Ικανοποίηση Ιωάννου-«Σημαντικός για Κύπρο ο μηχανισμός αλληλεγγύης για μετανάστευση»

Σημαντική κρίνει η Κύπρος τη δημιουργία ενός υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, κατά το οποίο επιτεύχθηκε συμφωνία το βράδυ της Πέμπτης για τη γενική προσέγγιση για τα κείμενα δύο κανονισμών για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου.

Όπως αναφέρεται, ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε αποτελεί «λεπτή ισορροπία» μεταξύ της αλληλεγγύης και της ευθύνης και επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες τόσο των κρατών μελών πρώτης γραμμής, οι οποίες φέρουν το κύριο βάρος για να διεκπεραιώσουν την πλειονότητα των αιτήσεων ασύλου, όσο και των κρατών μελών της κεντρικής Ευρώπης αναφορικά με τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» (δηλαδή τις μετακινήσεις αιτητών ασύλου εντός της ΕΕ).

Η Κύπρος, όπως καταγράφεται στην σχετική ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, θεωρεί πολύ σημαντική τη θεσμοθέτηση του υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης που προβλέπει την εφαρμογή μέτρων αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν υπέρμετρες μεταναστευτικές πιέσεις, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής γινόταν σε εθελοντική βάση.

Με τις παρούσες ρυθμίσεις, προστίθεται, δημιουργείται μια πιο δεσμευτική διάσταση, η οποία θα περιλαμβάνει μετεγκαταστάσεις υπηκόων τρίτων χωρών σε άλλα κράτη μέλη με βάση αριθμούς που θα καταρτιστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε, εναλλακτικά, την παροχή οικονομικής και υλικοτεχνικής στήριξης.

Η γενική προσέγγιση αποτελεί τη διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου της ΕΕ ενόψει των διαβουλεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Κύπρος ήταν μεταξύ των χωρών που ψήφισαν υπέρ της πρότασης η οποία υιοθετήθηκε με ειδική πλειοψηφία. Κατά της πρότασης ψήφισαν η Ουγγαρία και η Πολωνία, ενώ η Τσεχία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Λιθουανία απείχαν από τη ψηφοφορία.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από τρία χρόνια διαπραγμάτευσης, και είναι το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής μέσου του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε τις δυσκολίες στην εξεύρεση των κατάλληλων ισορροπιών μεταξύ των κρατών μελών και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να δείξει ευελιξία, ωστόσο «υπογράμμισε ότι έγιναν σημαντικές υποχωρήσεις σε όλη αυτή την προσπάθεια και ζήτησε να υπάρξει αντίστοιχη κατανόηση και στους προβληματισμούς των κρατών- μελών πρώτης γραμμής».

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών ζήτησε την επανεξέταση της πρότασης για διάταξη για εξασφάλιση εκ των προτέρων της δυνατότητας για επιστροφή των προσώπων που εισέρχονται παράνομα ή δεσμών με τη χώρα επιστροφής πριν από την έναρξη της διαδικασίας, καθώς αυτή θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα εφαρμογής ταχείας διαδικασίας.

Τόνισε παράλληλα πως για την Κύπρο αποτελεί γενική αρχή η διασφάλιση της ταχείας ικανοποίησης των αιτημάτων στήριξης που υποβάλλονται από κράτος μέλος που αντιμετωπίζει υπέρμετρες πιέσεις, στη βάση των αναγκών που έχουν εντοπιστεί από το κράτος μέλος αυτό, συμπεριλαμβανομένου του μέτρου της ανακατανομής ως μορφή έμπρακτης αλληλεγγύης.

Σε σχέση με το θέμα της διαδικασίας για αναστολή των συνοριακών διαδικασιών λόγω αυξημένων μεταναστευτικών πιέσεων, ο κ. Ιωάννου στην τοποθέτησή του ανέφερε πως θα πρέπει η κοινοποίηση τέτοιας πρόθεσης από ένα κράτος μέλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνεται χωρίς περίπλοκες διαδικασίες, που θα παραλύουν την ικανότητα άμεσης αντίδρασης, θέση την οποία συμμερίστηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως αναφέρεται.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε επίσης στις αυξημένες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος τα τελευταία έξι χρόνια «ένεκα των συστηματικών προωθήσεων μεταναστών από την Τουρκία μέσω της πράσινης γραμμής» και υπενθύμισε ότι η Κύπρος αναμένει την ολοκλήρωση του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, «ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αποφόρτισης του συστήματος ασύλου της χώρας», όπως είπε.

«Καθοριστική πρόοδος η συμφωνία για τη μετανάστευση»

Για σημαντική και καθοριστική πρόοδο κάνει λόγο η Κομισιόν σχολιάζοντας την επίτευξη, την Πέμπτη, της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των 27 κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ για δύο από τις κύριες νομοθεσίες του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, πρόταση που είχε παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020 και έκτοτε παρέμενε δέσμια των διαφωνιών μεταξύ των κρατών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και των βορειότερων και κεντροευρωπαϊκών κρατών.

«Πρόκειται για καθοριστική πρόοδο μετά από χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων» η οποία «προσφέρει μια καλή βάση για διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

«Η συμφωνία στο Συμβούλιο δείχνει ότι η ΕΕ είναι ισχυρή και ικανή να προχωρήσει μαζί ακόμη και στα πιο περίπλοκα ζητήματα» δήλωσε σχετικά η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Με εμπιστοσύνη και συνεργασία, μπορούμε να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι από κοινού. Αυτή η επιτυχία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με αντοχή και σθεναρή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων» πρόσθεσε, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον.

«Θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους συννομοθέτες για να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν μια έγκαιρη συμφωνία για το Σύμφωνο» πρόσθεσε.

Χρονικός ορίζοντας για την τελική συμφωνία είναι ο Φεβρουάριος του 2024, πριν δηλαδή τις επόμενες εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (και εμμέσως και της επόμενης σύνθεσης της Κομισιόν), βάσει του οδικού χάρτη που συμφώνησαν οι θεσμοί της ΕΕ.

Δειτε Επισης

Για την καταστροφή της Σμύρνης μίλησε ο Πρόεδρος-«Διαχρονικό θέμα η προσφυγιά»
Και ο Κώστας Φυτιρής στην κούρσα για τον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας
Ανησυχία για σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν εξέφρασαν Κύπριοι βουλευτές στην Αρμενία
Κόλλησε η βελόνα του Τατάρ-Θέλει αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας» για να δεχθεί επανέναρξη
Νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα ο Σταύρος Αυγουστίδης
Συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του ο Πρόεδρος για Αρχηγό-«Όταν αποφασίσω θα σας ενημερώσω»
Την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας της Ουκρανίας τόνισε ο ΥΠΕΞ στο Κίεβο
Προσπάθεια ΔΗΣΥ για συνεργασίες στις Τοπικές Εκλογές-Επαφές με βάση, διαβουλεύσεις με ηγεσίες
Στην Πινδάρου αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ για ιερό σκοπό-«Δεν είσαι μόνη φίλη Άντρη»
«Καρφώνει» την τουρκική πλευρά ότι προτιμά το στάτους κβο ο Ναμί