Εξώδικα σε όσους μπλοκάρουν τα... εξώδικα από κινητές κάμερες

Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί η κατάσταση με τους οδηγούς που σκόπιμα σταθμεύουν πίσω από κινητές κάμερες, με απώτερο σκοπό να παρεμποδίσουν το έργο για την καταγραφή της κυκλοφορίας και την έκδοση προστίμων σε όσους υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας, με την Αστυνομία να διαμηνύει πως οποιοσδήποτε πολίτης γίνει αντιληπτός ότι επίτηδες σταθμεύει πίσω από κινητή κάμερα, τότε θα του εκδίδεται πρόστιμο.

Οι Αρχές, παρακολουθώντας την ίδια ώρα τα όσα κυκλοφορούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως και τις φωτογραφίες που γίνονται viral κατά καιρούς, έχει αντιληφθεί πως πρόκειται για συγκεκριμένους πολίτες, οι οποίοι έχουν ως στόχο να παρεμποδίσουν τις κινητές κάμερες από το να λειτουργήσουν σε διάφορα σημεία.

Πάντως, όπως έκανε ξεκάθαρο από την πλευρά του ο υπαστυνόμος του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, Τάσος Ασιήκκης, μιλώντας στον REPORTER, «όταν πάει ένας αστυνομικός για παράδειγμα στον οδηγό του οχήματος που στάθμευσε πίσω από κινητή κάμερα και του δώσει οδηγία να το μετακινήσει και αυτός δεν το μετακινήσει, τότε θα υπάρξει εξώδικο, καθώς θεωρείται ακούσια οδηγίας σε ένστολο μέλος της Αστυνομίας. Εάν όμως, το μέλος της Δύναμης, αντιληφθεί ότι ένας οδηγός στάθμευσε κάπου νόμιμα και σε μεταγενέστερο στάδιο στάθμευσε στο σημείο το όχημα της φωτοεπισήμανσης, δεν θα υποχρεωθεί ο οδηγός του άλλου οχήματος να το μετακινήσει. Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μετακινούνται οι οδηγοί που σταθμεύουν νόμιμα, για να σταθμεύσει το όχημα της φωτοεπισήμανσης».

Ωστόσο, αυτό που έχουν αντιληφθεί τα μέλη της Δύναμης, είναι πως υπάρχουν συστηματικά συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία σκόπιμα, πάνε και σταθμεύουν πίσω από τις κινητές κάμερες για να τις εμποδίζουν στο έργο τους. «Είναι συγκεκριμένα άτομα που πάνε στοχευμένα για να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι κινητές κάμερες. Αυτά τα άτομα εννοείται ότι εάν συνεχίσουν θα τα καταγγείλουμε, καθώς μέσα και από πληροφορίες που λαμβάνουμε από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αντιλαμβανόμαστε ότι γίνεται σκόπιμα από αυτά τα πρόσωπα, τα οποία θα τους εκδοθεί εξώδικο πρόστιμο. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο όμως, ότι πρόκειται για μια μικρή μερίδα πολιτών, τους οποίους προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Σίγουρα όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα μετακινηθεί κάποιο όχημα πολίτη, για να σταθμεύσει κινητή κάμερα».

Την ίδια ώρα, αρκετά φαίνεται να είναι τα παράπονα των πολιτών σχετικά με τις κινητές κάμερες που βρίσκονται στους δρόμους, με τις Αρχές να διερευνούν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. «Μας αποστέλλουν συχνά διάφοροι πολίτες για να εκφράσουν τα παράπονά τους για κάποιες κινητές κάμερες, ωστόσο, διερευνούμε και επεξεργαζόμαστε το κάθε φωτογραφικό υλικό γιατί υπάρχουν κάποιες που είναι προϊόν photoshop. Είμαστε στο στάδιο της μελέτης αυτών των περιπτώσεων για να δούμε να τι πραγματικά ισχύει».

Παράλληλα, οι οδηγίες προς τα μέλη της Δύναμης φαίνεται να είναι πάγιες και ότι μπορούν να καταγγέλλουν βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων, δηλαδή όσον αφορά τις κινητές κάμερες, αν πρώτα ο πολίτης βρίσκεται σε ένα σημείο και μετά σταθμεύσει η κινητή κάμερα, εξυπακούεται ότι δεν θα του εκδοθεί πρόστιμο. «Κάθε περίπτωση όμως, εξετάζεται ξεχωριστά και δεν μπορείς να τις βλέπεις όλες από την ίδια οπτική γωνιά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, βρίσκονται σε λειτουργία συνολικά 16 σταθερές και 14 κινητές κάμερες, ενώ έχουν παραληφθεί από ιδιωτική εταιρία και υπόλοιπες έξι κινητές που είναι οι τελευταίες και δρομολογείται η ενεργοποίηση τους τον μήνα Ιούνιο και ετοιμασία προγράμματος για τοποθέτησή τους στο οδικό δίκτυο. Επιπρόσθετα, μέχρι της 12 Ιουνίου αναμένεται και η επιβεβαίωση από το τμήμα ηλεκτρομηχανολογικών συσκευών για να τεθούν σε λειτουργία οι οκτώ κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε δύο διασταυρώσεις στη Λεμεσό και με αυτό τον τρόπο θα βρίσκονται σε λειτουργία 24 σταθερές συσκευές και 20 κινητές.

Σημειώνεται πως αρχικός στόχος είναι η επέκταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης σε ολόκληρη την Κύπρο, ώστε και οι υπόλοιπες 66 σταθερές συσκευές, σταδιακά να τεθούν σε λειτουργία.

Δειτε Επισης

Δεκατετράχρονος απουσιάζει από την οικία του στη Λευκωσία (pic)
Με εκσπλάχνωση στο νοσοκομείο κρατούμενος από τις Κεντρικές-Υποβάλλεται σε επέμβαση
Απόψε η συναυλία στην μνήμη του Θανάση-Οι πολίτες ξανά στο πλευρό της οικογένειας
Στο νοσοκομείο οκτώ πρόσωπα μετά από τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Τροόδους
Σύγκρουση λεωφορείου με δύο οχήματα-Έκλεισε ο δρόμος Τροόδους-Λευκωσίας
Στον αέρα η υπόθεση με τα 17kg κοκαΐνης σε μπανάνες-Δικαστική κατσάδα από Βάσεις σε Δημοκρατία για άρνηση συνεργασίας
Καταγγελία για ρίψη πυροβολισμού σε οικία στη Λεμεσό
Ένα αγριοκοίταγμα οδήγησε στην απόπειρα φόνου-Προηγήθηκε και άλλο επεισόδιο μεταξύ θύματος και θύτη
Τα ευρήματα της ιατροδικαστικής στις σορούς των θυμάτων του διπλού θανατηφόρου-Ταυτοποιήθηκε ο πεζός
Τους έπιασαν με κλοπιμαία κοσμήματα και διαρρηκτικά εργαλεία