Μπερδεύεται η εικόνα στο ΔΗΚΟ ενόψει υποβολής-Ερωτηματικό για οργανωτικό γραμματέα

Μπερδεμένο είναι το σκηνικό στο Δημοκρατικό Κόμμα, ενόψει της κατάθεσης υποψηφιοτήτων την Τρίτη. Αν και συνεχίζει να μην υπάρχει -στη δημόσια σφαίρα τουλάχιστον- οποιαδήποτε εκδήλωση ενδιαφέροντος για διεκδίκηση των θέσεων προέδρου και αναπληρωτή προέδρου, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον πολύ πιθανόν ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να επανεκλεγούν χωρίς οποιαδήποτε αμφισβήτηση, λιγότερο ξεκάθαρο είναι το τοπίο όσον αφορά τις υποψηφιότητες για τις υπόλοιπες θέσεις στην ανώτατη ηγεσία του κόμματος.

Παρόλο που δεν υπάρχει αυτό το διάστημα ιδιαίτερη αντιπαλότητα στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ, το οποίο διάγει μια περίοδο σπάνιας ηρεμίας, μετά τις αποχωρήσεις που σημειώθηκαν πριν από τις βουλευτικές εκλογές, και οι εσωκομματικές εκλογές είναι πολύ χαμηλότερου ενδιαφέροντος από ότι στο παρελθόν, χωρίς να απασχολούν ιδιαίτερα την πολιτική επικαιρότητα, φαίνεται ότι, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη υποβολή υποψηφιοτήτων, η εικόνα παραμένει μπερδεμένη. Ακόμη και για το κομματικό κοινό, που ασχολείται πιο έντονα με το θέμα, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ποιοι διεκδικούν τις θέσεις στα υψηλά δώματα της Γρίβα Διγενή, παρόλο που τρέχει, στην πραγματικότητα, προεκλογική εκστρατεία από τους «σίγουρους».

Σε ό,τι αφορά τις τρεις θέσεις αντιπροέδρου, δύο από τους υφιστάμενους, ο Μιχάλης Δαμιανός και ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, προτίθενται να επαναδιεκδικήσουν, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα είναι ξανά υποψήφιος ο Αντώνης Αντωνίου, ο οποίος έκλινε προς την μη επαναδιεκδίκηση. Την υποψηφιότητά το για το αξίωμα έχει ήδη ανακοινώσει και ο βουλευτής του κόμματος Χρύσανθος Σαββίδης, ενώ το ψηφοδέλτιο αναμένεται να συμπληρώσει το στέλεχος του ΔΗΚΟ Λεμεσού Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Δεδομένη είναι η υποψηφιότητα του Γιώργου Σολωμού για το αξίωμα του γενικού γραμματέα, ο οποίος ενδέχεται να έχει ως ανθυποψήφιο τον Αντώνη Σιβιτανίδη. Ωστόσο υπάρχει σύγχυση αναφορικά με το τι θα κάνει ο νυν γραμματέας του κόμματος Άθως Αντωνιάδης, ο οποίος δεν φαίνεται να ήθελε να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του. Κάποιες πληροφορίες τον φέρουν να διεκδικεί το αξίωμα του οργανωτικού γραμματέα, μετά την «συνταξιοδότηση» του Φύτου Κωνσταντίνου, ο οποίος θα ήταν πλέον επίτιμος οργανωτικός, λόγω της πολύχρονης προσφοράς του στο κόμμα. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κ. Κωνσταντίνου ανέμενε -όπως σχεδόν όλοι στο ΔΗΚΟ- ότι θα τον διαδεχθεί ο βοηθός του, Παναγιώτης Παλατές, ο οποίος θεωρείτο για μήνες «σίγουρος» για τη θέση, πλην όμως προσφάτως διορίστηκε στο Προεδρικό, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρεται πλέον, ενώ ούτε ο άλλος βοηθός οργανωτικός και στενός συνεργάτης του, Ολύμπιος Χριστοφή, προτίθεται να αναλάβει το αξίωμα.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κυκλοφορούν φήμες στο κόμμα πως, στην απουσία σίγουρης υποψηφιότητας για τη θέση του οργανωτικού γραμματέα, ο κ. Κωνσταντίνου κάνει δεύτερες σκέψεις και ενδέχεται να επαναδιεκδικήσει ο ίδιος, δεδομένου του πονοκεφάλου που προκαλεί, όχι μόνο στο ΔΗΚΟ αλλά σε όλα τα κόμματα, η ταυτόχρονη πραγματοποίηση εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και των τεράστιων προκλήσεων που δημιουργούνται στο οργανωτικό κομμάτι. Υπό αυτά τα δεδομένα, το timing δεν θεωρείται ιδανικό για να αλλάξει σχεδόν ολόκληρη η οργανωτική ομάδα του κόμματος, κάτι που δεν ήταν έτσι κι αλλιώς η αρχική πρόθεση κανενός και υπήρξαν προσπάθειες από διάφορες κατευθύνσεις να πεισθεί ο πολύπειρος οργανωτικός να αναβάλει την αποχώρησή του.

Σημειώνεται ότι πέραν της ανώτατης ηγεσίας, στις εσωκομματικές εκλογές της 9ης Ιουλίου, για τις οποίες θα στηθούν κάλπες σε όλες τις επαρχίες, θα αναδειχθούν και τα νέα συλλογικά όργανα του κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, θα εκλεγούν τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής και των Επαρχιακών Επιτροπών του ΔΗΚΟ. Η υποβολή υποψηφιοτήτων για την ηγεσία θα γίνει στις 13 του μήνα και για τα συλλογικά όργανα, για τα οποία αναμένεται να είναι δεκάδες, την Τετάρτη 14 Ιουνίου.

Δειτε Επισης

«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»