Βατό και δύσκολο όσο έπρεπε το γραπτό των Νέων Ελληνικών-Αγκάθι η έκθεση
13:37 - 09 Ιουνίου 2023
Βατό και την ίδια ώρα απαιτητικό χαρακτήρισαν το γραπτό των Νέων Ελληνικών, οι υποψήφιοι που παρακάθησαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις, οι οποίοι εξέρχονταν από τα εξεταστικά κέντρα με χαμόγελο και ευδιάθετοι. Παράλληλα, όλοι ξεκαθάρισαν πως το σημείο που τους δυσκόλεψε περισσότερο ήταν αυτό της έκθεσης, καθώς αφορούσε σε συνδυασμό θεματικών.
Το πρωί της Παρασκευής, ανέβηκε επίσημα η πρεμιέρα των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης, με 5,00 και πλέον υποψηφίους να ρίχνονται στη μάχη, για να εξασφαλίσουν μία θέση στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών να είναι το πρώτο, στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι, καθώς είναι το μοναδικό μάθημα, που είναι κοινό σε όλους τους κλάδους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το δοκίμιο των Νέων Ελληνικών για τις Παγκύπριες εξετάσεις (pics)
Λίγο πριν τις 11:00 το πρωί, οι αυλές των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών γέμισαν με μαθητές και μόλις χτύπησε το κουδούνι, σηματοδοτώντας τη λήξη της πρώτης ημέρας των Παγκύπριων, άρχισαν και οι φωνές, αφού όσοι εξέρχονταν από τις τάξεις αντάλλαζαν απόψεις, για το γραπτό. Όπως ανέφεραν οι μαθητές, επρόκειτο για ένα βατό γραπτό, το οποίο είχε κάποιο βαθμό δυσκολίας, ωστόσο ήταν στο σημείο που έπρεπε.
Αρκετοί από τους μαθητές ανέφεραν πως αν κάποιος ήταν καλά προετοιμασμένος, τότε ήταν σίγουρο ότι θα πήγαινε καλά, ενώ άλλοι υπέδειξαν πως ήταν πιο κατανοητό, σε σύγκριση με παλαιότερα γραπτά. Υπήρξε και η άποψη ότι ο βαθμός δυσκολίας του, σε αντίθεση με το περσινό δοκίμιο, ήταν ψηλότερος.
Το γραπτό, που ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη, στα περισσότερα σημεία, δεν φαίνεται να δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους μαθητές, που στην πλειοψηφία τους ήταν προετοιμασμένοι για την εξέταση και μοίρασαν το χρόνο τους κατάλληλα. Ωστόσο, το μοναδικό σημείο που δυσκόλεψε τους μαθητές ήταν αυτό της έκθεσης, που τους ζητούσε να αναπτύξουν τρεις λόγους που επιβάλλουν την ενίσχυση της διά βίου παιδείας στη σύγχρονη κοινωνία και να παρουσιάσουν τρεις τρόπος, με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην κατάκτηση της γνώσης καθ’ όλη τη διάρκεια του ατόμου.
Αυτό που φαίνεται να δυσκόλεψε τους μαθητές, όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, ήταν το γεγονός ότι έπρεπε να συνδέσουν δύο θεματικές, παρά το γεγονός ότι ήταν κάτι το οποίο διδάχτηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και το μέγεθος της έκθεσης που έπρεπε να ετοιμάσουν.
Σημειώνεται πως οι Παγκύπριες Εξετάσεις, τόσο οι φετινές όσο και οι περσινές, αφορούν μόνο στην πρόσβαση των υποψηφίων στα δημόσια Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας, καθώς το κομμάτι της απόλυσης έχει καλυφτεί από το θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων, που επεκτάθηκε στην τελευταία τάξη των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, από την προηγούμενη σχολική χρονιά.
Οι Παγκύπριες Εξετάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 29 Ιουνίου, με το μάθημα των Μαθηματικών Κοινού Κορμού, ενώ έχουν προγραμματιστεί εξετάσεις για δύο Σάββατα.
Δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα
Στο μεταξύ, μιλώντας στον REPORTER, ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Δημήτρης Χανδριώτης, υπέδειξε πως δεν παρατηρήθηκαν οποιαδήποτε προβλήματα, κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Είναι πολύ σημαντικό να γίνει μία καλή αρχή. Κύλισαν όλα ομαλά και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα και αυτό είναι καλό, επειδή τα Νέα Ελληνικά είναι το μάθημα που έχουμε όλους τους υποψηφίους».
Παρά το γεγονός ότι φέτος δεν υπάρχουν οποιαδήποτε μέτρα για τον κορωνοϊό, ούτε οποιοιδήποτε περιορισμοί, από πλευράς Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας έχει μεριμνήσει, ώστε σε περίπτωση που ένας υποψήφιος είναι θετικός στον κορωνοϊό, να μην χάσει τις εξετάσεις.
«Αν παρουσιαστεί κάποιος υποψήφιος και είναι κρούσμα, θα πάει στο εξεταστικό κέντρο που αναγράφεται στο δελτίο του, με την μάσκα του, θα το αναφέρει στον υπεύθυνο του εξεταστικού κέντρου και θα μπει σε διαφορετική αίθουσα από τους άλλους, για να εξεταστεί. Οι επιτηρητές θα τον επιβλέπουν με μάσκα, το γραπτό μετά θα μπει σε ειδικό φάκελο, θα αποσταλεί στο Υπουργείο και μετά από λίγες ημέρες θα ανακατευτεί με τα άλλα, για να γίνει η διόρθωση».