όλα τα όργανα εξουσίας, περιλαμβανομένης της θετικής τ/κ ψήφου προκειμένου να λαμβάνεται οποιαδήποτε απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Εκφράζεται περαιτέρω η ετοιμότητα για υποβολή στον κατάλληλο χρόνο προτάσεων για τα εκκρεμούντα ζητήματα του πλαισίου του ΓΓ με στόχο τη σύντομη κατάληξη σε στρατηγική συμφωνία.

Πρόσθεσε ότι το δεύτερο σκέλος της πρόταση του ΑΚΕΛ ξεκινά με επαναβεβαίωση των σημαντικών συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ για το φυσικό αέριο και τις θαλάσσιες ζώνες και επιπρόσθετα λαμβάνεται υπόψη η ανησυχία της τ/κ κοινότητας ότι τα πιο δεν απαντούν στο ερώτημα τι γίνεται πριν τη λύση του Κυπριακού, με εισήγηση για συζήτηση του θέματος εμπλοκής των Τ/κ στσα θέματα υδρογονανθράκων με την κατάληξη σε στρατηγική συμφωνία για λύση. Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος, ο κ. Τσιελεπής διευκρίνισε ότι με τη λύση του Κυπριακού, το Ταμείο Υδρογονανθράκων, από το οποίο, με επιμονή του ΑΚΕΛ, δεν επιτρέπονται εκταμιεύσεις, θα αντικατασταθεί με Ομοσπονδιακό Ταμείο Υδρογονανθράκων.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό