Ψήφισμα Βουλής για περιβάλλον καλεί σε συντονισμό δράσεων

Ψήφισμα για το περιβάλλον ενέκρινε το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής που καλεί σε συντονισμό δράσεων για την πλαστική ρύπανση, την μείωση των ρύπων και εν τέλει την επίτευξη των βιώσιμων στόχων ανάπτυξης.

Στο ψήφισμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος ως νησιώτικο κράτος θα επηρεαστεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από την κλιματική κρίση και καλείται η Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη του κοινού στόχου μείωσης της χρήσης περιττών, αποφευκτέων και προβληματικών πλαστικών και τον τερματισμό της ροής τους στις λίμνες, στα ποτάμια, στους υγροτόπους, στις ακτές και στις θάλασσες.

Αναφέρεται ότι η Κύπρος πρέπει να υιοθετήσει μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικό, περιλαμβανομένων μέτρων που σχετίζονται με τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, τα οποία πρέπει να περιλαμβάνουν προσεγγίσεις κυκλικής οικονομίας, και να αναπτύξει και να εφαρμόσει εθνικά σχέδια δράσης.

Η Βουλή καλεί επίσης την Κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να προβεί στις δέουσες ενέργειες προς επίτευξη ουσιαστικής προόδου στην εκπλήρωση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι καθώς τα αναπτυξιακά κέρδη αναστρέφονται, συνεπεία των πολλαπλών παγκόσμιων κρίσεων, περιλαμβανομένων των συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας του κορωνοϊού, απαιτείται επείγουσα δράση για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και για την αντιμετώπιση των πιεστικών ζητημάτων.

Χαιρετίζεται το γεγονός ότι, η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/904/ΕΕ για τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα πλαστικά προϊόντα έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με τον περί Αποβλήτων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2022 και τονίζεται ότι χρειάζεται άμεσα σχέδιο δράσης αναφορικά με τους τομείς που παράγουν τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα, όπως ο τουρισμός που μπορεί να χρησιμεύσει ως κατευθυντήρια γραμμή για την αποφυγή και τη μείωση της παραγωγής πλαστικών απορριμμάτων και διαρροή τους στο περιβάλλον στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Βουλή με το ψήφισμα κρίνει αναγκαίο να τεθούν πραγματικοί στόχοι για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών, τη μείωση της ρύπανσης από μικροπλαστικά και την αύξηση του διαχωρισμού και της ανακύκλωσης πλαστικών. Επισημαίνει επίσης ότι οι εκτιμώμενοι έντεκα εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικού που εισέρχονται αυτή τη στιγμή στον ωκεανό, ετησίως, θα τριπλασιαστούν κατά τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν