Ανεβάζουν τις τιμές σε καύσιμα και τσιγάρα στα κατεχόμενα

Έκτακτα συνεδρίασε το πρωί στα κατεχόμενα το «υπουργικό συμβούλιο» υπό τις εξελίξεις στην συναλλαγματική αγορά, ενώ η τουρκική λίρα εξακολουθεί να έχει πτωτική πορεία.

Ανακοινώσεις ακόμη δεν έχουν γίνει από πλευράς «κυβέρνησης» ενώ ήδη καταγράφηκαν οι πρώτες αυξήσεις σε καύσιμα και τσιγάρα, και η αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική.

Η τουρκική λίρα έφτασε σήμερα σχεδόν τις 30 έναντι της στερλίνας που είναι τιμή ρεκόρ, σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ. Η στερλίνα ισούται με 29,98 ΤΛ, το δολάριο 23,95 ΤΛ και το ευρώ 25,65 ΤΛ.

Οι αυξήσεις στα τσιγάρα άρχισαν σε συγκεκριμένη μάρκα κατά 5 ΤΛ το πακέτο ενώ από απόψε ή την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στις περισσότερες μάρκες τσιγάρων που κυκλοφορούν στα κατεχόμενα.

Χθες δημοσιεύθηκαν στην «επίσημη εφημερίδα» οι νέες τιμές καυσίμων που ισχύουν από σήμερα. Η βενζίνη 95 οκτανίων από 20,55 ΤΛ το λίτρο πήγε στις 21,97 ΤΛ, η βενζίνη 98 οκτανίων από 20,87 στις 22,32 ΤΛ, το πετρέλαιο από 19,02 στις 20,64 ΤΛ, η κηροζίνη από 18,57 στις 20,06 ΤΛ.

Εν μέσω αυξήσεων στα κατεχόμενα υπάρχει και πάλι «κρίση στο υγραέριο», όπως γράφουν τ/κ ιστοσελίδες, αφού σε πολλά σημεία πώλησης οι φιάλες έχουν εξαφανιστεί ενώ σε άλλα υπάρχει περιορισμός στην αγορά.

Η Κίπρις ποστασί γράφει ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου δεν αναμένεται να έρθουν στα κατεχόμενα νέες φιάλες υγραερίου, σημειώνοντας ότι για τις φιάλες 10 λίτρων η τιμή από τις 28 Απριλίου είναι στα 250 ΤΛ (10 ευρώ περίπου).

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι με την πτωτική πορεία της ΤΛ τις τελευταίες ημέρες, «οι Τ/κ παρακολουθούν τους Ρώσους και τους Ιρανούς ν’ αγοράζουν ακίνητα, τους Αφρικανούς ν’ αγοράζουν πολυτελή αυτοκίνητα και τους Ε/κ να κάνουν τα ψώνια τους στο βορρά».

Μιλώντας σε ηλεκτρονική εκπομπή ο κ. Ερχιουρμάν επανέλαβε την πρότασή του όπως το ψευδοκράτος περάσει σταδιακά σε ένα «σταθερό νόμισμα ως λογισμική μονάδα». Σημείωσε δε ότι πριν τις Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ολοι – περιλαμβανομένου και του ιδίου – προειδοποίησαν ότι όποιος και να κέρδιζε «θα γινόταν συναλλαγματική κρίση».

Ανέφερε επίσης ότι ακόμα κι αν ο ΦΠΑ μηδενιστεί οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα