Θα τονίσει την ανάγκη αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό ενώπιον του Συμβουλίου ΕΕ ο Ιωάννου

Tα δύο βασικά νομοθετικά κείμενα, τα οποία αποτελούν μέρος του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, θα ειναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα διεξαχθεί Πέμπτη και Παρασκευή υπό τη Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο Συμβούλιο θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο όπου θα τονίσει την αναγκαιότητα επίδειξης αλληλεγγύης, ιδιαίτερα προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής.

Οι Υπουργοί αναμένεται, στο πλαίσιο συζήτησης των νομοθετημάτων, να θέσουν τις απόψεις τους, αφενός, για τα κριτήρια και τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων διεθνούς προστασίας και, αφετέρου, για το πλαίσιο της αλληλεγγύης, μεταξύ των Κρατών Μελών και τον επιμερισμό του βάρους.

Ο κ. Ιωάννου θα προβεί σε τοποθετήσεις, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα επίδειξης αλληλεγγύης, ιδιαίτερα προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν και να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις, σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται, οι διαπραγματεύσεις για τα εν λόγω νομοθετήματα βρίσκονται σε κομβικό σημείο, καθότι η Σουηδική Προεδρία καταβάλλει προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας επί των συγκεκριμένων προτάσεων σε επίπεδο Συμβουλίου, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Περαιτέρω θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου θα είναι, μεταξύ άλλων, η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, περιλαμβανομένης και της κατάστασης στην Τυνησία, ενώ θα εξεταστεί επιπλέον και η παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας.

Ο Υπουργός επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή το απόγευμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σταθερή αύξηση στη ζήτηση του χαλουμιού από τις αγορές του εξωτερικού-Πάνω από 110 εκ. οι εξαγωγές
Ανοίγει το διάλογο για την ειδική εκπαίδευση ο ΠτΔ-Ζήτησε απόψεις από εμπλεκόμενους φορείς
Υπ. Παιδείας: Κοινή προσπάθεια ο αγώνας κατά του καρκίνου
ΟΣΑΚ για Δέσποινα Ρούσου-«Εχθρική η προτροπή για παραπομπή της σε ιατροσυμβούλιο»
Το «παιδί θαύμα» της Αραδίππου-Οι επιρροές από την παράδοση και τα βήματα προς την κλασική μουσική
Υπ. Γεωργίας: Η βιολογική παραγωγή στην Κύπρο έχει κάνει αλματώδη πρόοδο
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο Ξενοφών Καλλής
Υπ. Εργασίας: Διαχρονικό κενό στη στήριξη για θεραπεία στο εξωτερικό
Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι και την Τετάρτη
Η πρώτη οδοκαθαρίστρια του Δήμου Λάρνακας-«Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή»