Την Δευτέρα στην Κύπρο οι Βρετανοί για καταγγελίες κατά Εισαγγελίας-Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Στην Κύπρο φθάνουν την Δευτέρα δύο Βρετανοί νομικοί, εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι αφού ενημερώθηκαν εκτενώς, έδωσαν τα χέρια με την Αρχή κατά της Διαφθοράς, ώστε να είναι επικεφαλής της ομάδας στην οποία συμπεριλαμβάνονται και κύπριοι, που θα διερευνήσει τις καταγγελίες κατά της Εισαγγελίας.

Αρχικά, έγινε γνωστό πως οι Βρετανοί θα αναλάβουν την διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν τα χρυσά διαβατήρια και οι οποίες έφθασαν ενώπιον της Αρχής λόγω της σύγκρουσης συμφέροντος, δεδομένου πως τόσο ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ήταν μέλη της Κυβέρνησης που ενέκρινε τις πολιτογραφήσεις.

Ωστόσο, δεδομένου πως ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς υπάρχουν και άλλες καταγγελίες που στρέφονται εναντίον των Εισαγγελέων, αποφασίστηκε όπως δοθεί προτεραιότητα σε αριθμό καταγγελιών, οι οποίες εξετάστηκαν εκ πρώτης όψεως, και τις οποίες θα θέσουν αρχικά στο μικροσκόπιο τους οι Βρετανοί που θα φθάσουν στην Κύπρο.

Κάτι, το οποίο υπενθυμίζεται πως ανακοίνωσε η ίδια η Αρχή κατά της Διαφθοράς, στον απόηχο της κόντρας μεταξύ Εισαγγελίας και Γενικού Ελεγκτή, όπου ο τελευταίος το τελευταίο μήνα, διαβίβασε στην Αρχή τέσσερις καταγγελίες που έφθασαν ενώπιον του, οι οποίες εμπλέκουν τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Τις καταγγελίες που διαβιβάστηκαν επιβεβαίωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Βοηθού όσο και του Γενικού Εισαγγελέα, με την Αρχή κατά της Διαφθοράς, δεδομένου των εξελίξεων, να βγαίνει μπροστά και να επιβεβαιώνει και η ίδια τις καταγγελίες, σημειώνοντας μάλιστα πως «δεν υπάρχει στη σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Αρχής, οποιαδήποτε πρόνοια η οποία να απαγορεύει σε κάποιον που προβαίνει σε καταγγελία ενώπιόν της, από το να δημοσιοποιεί το γεγονός της Καταγγελίας».

Την ίδια ώρα, η Αρχή ενημέρωσε την κοινή γνώμη, πως σε Έκτακτη Συνεδρία της αποφάσισε «όπως δώσει προτεραιότητα στη διερεύνηση των εν λόγω Καταγγελιών, για το λόγο ότι αυτές αφορούν σε δύο πολύ σημαντικούς θεσμούς της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την άφιξη των Βρετανών στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, η ομάδα αρχίζει άμεσα έρευνες, δίνοντας προτεραιότητα σε συγκεκριμένες υποθέσεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, διάστημα το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις μερικές εβδομάδες, εάν όχι και πιο σύντομα. Και αυτό διότι, ενδεχομένως κάποιες από τις υποθέσεις να θεωρούνται πιο εύκολες και άλλες πιο χρονοβόρες, όπως τα χρυσά διαβατήρια, όπου η ομάδα διερεύνησης θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, πέραν της υπόθεσης των πολιτογραφήσεων, ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, υπάρχει καταγγελία που αφορά τους χειρισμούς στην πολύκροτη υπόθεση του μαύρου βαν, καταγγελία που άπτεται διερεύνησης σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων που ασκούν δημόσια επιρροή, καθώς και δύο καταγγελίες που αφορούν αναστολές ποινικών διώξεων προσώπων που συνδέονται με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο έγινε προκαταρκτική εξέταση όλων των καταγγελιών, στην βάση της οποίας θα δοθεί προτεραιότητα σε συγκεκριμένες υποθέσεις.

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς, δεν αναμένεται να προβαίνει σε δηλώσεις, αφού οι ενέργειές της στα πλαίσια των ερευνών της να καλύπτονται από εμπιστευτικότητα, ωστόσο είχε αναφέρει πως στα πλαίσια της διαφάνειας, θα εκδίδονται ανακοινώσεις αναφορικά με οποιεσδήποτε εξελίξεις στις εν λόγω έρευνες τις οποίες η Αρχή θα κρίνει ως σημαντικές, στα πλαίσια της ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώνει καταγγελίες κατά Αγγελίδη η Αρχή κατά της Διαφθοράς-Προτεραιότητα στη διερεύνηση τους

Δειτε Επισης

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης-Τα επίσημα αποτελέσματα
Προβάδισμα 55%-60% για τον Στέφανο Κασσελάκη-Για καθαρή νίκη μιλούν στο επιτελείο του
Έκλεισαν οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ-Στις 22:30 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος
Δεκατετράχρονος απουσιάζει από την οικία του στη Λευκωσία (pic)
Σταθερή αύξηση στη ζήτηση του χαλουμιού από τις αγορές του εξωτερικού-Πάνω από 110 εκ. οι εξαγωγές
Δημόσια δαπάνη η κηδεία του Ξενοφώντα Καλλή με απόφαση Προέδρου-«Αφιέρωσε τη ζωή του για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων»
Στη Θεσσαλία ελικόπτερα και πεζοναύτες σε ετοιμότητα ενόψει της κακοκαιρίας-Κλείνουν τα σχολεία
Με εκσπλάχνωση στο νοσοκομείο κρατούμενος από τις Κεντρικές-Υποβάλλεται σε επέμβαση
Απόψε η συναυλία στην μνήμη του Θανάση-Οι πολίτες ξανά στο πλευρό της οικογένειας
ΟΣΑΚ για Δέσποινα Ρούσου-«Εχθρική η προτροπή για παραπομπή της σε ιατροσυμβούλιο»