Γκρίζο σημείο η ύλη στο νέο σύστημα αξιολόγησης-Ψάχνουν τη χρυσή τομή Βουλή και ΥΠΑΝ

Δρόμος μετ’ εμποδίων φαίνεται ότι είναι η πορεία προς την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών, με το ζήτημα της ύλης, αλλά και των εξεταζόμενων μαθημάτων να αποτελούν γκρίζα σημεία και να προκαλούν τριβές, ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, με την Βουλή και το Υπουργείο Παιδείας να ψάχνουν τη χρυσή τομή.

Αν και όλες οι πλευρές εξήραν την πρόταση της υπουργού Παιδείας, όσον αφορά στο νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα αντικαταστήσει τις εξετάσεις τετραμήνων, μετά από κοινή παραδοχή ότι δεν εξυπηρέτησαν τους παιδαγωγικούς σκοπούς, που τέθηκαν κατά την ψήφισή τους, εντούτοις η κατ’ άρθρο συζήτηση έφερε στην επιφάνεια ένα σημαντικό θέμα, που αποτελεί γκρίζο σημείο και πρέπει να τεθεί στο τραπέζι, ώστε να βρεθεί λύση, πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής, τον ερχόμενο μήνα.

Τόσο οι καθηγητές, όσο και οι γονείς έθεσαν ζήτημα ως προς το γεγονός ότι οι κανονισμοί δεν ξεκαθάρισαν το ποσοστό της εξεταστέας ύλης, σε σχέση με την διδακτέα ύλη, υπενθυμίζοντας την εισήγησή τους προς την υπουργό Παιδείας, για το 60%. Μία πρόταση που φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνους και τους βουλευτές και όπως φαίνεται και το Υπουργείο Παιδείας κλίνει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Αυτό που προκάλεσε έντονη αντίδραση είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά, ως προς το πότε θα δημοσιευτεί η ύλη, με τους μεν να ζητούν την ανακοίνωση από την αρχή της σχολικής χρονιάς και τους δε να απαντούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, αυτό που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πλείστων βουλευτών είναι το γεγονός ότι υπάρχει η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι όπως δεν ανακοινώσει την ύλη από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Πάντως, από πλευράς Υπουργείου, αλλά και καθηγητών, που έχουν ξεκάθαρη εικόνα τι συμβαίνει στις σχολικές αίθουσες, ξεκαθαρίστηκε πως αν ανακοινωθεί η ύλη από την αρχή της σχολικής χρονιάς, δεν θα είναι ωφέλιμο, καθώς θα διδάσκονται τα κεφάλαια που θα αποτελούν εξεταστέα ύλη και τα υπόλοιπα θα μείνουν πίσω. Η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι όπως η διδακτέα και η εξεταστέα ύλη να συμβαδίζουν, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει την ερχόμενη σχολική χρονιά, κάτι που συνεπάγεται πως η διδακτέα ύλη θα είναι περισσότερη από την εξεταστέα.

Αντιδράσεις και για τα εξεταζόμενα μαθήματα

Στο μεταξύ, αντιδράσεις εγείρονται και για τα εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μετά την πρόνοια που υπάρχει στο τροποποιητικό νομοσχέδιο, για μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στην Α’ Γυμνασίου, στα δύο βασικά που είναι τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά. Μετά το υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή Παιδείας, η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου επανήλθε και εξήγησε τους προβληματισμούς της ως προς την απόφαση η Βιολογία να μην αποτελεί εξεταζόμενο μάθημα για τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου.

Συγκεκριμένα, η Βιολογική Εταιρεία επεσήμανε πως το μάθημα της Βιολογίας, για δεκαετίες ήταν εξεταζόμενο μάθημα σε όλο το φάσμα του Γυμνασίου και κάλεσε το Υπουργείο να κάνει δεύτερες σκέψεις, δεδομένου ότι το γραπτό της Βιολογίας, είναι διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα μαθήματα και θα βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Επισημάνθηκε, δε, από πλευράς της Βιολογικής Εταιρείας, ότι όσον αφορά στο μάθημα της Ιστορίας, το οποίο είναι επίσης εξεταζόμενο μέχρι στιγμής, ωστόσο με τους νέους κανονισμούς δεν θα είναι, αποτελεί φιλολογικό μάθημα και οι μαθητές θα έχουν ήδη εμπειρία για το γραπτό ενός φιλολογικού μαθήματος, από τα Νέα Ελληνικά.

Η απάντηση που ήρθε από το Υπουργείο Παιδείας, για το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι δίνεται φάση στα δύο μαθήματα, που αποτελούν το βασικό πυρήνα των μαθημάτων και είναι τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά, όπως συμβαίνει και σε άλλα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη, ενώ είναι σημαντική και η ομαλή μετάβαση των μαθητών από την Δημοτική στη Μέση Εκπαίδευση.

Πάντως, το θέμα των εξεταζόμενων προκάλεσε αντιδράσεις και στους βουλευτές, οι οποίοι κάλεσαν το Υπουργείο Παιδείας να εξηγήσει, με παιδαγωγικούς όρους, πώς επιλέγονται τα εξεταζόμενα μαθήματα, για όλες τις τάξεις.

Δειτε Επισης

Ιστορίες ανθρώπων και αρχειακό υλικό αποκαλύπτουν πτυχές των κατεχόμενων λιμανιών
Παραμένει κολλημένη στα ύψη η θερμοκρασία-Στους 42 βαθμούς με σύννεφα το σκηνικό του καιρού
Καταγγελίες και παράπονα πίσω από τις οδηγίες για CCTV σε γυμναστήρια-Διαφωνούν στα σημεία οι ιδιοκτήτες
«Δίνουμε ένα μικρό οστό στους συγγενείς των αγνοουμένων… Αυτό μαρτυρά τη βαρβαρότητα των Τούρκων»
Βρήκε καταφύγιο στα ύψη ο υδράργυρος-Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ψηλές θερμοκρασίες
Μήνυμα συνέχειας στον αγώνα για εξακρίβωση τύχης αγνοουμένων από εκδήλωση στον Κόρνο
Διακοπή όλων των υπαίθριων βαριών και μέτριων εργασιών λόγω πορτοκαλί προειδοποίησης
«Φτάνει, Yeter, Enough»-Το βίντεο της Κυβέρνησης με το οποίο ζητά τερματισμό της κατοχής
Έξι μηνών ο νεαρότερος αγνοούμενος, 776 άτομα δεν έχουν ταυτοποιηθεί-Το δράμα της Κύπρου σε αριθμούς
Καμίνι η Κύπρος, αγγίζει τους 43 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση