Ο ΟΑΥ καλεί φυσιοθεραπευτές σε διαβουλεύσεις για επίλυση προβλημάτων τους

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) αναμένει τον Παγκύπριο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών να έρθει για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ούτως ώστε να τεθούν κάτω εκείνα τα μέτρα, εκείνες οι προϋποθέσεις για να μπορεί να ελεγχθεί επαρκώς και σωστά η παροχή υπηρεσιών φυσιοθεραπείας εντός πλαισίου ΓεΣΥ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Μόνικα Κυριάκου.

Οι φυσιοθεραπευτές κατέρχονται σήμερα σε τετράωρη στάση εργασίας διαφωνώντας με τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ για τις φυσιοθεραπείες και ζητώντας «σωστό» υπολογισμό των αναγκαίων μονάδων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων.

Η κ. Κυριάκου είπε ότι «ο Οργανισμός θεωρεί και είναι με αυτό τον γνώμονα που προγραμματίζει τις δράσεις του, ότι η συνεχής αύξηση του προϋπολογισμού της φυσιοθεραπείας χωρίς να υπάρχουν άλλα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα ελέγξουν τον βαθμό με τον οποίο αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, δεν θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η διατήρηση της μονάδας φυσιοθεραπείας».

Από πέρσι μέχρι φέτος, σημείωσε, ο Οργανισμός έχει ήδη προβεί σε αύξηση του προϋπολογισμού της φυσιοθεραπείας κατά 4 εκ., κάτι το οποίο δεν φάνηκε να αποτελεί οποιοδήποτε αντιστάθμισμα στην «υπερβολικά υψηλή χρήση» των υπηρεσιών φυσιοθεραπείας από τους δικαιούχους.

Ως εκ τούτου, συνέχισε η κ. Κυριάκου, θεωρούμε ότι δεν μπορεί η λύση του προβλήματος της μείωσης της μονάδας της φυσιοθεραπείας να είναι η αύξηση του προϋπολογισμού καθ΄ ότι αυτό το έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις πρόσθετες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με χρόνιους ασθενείς, ασθενείς μετά από μεγάλα χειρουργεία μυοσκελετικής φύσεως, κάτι το οποίο θεωρούσαμε ότι είναι δίκαιο να το συνοδεύσουμε με μια αύξηση του προϋπολογισμού από την στιγμή που βάλαμε νέες υπηρεσίες.

Από εκεί και πέρα, ανέφερε, πρέπει να μπουν κάτω κάποια μέτρα, προϋποθέσεις, τις οποίες ήδη έχει ξεκινήσει ο Οργανισμός να εφαρμόζει, αλλά σίγουρα «αν είχε την υποστήριξη και την βοήθεια του Συλλόγου, οι οποίοι είναι πλέον αρμόδιοι αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα και είναι πάροχοι των υπηρεσιών θα διευκόλυνε πάρα πολύ την διαδικασία ελέγχου υπηρεσιών».

«Γι αυτό και η πρόσκληση προς τον Σύλλογο είναι ανοικτή εδώ και 2-3 μήνες και ζητούμε όπως συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις προκειμένου να βρούμε τις λύσεις που θα οδηγήσουν στην συγκράτηση της μονάδας φυσιοθεραπείας χωρίς όμως να παρεμποδίζουν και την πρόσβαση σε άτομα που έχουν ανάγκη από φυσιοθεραπεία», είπε.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Έχω σκλήρυνση κατά πλάκα, οι βλάβες έχουν επηρεάσει τα πάντα… Χρειάζομαι να είμαι ανάμεσά σας»
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 1,400,000 ευρώ του Τζόκερ
Σε ισχύ η επέκταση του ηλικιακού ορίου δικαιούχων Κάρτας Πολιτισμού Νέων
Προκαταρκτική έγκριση τρίτης πληρωμής για Κύπρο από το Ταμείο Ανάκαμψης έδωσε η Κομισιόν
Δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης σε όλα τα σχολεία επιδιώκει η Μιχαηλίδου
«Παγώνουν» προσωρινά οι τιμολογήσεις για αποχετευτικό στον Συνοικισμό Λιβαδιών
Εξαίρεση από Ripple control σε φωτοβολταϊκά ζητά για τους ευάλωτους καταναλωτές η ΟΠΑΚ
Αντιπαράθεση καλλιτεχνών με Υφυπουργείο Πολιτισμού για το νομοσχέδιο της κατοχύρωσης
Η ενιαία νομοθεσία για άτομα με αναπηρία εκ των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης
Νομοθετική πρωτοβουλία για τιτλοποίηση 60 προσφυγικών οικιών στην Επιτροπή Προσφύγων