Επίσημη πρώτη για τις Παγκύπριες Εξετάσεις-Πρεμιέρα με τα Νέα Ελληνικά

Στη μάχη, για μία θέση στα δημόσια Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας, ρίχνονται από σήμερα χιλιάδες τελειόφοιτοι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με τις Παγκύπριες Εξετάσεις να ανεβάζουν και επίσημα αυλαία.

Συγκεκριμένα, πέραν των 5,000 υποψηφίων βρίσκονται στα σχολεία, ώστε να ξεκινήσει και επίσημα η πιο σημαντική εξεταστική περίοδος της σχολικής τους πορείας, αφού το αποτέλεσμα θα κρίνει και το μέλλον τους, όσον αφορά στις σπουδές τους, στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας.

Η πρεμιέρα των Παγκύπριων Εξετάσεων, όπως και άλλες χρονιές, γίνεται με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, που είναι και το μοναδικό κοινό μάθημα, για όλους τους υποψηφίους. Διαχρονικά, το μοναδικό κοινό μάθημα για όλους τους τελειόφοιτους και όχι μόνο μαθητές, είναι εκείνο των Νέων Ελληνικών, με το Υπουργείο Παιδείας να επιλέγει να ξεκινά τις εξετάσεις με αυτό.

Οι φετινές εξετάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι ημερών, αφού στις 29 Ιουνίου θα πέσει η αυλαία, με το μάθημα των Μαθηματικών κοινού κορμού, ενώ και φέτος το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προγραμματίσει εξετάσεις και Σάββατο. Συγκεκριμένα, για δύο συνεχόμενα Σάββατα έχουν προγραμματιστεί οι εξετάσεις για τις Μουσικές Σπουδές, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι από τις 12 Ιουνίου και εντεύθεν, έχουν προγραμματιστεί κάθε μέρα εξετάσεις.

Τα αποτέλεσμα των Παγκύπριων Εξετάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Ιουλίου και στη συνέχεια οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους ένα σύντομο χρονικό περιθώριο για να αποδεχθούν τις θέσεις που θα κατακτήσουν στα Πανεπιστήμια ή να τις απορρίψουν, ώστε να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο που επιθυμούν. Σημειώνεται πως όσοι δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν οποιαδήποτε θέση στην Α’ κατανομή, όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ή το ΤΕΠΑΚ, εντός Αυγούστου, τα δύο Πανεπιστήμια θα ανακοινώσουν τη δεύτερη κατανομή θέσεων.

2

Άρχισε η συζήτηση για το νέο σύστημα αξιολόγησης

Στο μεταξύ, ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής έχει προωθηθεί το τροποποιητικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών στη Μέση Εκπαίδευση, σε μία προσπάθεια να αντικατασταθούν οι εξετάσεις τετραμήνων, ένας θεσμός που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στα σχολεία και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η πρόταση που ετοίμασε η Αθηνά Μιχαηλίδου, μετά από αρκετές συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της παιδείας, έχει λάβει θετικές κριτικές, με βουλευτές, καθηγητές, γονείς και μαθητές να μένουν ικανοποιημένοι, όσον αφορά στη φιλοσοφία της πρότασης, αλλά και την πλειοψηφία των προνοιών της.

Το μοναδικό σημείο τριβής, που δεν ικανοποιούν τους βουλευτές, οι οποίοι κάλεσαν την υπουργό να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, είναι το θέμα της ύλης, αφού στο τροποποιητικό νομοσχέδιο δεν γίνεται ξεκάθαρο το ποσοστό της εξεταστέας ύλης, σε σχέση με την διδακτέα, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να κλίνει προς την πρόταση για 60%. Πάντως, ξεκαθαρίστηκε πως πρόθεση της υπουργού είναι η διδακτέα και εξεταστέα ύλη να συμβαδίζουν, ωστόσο την ερχόμενη χρονιά, αυτό δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί. Την ίδια ώρα, οι βουλευτές έθεσαν θέμα και για το χρονικό περιθώριο που θα ανακοινωθεί η εξεταστέα ύλη, ζητώντας από το Υπουργείο όπως αυτό γίνεται από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ωστόσο καθηγητές και Υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισαν πως αυτό δεν θα είναι ωφέλιμο για την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς θα διδάσκεται στα σχολεία, τα κεφάλαια που θα είναι στην εξεταστέα ύλη μόνο.

Δειτε Επισης

Το συγκινητικό μήνυμα του πατέρα του 10χρονου Λούκα που διαγνώσθηκε με καρκίνο για τρίτη φορά-«Μπαμπά πάμε και θα έρθουμε»
Υπ. Γεωργίας: Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα
Ε/κ και Τ/κ συμμετείχαν σε αγώνα δρόμου για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης
Οδηγίες Κανάρη σε ΟΑΥ για παράδοση μελέτης βασικών υπηρεσιών ΓεΣΥ σε ακριτικές περιοχές
Διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Λάρνακας λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Η ιστορία του 25χρονου ποδηλάτη που διαγνώσθηκε με καρκίνο και κάνει τον γύρο της Κύπρου για το Ογκολογικό
Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι και την Τρίτη
ΒΙΝΤΕΟ: Αγανακτισμένοι οι πολίτες με τις συνεχείς αυξήσεις, ζητούν μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση
Έτσι θα είναι οι φοιτητικές εστίες του ΤΕΠΑΚ-Υπογράφτηκε η σύμβαση (pics)
Δυνατή η τροποποίηση Δήλωσης ΦΠΑ από τις 17 Σεπτεμβρίου