ΒΙΝΤΕO: «Εκεί, έχει νερά. Εδώ, εκρήξεις»-Μάχη για να απομακρύνουν τους κατοίκους από τη Χερσώνα

Μάχη για να απομακρύνουν τους κατοίκους από τις πλημμυρισμένες περιοχές της Χερσώνας δίνουν από χθες τα σωστικά συνεργεία στη νότια Ουκρανία.

Οι προσπάθειες τους είναι αγωνιώδεις καθώς το έργο τους δυσχαιρένουν και οι συνεχείς βομβαρδισμοί στην περιοχή.

Bίντεο, που κάνει τον γύρο του κόσμου, δείχνει δημοσιογράφους του βρετανικού δικτύου BBC να μιλούν με κατοίκους της περιοχής, και δευτερόλεπτα μετά να ακούγεται μια εκκωφαντική έκρηξη.

Ακολουθούν σκηνές πανικού με τη γυναίκα που έδινε τη συνέντευξη να παίρνει μαζί της ένα μικρό κορίτσι και να απομακρύνεται ενώ ο εικονολήπτης και το υπόλοιπο συνεργείο να προσπαθούν να διαφύγουν από την περιοχή.

Τα θολωμένα, λασπώδη νερά φτάνουν ήδη στις στέγες της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία και οι διασώστες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να απομακρύνουν, με μικρές βάρκες και αμφίβια οχήματα, τους κατοίκους. Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν πλέον ούτε ταυτότητα.

«Δεν έχουμε πλέον σπίτι. Το νερό το κάλυψε μέχρι τη στέγη. Δεν βλέπουμε ούτε τη στέγη», είπε ο 46χρονος Ντμίτρι Μέλνικοφ, βγαίνοντας από ένα αμφίβιο όχημα μαζί με τα πέντε παιδιά του. «Όλη αυτή η ζώνη είναι τώρα κάτω από το νερό. Η στάθμη είναι πάνω από το επίπεδο του ισογείου», είπε, κρατώντας από το χέρι τη μικρή κόρη του.

Η καταστροφή, την Τρίτη, του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε πλημμύρες τόσο στην πλευρά που ελέγχεται από την Ουκρανία –όπου βρίσκεται η πόλη της Χερσώνας– όσο και στα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη, στη δεξιά όχθη. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή και προχωρούν σε εκκενώσεις.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τα νερά του Δνείπερου ανέβηκαν κατά πέντε μέτρα και η στάθμη μπορεί να ανέβει και άλλο εντός της ημέρας.

Αστυνομικοί, διασώστες και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί για να απομακρύνουν τους κατοίκους, κυρίως τους πολλούς ηλικιωμένους που έχουν απομείνει στην περιοχή, καθώς και τα ζώα συντροφιάς. Κάποιοι κάτοικοι της Χερσώνας πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και βούτηξαν στα νερά. Ένας άνδρας προτίμησε να κάνει κουπί ανεβασμένος σε ένα φουσκωτό στρώμα θαλάσσης.

Η Ναταλία Κορτζ, 68 ετών, χαμογελάει καθώς αποβιβάζεται, ξυπόλυτη και βρεγμένη, σε στέρεο έδαφος, με τη βοήθεια των διασωστών. «Όλα μου τα υπάρχοντα είναι κάτω από το νερό. Το ψυγείο πλέει, ο καταψύκτης, τα πάντα», αφηγήθηκε.

Η ηλικιωμένη γυναίκα αναγκάστηκε να κολυμπήσει για να φύγει από το σπίτι της. Τα πόδια της είναι γδαρμένα, τα χέρια της τρέμουν από το κρύο. «Συνηθίσαμε τους βομβαρδισμούς αλλά αυτή είναι μια φυσική καταστροφή, ένας πραγματικός εφιάλτης» συνέχισε, εκφράζοντας φόβους για τα ζώα της, δυο σκύλους και μια γάτα, που άφησε πίσω αφού δεν μπορούσε να τα σώσει μόνη της.

ena

«Οι κάτοικοι στις παρόχθιες περιοχές μας ενημερώνουν για την τοποθεσία όπου βρίσκονται, εάν είναι δυνατόν και εμείς τους παραλαμβάνουμε», είπε ο Σέρχι, ένας αστυνομικός 38 ετών που συμμετέχει στον συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης.

Η Σβετλάνα Αμπράμοβιτς, 56 ετών, οργανώνει τη διάσωση 22 κατοίκων που έχουν εγκλωβιστεί σε ένα πενταώροφο κτίριο, το ισόγειο του οποίου πλημμύρισε. «Το νερό έφτασε χθες το βράδυ και, 18 ώρες μετά, πλημμύρισε το κτίριο και την αυλή. Το νερό μπήκε από τις πόρτες στα διαμερίσματα του ισογείου», είπε.

Κάποιοι από τους διασωθέντες χαμογελούν όταν φτάνουν σε ασφαλείς περιοχές, άλλοι τρέμουν και κλαίνε. Σχεδόν δεν αντιδρούν όταν ακούγεται η σειρήνα που ειδοποιεί για αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αφού η Χερσώνα βομβαρδίζεται πολύ συχνά από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Εκεί, έχει νερά. Εδώ, εκρήξεις», λέει η Σβετλάνα.

Ο Ντμίτρι, από την πλευρά του, αδιαφορεί για τους βομβαρδισμούς, λέει ότι έχει συνηθίσει. Αποφάσισε όμως να φύγει από την πόλη.

