Zητούν ικανοποίηση αιτημάτων από ΟΑΥ οι φυσιοθεραπευτές-Διαβεβαιώσεις Κανάρη

Σε τετράωρη στάση εργασίας κατέρχονται από τις εννέα το πρωί οι φυσιοθεραπευτές ενώ θα κλιμακώσουν τα μέτρα τους, αν τα αιτήματα τους δεν ικανοποιηθούν, με ολοήμερη στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη.

Αναφέρουν επίσης ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα με την Υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη τους διαβίβασε την στήριξή της.

Ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, σύμφωνα με την Πρόεδρο τους, Ειρήνη Ζαννέττου, διαφωνεί με τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για τις φυσιοθεραπείες. Αυτό που ζητούν είναι ο σωστός υπολογισμός των αναγκαίων μονάδων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Ζαννέττου είπε ότι «εδώ και ενάμισι χρόνο λέμε στον ΟΑΥ και του το αποδείξαμε, ότι ο προϋπολογισμός που υπολογίστηκε όταν ενταχθήκαμε στο σύστημα, τέλος του 2020, δεν ήταν αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου για φυσιοθεραπεία. Κάναμε ολόκληρο αγώνα πέρσι για να φθάσει τέλος του χρόνου και να παραδεχθεί ο ΟΑΥ ότι έκανε λάθος, να έρθει να μας δώσει ένα ποσό αναδρομικά και να έρθει να μας δώσει ένα καινούργιο προϋπολογισμό στην φυσιοθεραπεία για το 2023».

Από τον Δεκέμβριο τους λέμε, συνέχισε, ότι τα χρήματα που δίνονται δεν είναι προς τους φυσιοθεραπευτές αλλά στους δικαιούχους για να κάνουν φυσιοθεραπεία ενώ ο αριθμός των μονάδων που υπολογίζεται από τον Οργανισμό ότι είναι οι ανάγκες του κόσμου, πραγματικά είναι «μη ρεαλιστικός».

Η κ. Ζαννέτου είπε ότι άρχισε να διαφαίνεται από τον Ιανουάριο ότι παρόλο που μπήκαν κάποια εκατομμύρια στον προϋπολογισμό, οι ανάγκες του κόσμου ήταν πολύ περισσότερες.

Σημείωσε ότι ο Σύλλογος προσέλαβε επιδημιολόγο που προέβη σε έρευνα και το ότι απέδειξαν στον ΟΑΥ ότι ο τρόπος που βλέπει το όλο ζήτημα είναι «λανθασμένος».

Προχωρά μήνας με τον μήνα, συνέχισε η κ. Ζαννέττου, και ο όγκος της δουλειάς της φυσιοθεραπείας αυξάνεται ενώ ο ΟΑΥ μειώνει την τιμή της μονάδας μας.

«Επικαλούνται ότι είναι ύποπτος ο όγκος της δουλειάς, πως γίνονται καταχρήσεις. Οι φυσιοθεραπευτές δεν έχουν να κάνουν με την συνταγογράφηση αλλά έχουν να κάνουν με παραπομπές που φθάνουν από ειδικούς. Εμείς θέλουμε τον σεβασμό του ΟΑΥ, θέλουμε να είμαστε συνεργάτες του και δεν ζητιανεύουμε ούτε ζητάμε κάτι παράλογο», πρόσθεσε.

Από πλευράς της, η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη είχε συνάντηση χθες με τους φυσιοθεραπευτές.

«Είχαμε συνάντηση με την Υπουργό Υγείας, μας άκουσε με σοβαρότητα και το πρωί σήμερα, πήρε για να μας πει ότι έκανε τρομερή προσπάθεια με τον ΟΑΥ, ότι προβληματίζεται για την στάση του ΟΑΥ και η ίδια κι ότι είναι με το μέρος μας κι ότι θεωρεί τα αιτήματα μας δίκαια», συμπλήρωσε η κ. Ζαννέττου.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Σταθερή αύξηση στη ζήτηση του χαλουμιού από τις αγορές του εξωτερικού-Πάνω από 110 εκ. οι εξαγωγές
Ανοίγει το διάλογο για την ειδική εκπαίδευση ο ΠτΔ-Ζήτησε απόψεις από εμπλεκόμενους φορείς
Υπ. Παιδείας: Κοινή προσπάθεια ο αγώνας κατά του καρκίνου
ΟΣΑΚ για Δέσποινα Ρούσου-«Εχθρική η προτροπή για παραπομπή της σε ιατροσυμβούλιο»
Το «παιδί θαύμα» της Αραδίππου-Οι επιρροές από την παράδοση και τα βήματα προς την κλασική μουσική
Υπ. Γεωργίας: Η βιολογική παραγωγή στην Κύπρο έχει κάνει αλματώδη πρόοδο
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο Ξενοφών Καλλής
Υπ. Εργασίας: Διαχρονικό κενό στη στήριξη για θεραπεία στο εξωτερικό
Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι και την Τετάρτη
Μπαίνει στο… mute η διασκέδαση στα παράλια-«Λειτουργούμε με ένα εντελώς λανθασμένο μοντέλο»