Εργοστάσιο πυρόλυσης από το παραθυράκι στη Λεμεσό-Καταγγέλλει εμπλοκή πολιτικού ο Δήμαρχος Ύψωνα
Μιχάλης Πολυδώρου 06:00 - 08 Ιουνίου 2023
Σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, καταγγέλλει ο δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου, σε σχέση με την ανέγερση εργοστασίου πυρόλυσης στη βιομηχανική περιοχή του δήμου του. Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργίου με επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων, προβαίνει σε συγκεκριμένες καταγγελίες σε σχέση με την τροποποίηση των κανονισμών λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών.
Σημειώνεται πως οι εν λόγω κανονισμοί θα τεθούν ενώπιον της σημερινής Ολομέλειας της Βουλής και ουσιαστικά αφορούν, πέραν από την περιοχή του Βασιλικού, η οποία έχει σχεδιαστεί και εκπονηθεί συγκεκριμένη μελέτη για να καταστεί ενεργειακό κέντρο, ανοίγει το παραθυράκι για την ανέγερση εργοστασίου πυρόλυσης για παραγωγή ενέργειας στην βιομηχανική περιοχή Ύψωνα. Στα εργοστάσια πυρόλυσης, ουσιαστικά γίνεται παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καύσης ελαστικών ή σκουπιδιών.
Μιλώντας στον REPORTER ο Δήμαρχος Ύψωνα, υπέδειξε πως, «αυτό που νιώθουμε πολύ έντονα σαν περιοχή, είναι πως ήδη ο δήμος μας ταλαιπωρείται πολύ έντονα με δυσωδίες και οσμές από υπολειτουργία ή λάθος διαχείριση από τα εργοστάσια στη Βιομηχανική. Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλες βιομηχανίες βαρετής οχληρίας. Επιτέλους και το κράτος πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται τους πολίτες», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.
Την ίδια ώρα υπενθύμισε πως στη δυτική Λεμεσό αναπτύσσονται επενδύσεις εκατομμυρίων και η ενδεχόμενη λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη και θα υποβαθμίσει την περιοχή. «Στην περιοχή τώρα εντός της βιομηχανικής ζώνης θα πάμε να κάνουμε νηπιαγωγείο για να βοηθήσουμε την πρόσβαση των οικογενειών στην εργασία, δεν μπορούμε να έχουμε τα μωρα δίπλα από τέτοια μονάδα», υπέδειξε ο δήμαρχος Ύψωνα.
Στην επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων ο κ. Γεωργίου, απευθύνει έκκληση για την αποτροπή υπερψήφισης μιας δυνητικά καταστροφικής τροπολογίας κανονισμών, όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς τόσο το Δήμο Ύψωνα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού.
Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Ύψωνα, «ανάμεσα στις τροποποιήσεις, περιλαμβάνεται τροπολογία όπου δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να μπορούν να παράγουν και να αποθηκεύουν ενέργεια με οποιονδήποτε τρόπο εντός βιομηχανικών περιοχών κατηγορίας «Α». Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για την εν λόγω τροπολογία, αφού μέσω αυτής θα μπορεί να γίνει η απαιτούμενη ανάπτυξη της περιοχής του Βασιλικού ως ενεργειακό κέντρο. Την ίδια ώρα όμως, ανοίγεται ένα παράθυρο και δίνεται η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας σε συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία θέλει να προχωρήσει με ανέγερση εργοστασίου πυρόλυσης για παραγωγή ενέργειας εντός της δικής μας βιομηχανικής περιοχής, μιας περιοχής που δεν είναι καθαρά κατηγορίας «Α» αλλά μικτή κατηγορίας «Α-Β», υποδεικνύει.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ύψωνα, αυτό θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία αφού μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη συγκεκριμένη περιοχή, βρίσκονται οικιστικές περιοχές αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες. Προσθέτει μάλιστα πως, εντός της ίδιας περιοχής λόγω της κατηγοριοποίησης της, εδρεύουν εταιρείες παραγωγής τροφίμων με ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις εάν και εφόσον λειτουργήσει ένα τέτοιο εργοστάσιο στην περιοχή και εάν για οποιονδήποτε λόγο υπάρξει ένα λάθος στην όλη διαχείριση ή στην διαδικασία λειτουργίας.
Ο Παντελής Γεωργίου σημειώνει παράλληλα, ότι ο τρόπος που η συγκεκριμένη εταιρεία θέλει να προχωρήσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο και θα χρησιμοποιηθεί η περιοχή μας ως δοκιμαστική περίπτωση.
Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και βιομηχανίας της Βουλής, στην οποία, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Ύψωνα, «διαφάνηκε ότι λόγω του ότι υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο το οποίο θέλει να προωθήσει την προαναφερόμενη ανάπτυξη, δεν συγκεντρώσαμε την απαραίτητη πλειοψηφία για τροποποίηση των κανονισμών».
Μάλιστα βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τον νέο υπουργό Ενέργειας, αφού όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων, «το θέμα το είχα συζητήσει και με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αλλά και εκεί συνάντησα την άρνηση για να προχωρήσει το Υπουργείο σε ενδεχόμενη τροποποίηση που να αποκλείει τις μικτές ζώνες. Ο λόγος νομίζω είναι πλέον προφανές».
Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος επικαλείται δηλώσεις της εκπροσώπου του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία κλήθηκε στη Βουλή και μεταξύ άλλων ανέφερε πως, «δεν πρέπει οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου να τοποθετούνται πλησίον άλλων εγκαταστάσεων που ασκούν ασύμβατες με αυτές δραστηριότητες.». Επιπλέον επικαλείται και εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος, η οποία επισήμανε ότι, «δεν είναι συμβατή η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μικτές βιομηχανικές περιοχές κατηγορίας Α' και κατηγορίας Β', αγνοήθηκαν παντελώς ενώ ήρθε στην αντίληψη μας ότι αργότερα τους ασκήθηκε πολιτική πίεση για να αποστείλουν σχετικές επιστολές και να αλλάξουν τα όσα είχαν δηλώσει ενώπιον της επιτροπής (αντίγραφο προσχεδίου της έκθεσης της Επιτροπής επισυνάπτεται για τεκμηρίωση των αρχικών θέσεων των Τμημάτων)».
Ο Δήμαρχος Ύψωνα, υποδεικνύει στους αρχηγούς των κομμάτων πως, «το ζήτημα κρίνεται τόσο για την περιοχή μας όσο και για την ευρύτερη Λεμεσό ως πολύ σοβαρό. Ενδεχόμενη ανάπτυξη του εργοστασίου θα επηρεάσει άμεσα, δυσμενώς και με ανυπολόγιστες επιπτώσεις την δημόσια υγεία και την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της περιοχής. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι στην περιοχή υπάρχουν κατά κανόνα δυτικοί άνεμοι, οι αναθυμιάσεις ενός τέτοιου εργοστασίου θα πνίξουν κυριολεκτικά και τους κατοίκους της δυτικής Λεμεσού προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας».
Την ίδια ώρα απευθύνει έκκληση για στήριξη του αιτήματος του για εξαίρεση της βιομηχανικής περιοχής Ύψωνα, προωθώντας τροπολογία για εξαίρεση των μικτών περιοχών από την δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η συζήτηση στη Βουλή
Το θέμα των συγκεκριμένων κανονισμών, απασχόλησε την αρμόδια Επιτροπή σε τέσσερις συνεδρίες, στις οποίες κατατέθηκαν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες για τη διεύρυνση των επιτρεπόμενων χρήσεων, ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων που ασχολούνται με την παραγωγή, μετάδοση και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, την παραγωγή φυσικού αερίου και τη διανομή αερίων καυσίμων με αγωγούς κρίνεται αναγκαία ιδίως, ενόψει της δημιουργίας της Ενεργειακής και Βιομηχανικής Περιοχής Βασιλικού. Σημειώνεται πάντως στην αιτιολογική έκθεση πως, «ειδικότερα, η εν λόγω δραστηριότητα επιτρέπεται μόνο σε βιομηχανικές περιοχές κατηγορίας Α' ή μικτές βιομηχανικές περιοχές κατηγορίας Α' και Β', ήτοι στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού και στη Βιομηχανική Περιοχή Ύψωνα».
Στην έκθεση της επιτροπής, πάντως, αναφέρεται πως, «η εκπρόσωπος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε ότι δεν πρέπει οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου να τοποθετούνται πλησίον άλλων εγκαταστάσεων που ασκούν ασύμβατες με αυτές δραστηριότητες».
Στην ίδια έκθεση προστίθεται πως, «η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επισήμανε ότι δεν είναι συμβατή η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μικτές βιομηχανικές περιοχές κατηγορίας Α' και κατηγορίας Β', όπως είναι η Βιομηχανική Περιοχή Ύψωνα, και εισηγήθηκε όπως η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων επιτρέπεται μόνο σε βιομηχανικές περιοχές κατηγορίας Α'».
Επίσης στην έκθεση καταγράφεται και η θέση άλλων εμπλεκομένων, όπως ο Δήμαρχος Ύψωνα και οι εκπρόσωποι της ΟΕΒ και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γ' Βιομηχανικής Περιοχής Λεμεσού (Ύψωνα) επισήμαναν τη διαφωνία τους με την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής, μετάδοσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βιομηχανική Περιοχή Ύψωνα και επί τούτου, εισηγήθηκαν την προσθήκη σχετικής πρόνοιας στους κανονισμούς για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων μόνο στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού.
Πάντως σε ότι αφορά τις ισορροπίες εντός της Βουλής, αξίζει να σημειωθεί πως κατατέθηκε τροπολογία που στηρίζουν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, για να εξαιρεθεί η πρόνοια για τον Ύψωνα. Διαφαίνεται πως αυτή θα τύχει της στήριξης από την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα πώς θα τοποθετηθεί το ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ, που με τις ψήφους τους θα καθορίσουν και την τύχη της τροπολογίας.