«Είμαστε εδώ από την αρχή του πολέμου, ζήσαμε την κατοχή (σ.σ. της πόλης από τους Ρώσους). Αλλά τώρα δεν έχουμε πλέον σπίτι, δεν έχουμε τίποτα, ούτε δουλειά. Δεν θέλουμε να φύγουμε, αλλά τι να κάνουμε;» εξηγεί.

Ένας άνδρας, τυλιγμένος με μια κουβέρτα, αγκαλιάζει τη γάτα του. Μια γυναίκα με λουλουδάτο φόρεμα και γυαλιά ηλίου προσπαθεί να συγκρατήσει έναν νευρικό γκριζόασπρο γάτο.

Οι εθελοντές οδηγούν τις οικογένειες στον σιδηροδρομικό σταθμό όπου κάποιοι επιβιβάζονται δωρεάν στο λεωφορείο για τη γειτονική πόλη Μικολάιφ. Υπάρχει επίσης ένα τρένο που περιμένει τους διασωθέντες.

dyo

Πολλοί ωστόσο προτιμούν να παραμείνουν στη Χερσώνα και στα γειτονικά χωριά, ελπίζοντας ότι η στάθμη του νερού θα υποχωρήσει.

Ο Σέρχι Τροφίμοφ, 34 ετών, εθελοντής στην ανθρωπιστική οργάνωση Proliska, εργάζεται από το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό, βοηθώντας τους ανθρώπους να βρουν μεταφορικό μέσο. «Θέλουν να περιμένουν μέχρι να πέσει η στάθμη, για αυτόν δεν θέλουν να πάνε πολύ μακριά. Θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους το συντομότερο δυνατόν», είπε.

Κάτοικοι στην πρώτη γραμμή του μετώπου με την Ουκρανία, από τη ρωσική πλευρά, εξέταζαν σήμερα τις ζημιές που προκλήθηκαν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους από τα νερά του φράγματος Καχόβκα και περίμεναν βοήθεια από τις αρχές ενώ άλλοι αναζητούσαν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους στο διαδίκτυο.

Οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι διέταξαν τους κατοίκους τριών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς ανέβαιναν τα νερά, χθες Τρίτη, την ώρα που Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνταν για την ανατίναξη του φράγματος.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της κατεχόμενης Χερσώνας, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή. Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί 1.500 άνθρωποι από πλημμυρισμένους οικισμούς και έχουν στηθεί 48 προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, είπε.

Στην πόλη Νόβα Καχόβκα, ακριβώς δίπλα στο φράγμα, νερά σε καφετί χρώμα έχουν καλύψει τους κεντρικούς δρόμους που είναι σχεδόν άδειοι. Στην όχθη του Δνείπερου, πλάι στο στάδιο Ενέρχιγια, μικρά δέντρα έχουν βυθιστεί στο νερό σχεδόν μέχρι τα φύλλα τους. Στις γειτονιές, οι ντόπιοι στέκουν δίπλα στα πλημμυρισμένα αυτοκίνητά τους, με το νερό να τους φτάνει στα γόνατα.

Ο Βαλέρι Μέλνικ, 53 ετών, εξετάζει ό,τι σώθηκε από το σπίτι του. Ένα ψυγείο και ένας πράσινος καναπές στέκουν μέσα στα νερά ενώ αντικείμενα κάποιας αξίας έχουν τοποθετηθεί σε ψηλότερα σημεία.

«Περιμένουμε να φύγουν τα νερά, μετά θα τα στεγνώσουμε», είπε ο Μέλνικ. Πρόσθεσε ότι ήλπιζε να φτάσει κάποια βοήθεια από τις τοπικές αρχές, ώστε να αντληθούν τα νερά αλλά «μέχρι τώρα δεν κάνουν τίποτα».

Σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα δήμαρχο, τον Βλαντίμιρ Λεοντίεφ, περίπου 100 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στην πόλη αυτήν. Μέχρι το μεσημέρι σήμερα η στάθμη του νερού στη Νόβα Καχόβκα είχε αρχίσει να πέφτει, υποστήριξε σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegrafm. Εξακόσιες κατοικίες, ένας παιδικός σταθμός, ένα σχολείο και μια μονή πλημμύρισαν και 900 άνθρωποι απομακρύνθηκαν, πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Λεοντίεφ είπε ότι κάθε δευτερόλεπτο διαρρέουν από τον ταμιευτήρα 30.000 κυβικά μέτρα νερού και η πόλη κινδυνεύει από μολύνσεις λόγω των πλημμυρών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Πολλοί άνθρωποι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν με συγγενείς τους στις πλημμυρισμένες περιοχές και αναζητούν πληροφορίες σε διαδικτυακές ομάδες συζητήσεων.

Λίγο πιο κάτω, στο χωριό Στάρα Ζμπουρίβκα, οι κάτοικοι βοηθούν ο ένας τον άλλον να φύγουν με μικρές βάρκες, είπε η Κάτια, μια γυναίκα από την περιοχή που σήμερα ζει εκτός της Ουκρανίας. Στην ομάδα συζήτησης του χωριού της, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι το νερό τους φτάνει μέχρι το στήθος. Στην κοινότητα αυτήν ζουν περίπου 20 άνθρωποι, πρόσθεσε.

«Κανείς δεν καταλαβαίνει πόσο οδυνηρό είναι, όταν χάνεται το σπίτι της παιδικής ηλικίας σου κάτω από τα νερά. Υπάρχουν ζώα και ηλικιωμένοι εκεί. Ελπίζω να διασωθούν γρήγορα», είπε η Κάτια.

Το περιεχόμενο του ρεπορτάζ παρήχθη σε περιοχή της Ουκρανίας που ελέγχεται από τη Ρωσία, όπου ο νόμος θέτει περιορισμούς στην κάλυψη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα