Προσανατολίζεται στη δημιουργία δεξαμενής σκέψης ο Αβέρωφ-Γεύμα με πρώην υπουργούς

Όσοι μετεκλογικά αναζήτησαν τους λόγους για τους οποίους ο Δημοκρατικός Συναγερμός, για πρώτη φορά στην ιστορία του έμεινε εκτός του Β Γύρου των Προεδρικών Εκλογών, μεταξύ αυτών έθεταν, όλοι ανεξαιρέτως τον παράγοντα Αβέρωφ Νεοφύτου. Η βασική κατηγορία εναντίον του, ήταν η αποστασιοποίησή του και η σχέση που είχε όλα αυτά τα χρόνια με την κοινωνία, αλλά κυρίως με τη βάση του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Καλλιεργήθηκε σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας η εικόνα του αντιλαϊκού-μη αρεστού πολιτικού, που κινούσε τα νήματα στο παρασκήνιο. Σε αυτό το πλαίσιο πολλοί, δίπλα στους υπόλοιπους λόγους αποτυχίας, έβαζαν και τα διάφορα αρνητικής υφής επίθετα δίπλα από τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έχασε στον πρώτο γύρο των Προεδρικών και βρέθηκε πολύ γρήγορα σε θέση ρυθμιστή. Εκείνη την εβδομάδα, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, αναδείχθηκαν όλα τα προβλήματα που υπέθαλπαν εντός και πέριξ της Πινδάρου. Τότε αναδείχθηκαν οι δύο πόλοι, τότε καταγράφηκαν οι διαφωνίες μεταξύ Αβερωφικών και Αναστασιαδικών και τόσα άλλα πράγματα που δίχασαν και χώρισαν τη δεξιά.

Η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει ανήμερα της δεύτερης Κυριακής. Εκεί ήταν και το σημείο καμπής για τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης κέρδισε τις εκλογές, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποφάσισε ή ενδεχομένως και να αναγκάστηκε να κάνει, όχι ένα αλλά αρκετά βήματα πίσω.

Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, καταιγιστικών και πυκνών εξελίξεων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την κούρσα για την προεδρία του κόμματος, ενώ αποστασιοποιήθηκε και από τους πιο στενούς του συνεργάτες στο κόμμα. Έμεινε μακριά από τις εξελίξεις και άφησε το κόμμα να εκλέξει νέα ηγεσία και όργανα και να βρει αυτόφωτα τον βηματισμό του για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όλο αυτό το διάστημα πέραν από το να ξεκουραστεί, μετά από μια μακρά και κοπιαστική περίοδο, ίσως την πιο έντονη στην πολιτική του σταδιοδρομία, άρχισε να έχει επαφές με πολίτες, παλιούς του φίλους, πολιτικούς που έχουν αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή, αλλά και στελέχη του ΔΗΣΥ και των Κυβερνήσεων Αναστασιάδη, με τους οποίους μοιράστηκε κάποια από τα μελλοντικά του σχέδια και τα επόμενα του πολιτικά βήματα.

Το σίγουρο είναι πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν θα αποσυρθεί, ούτε θα αποχωρήσει από την πρώτη γραμμή της πολιτικής. Άλλωστε πέραν από το γεγονός ότι αποτελεί ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για την παράταξή, βρίσκεται σε μια πολύ παραγωγική πολιτικά ηλικία. Ο ίδιος πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στην δημιουργία μιας δεξαμενής σκέψης, μέσω της οποίας θα επιχειρήσει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να παράγει πολιτική, μέσα από τον διάλογο και μετά από προβληματισμό με ανθρώπους των παραγωγικών ομάδων, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσκάλεσε χθες σε γεύμα πρώην υπουργούς των Κυβερνήσεων Αναστασιάδη, με τους οποίους είχε μια πρώτη επαφή, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις των προηγούμενων μηνών.

Η επανεμφάνιση του Αβέρωφ Νεοφύτου σε ένα τέτοιο επίπεδο, ενδεχομένως να αποτελεί και την απαρχή μιας νέας πιο δυναμικής δημόσιας παρουσίας του τέως προέδρου του κόμματος. Μένει να διαφανεί εάν αυτή θα είναι ενταγμένη σε μια ευρύτερη επιστροφή του ΔΗΣΥ στην πρώτη γραμμή, μετά κι από την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών, ή εάν αυτό θα αποτελέσει μια πιο προσωπική διαδρομή και πιο προσωπική ατζέντα. Και το πιο σημαντικό, μένει να φανεί, εάν αυτή η νέα προσπάθεια του Αβέρωφ, θα έχει ως στόχο, πέραν της λεγόμενης ελίτ, με την οποία κατηγορήθηκε ότι συνδιαλεγόταν αποκλειστικά για χρόνια και τη βάση της κοινωνίας, με την οποία κατάφερε να έρθει πιο κοντά μόνο τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις Προεδρικές.

Δειτε Επισης

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης-Τα επίσημα αποτελέσματα
Προβάδισμα 55%-60% για τον Στέφανο Κασσελάκη-Για καθαρή νίκη μιλούν στο επιτελείο του
Έκλεισαν οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ-Στις 22:30 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος
Δεκατετράχρονος απουσιάζει από την οικία του στη Λευκωσία (pic)
Επαφές του ειδικού αντιπροσώπου του Τατάρ με αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη
Σταθερή αύξηση στη ζήτηση του χαλουμιού από τις αγορές του εξωτερικού-Πάνω από 110 εκ. οι εξαγωγές
Δημόσια δαπάνη η κηδεία του Ξενοφώντα Καλλή με απόφαση Προέδρου-«Αφιέρωσε τη ζωή του για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων»
Στη Θεσσαλία ελικόπτερα και πεζοναύτες σε ετοιμότητα ενόψει της κακοκαιρίας-Κλείνουν τα σχολεία
Σ. Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών
Με εκσπλάχνωση στο νοσοκομείο κρατούμενος από τις Κεντρικές-Υποβάλλεται σε επέμβαση