Επιστολή ελληνοαμερικανικών οργανώσεων προς Μπλίνκεν για F-16 και Τουρκία

Τη φωνή τους ενώνουν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην άνευ όρων πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Στην επιστολή που στάλθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν, οι ομογενειακές οργανώσεις αναφέρονται σε "αντισυμμαχικό" τρόπο με τον όποιο η 'Αγκυρα έχει χρησιμοποιήσει τον υφιστάμενο στόλο των μαχητικών της.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα τουρκικά μαχητικά έχουν χρησιμοποιηθεί για να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή, να υπονομεύσουν τα συμφέροντα της Δύσης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και να απειλήσουν βασικούς συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις σημειώνουν ότι η συναίνεση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση που η αμερικανική κυβέρνηση θα βάλει στο τραπέζι.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «αυτές οι προσπάθειες για την επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ελλάδας, η οποία έχει ήδη εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διατήρηση της αλληλεγγύης της Δύσης και στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με τα μέσα που χρειάζεται για να αμυνθεί. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που βασίζεται σε αρχές και κοινά θεμελιώδη συμφέροντα και όχι ένας οργανισμός που λειτουργεί μέσω συναλλακτικής συμπεριφοράς».

Με αυτό το δεδομένο, η επιστολή υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν χρέος ως η ηγετική δύναμη της Δυτικής Συμμαχίας να διασφαλίσουν ότι τα αμερικανικά όπλα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υπονομεύσουν την ασφάλεια των συμμάχων τους. Κλείνοντας, η επιστολή προτρέπει τον 'Αντονι Μπλίνκεν να θέσει το απαραβίαστο της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας ως πρωταρχικό μέλημα σε κάθε πώληση F-16 στην Τουρκία.

Εξάλλου, τη θέση ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να συνεχίσει να εμποδίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία έως ότου η αμερικανική κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας εκφράζουν τα ηγετικά στελέχη της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων και της Ομάδας για την Ελληνική και Ισραηλινή Συμμαχία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η συγκεκριμένη θέση εκφράστηκε σε επιστολή που στάλθηκε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ Μακόλ, και τον Δημοκρατικό επικεφαλής της μειοψηφίας, Γκρέγκορι Μικς. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές αποτελούν δύο από τους τέσσερις νομοθέτες που πρέπει να δώσουν το πράσινο φως προκειμένου το Κογκρέσο να εγκρίνει την αμυντική σύμβαση για τα F-16 που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία.

Οι άλλοι δύο νομοθέτες είναι οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τζιμ Ρις, οι οποίοι διευθύνουν την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Στην επιστολή τους οι βουλευτές καλωσορίζουν από τη μια πλευρά τη πρόσφατη ηρεμία που παρατηρείται στο Αιγαίο, αλλά συγχρόνως επισημαίνουν ότι η 'Αγκυρα επιμένει στην ίδια αναθεωρητική πολιτική, η οποία εκφράζεται από το casus belli αλλά και από την προώθηση του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας» που περιλαμβάνει επεκτατικές αξιώσεις εναντίον της Ελλάδας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι «εναπόκειται στην κυβέρνηση να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα F-16 που παρέχονται από τις ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για την παραβίαση της κυριαρχίας ενός άλλου, ιδιαίτερα με δεδομένο τον πολύ πραγματικό κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ των δύο. Χωρίς πιστοποίηση από την κυβέρνηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν αμερικανικά όπλα εναντίον της Ελλάδας, το Κογκρέσο πρέπει να εμποδίσει τη μεταφορά αυτών των όπλων στην Τουρκία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα