Την Δευτέρα στην Κύπρο οι Βρετανοί για καταγγελίες κατά Εισαγγελίας-Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Στην Κύπρο φθάνουν την Δευτέρα δύο Βρετανοί νομικοί, εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι αφού ενημερώθηκαν εκτενώς, έδωσαν τα χέρια με την Αρχή κατά της Διαφθοράς, ώστε να είναι επικεφαλής της ομάδας στην οποία συμπεριλαμβάνονται και κύπριοι, που θα διερευνήσει τις καταγγελίες κατά της Εισαγγελίας.

Αρχικά, έγινε γνωστό πως οι Βρετανοί θα αναλάβουν την διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν τα χρυσά διαβατήρια και οι οποίες έφθασαν ενώπιον της Αρχής λόγω της σύγκρουσης συμφέροντος, δεδομένου πως τόσο ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ήταν μέλη της Κυβέρνησης που ενέκρινε τις πολιτογραφήσεις.

Ωστόσο, δεδομένου πως ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς υπάρχουν και άλλες καταγγελίες που στρέφονται εναντίον των Εισαγγελέων, αποφασίστηκε όπως δοθεί προτεραιότητα σε αριθμό καταγγελιών, οι οποίες εξετάστηκαν εκ πρώτης όψεως, και τις οποίες θα θέσουν αρχικά στο μικροσκόπιο τους οι Βρετανοί που θα φθάσουν στην Κύπρο.

Κάτι, το οποίο υπενθυμίζεται πως ανακοίνωσε η ίδια η Αρχή κατά της Διαφθοράς, στον απόηχο της κόντρας μεταξύ Εισαγγελίας και Γενικού Ελεγκτή, όπου ο τελευταίος το τελευταίο μήνα, διαβίβασε στην Αρχή τέσσερις καταγγελίες που έφθασαν ενώπιον του, οι οποίες εμπλέκουν τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Τις καταγγελίες που διαβιβάστηκαν επιβεβαίωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Βοηθού όσο και του Γενικού Εισαγγελέα, με την Αρχή κατά της Διαφθοράς, δεδομένου των εξελίξεων, να βγαίνει μπροστά και να επιβεβαιώνει και η ίδια τις καταγγελίες, σημειώνοντας μάλιστα πως «δεν υπάρχει στη σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Αρχής, οποιαδήποτε πρόνοια η οποία να απαγορεύει σε κάποιον που προβαίνει σε καταγγελία ενώπιόν της, από το να δημοσιοποιεί το γεγονός της Καταγγελίας».

Την ίδια ώρα, η Αρχή ενημέρωσε την κοινή γνώμη, πως σε Έκτακτη Συνεδρία της αποφάσισε «όπως δώσει προτεραιότητα στη διερεύνηση των εν λόγω Καταγγελιών, για το λόγο ότι αυτές αφορούν σε δύο πολύ σημαντικούς θεσμούς της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την άφιξη των Βρετανών στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, η ομάδα αρχίζει άμεσα έρευνες, δίνοντας προτεραιότητα σε συγκεκριμένες υποθέσεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, διάστημα το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις μερικές εβδομάδες, εάν όχι και πιο σύντομα. Και αυτό διότι, ενδεχομένως κάποιες από τις υποθέσεις να θεωρούνται πιο εύκολες και άλλες πιο χρονοβόρες, όπως τα χρυσά διαβατήρια, όπου η ομάδα διερεύνησης θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, πέραν της υπόθεσης των πολιτογραφήσεων, ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, υπάρχει καταγγελία που αφορά τους χειρισμούς στην πολύκροτη υπόθεση του μαύρου βαν, καταγγελία που άπτεται διερεύνησης σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων που ασκούν δημόσια επιρροή, καθώς και δύο καταγγελίες που αφορούν αναστολές ποινικών διώξεων προσώπων που συνδέονται με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο έγινε προκαταρκτική εξέταση όλων των καταγγελιών, στην βάση της οποίας θα δοθεί προτεραιότητα σε συγκεκριμένες υποθέσεις.

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς, δεν αναμένεται να προβαίνει σε δηλώσεις, αφού οι ενέργειές της στα πλαίσια των ερευνών της να καλύπτονται από εμπιστευτικότητα, ωστόσο είχε αναφέρει πως στα πλαίσια της διαφάνειας, θα εκδίδονται ανακοινώσεις αναφορικά με οποιεσδήποτε εξελίξεις στις εν λόγω έρευνες τις οποίες η Αρχή θα κρίνει ως σημαντικές, στα πλαίσια της ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώνει καταγγελίες κατά Αγγελίδη η Αρχή κατά της Διαφθοράς-Προτεραιότητα στη διερεύνηση τους

Δειτε Επισης

BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται στην επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες