Δωρεές δισ. ΤΛ από Τουρκία στο ψευδοκράτος προνοεί το «πρωτόκολλο 2023»

Στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας δημοσιεύθηκε η «συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» με το ψευδοκράτος που είχε υπογραφεί στις 31 Μαρτίου, αλλά δεν είχε ανακοινωθεί το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί γράφει ότι με το «πρωτόκολλο» προβλέπεται η μεταφορά ενός κονδυλιού 9,5 δις ΤΛ ως δωρεές και δάνεια από την Τουρκία στα κατεχόμενα για το 2023.

Στην Επίσημη Εφημερίδα αναφέρεται ότι η εν λόγω βοήθεια δίδεται για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις και δραστηριότητες, αλλά ταυτοχρόνως και για μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι θα δοθούν δωρεές ύψους 6,4 δις ΤΛ. Στο πλαίσιο των δωρεών θα διαβιβαστούν 3 δις 899 εκ 900 χιλιάδες ΤΛ για επενδύσεις σε υποδομές και έργα της πραγματικής οικονομίας, 2,1 εκ ΤΛ για δραστηριότητες και 2,3 δις ΤΛ για πληρωμές στον τομέα της άμυνας. Περιλαμβάνει επίσης κονδύλι για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Περιλαμβάνει ακόμη 85 δράσεις σε 11 τομείς μεταρρυθμίσεων του «σχεδίου δράσης» και, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το ψευδοκράτος θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα αύξησης εσόδων και μείωσης δαπανών, μεταρρυθμίσεις και «νόμους» για τα δημόσια οικονομικά και μείωση του ελλείμματος.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι θα δοθούν ως δάνειο 3,1 δις ΤΛ. Το 1,6 δις ΤΛ θα δοθεί για μείωση του ελλείμματος του, τα 200 εκ για τον «δημόσιο» τομέα και το 1,3 δις ΤΛ για στήριξη στις μεταρρυθμίσεις.

«Σε καλή μεριά» ευχήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου. «Είμαστε δυνατοί μαζί, υπάρχουν δύο τουρκικά κράτη σε αυτή τη γεωγραφία, αυτά τα δύο τουρκικά κράτη θα ζουν δίπλα δίπλα, ώμο με ώμο για πάντα», έγραψε σε σχετική ανάρτηση ο κ. Φεϊζίογλου.

Η Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την «τδβκ» και η «τδβκ» δεν υπάρχει χωρίς την Τουρκία, υποστήριξε ο κ. Φεϊζίογλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

O Tραμπ μπορεί να ξαναχτυπήσει το Ιράν απολύτως νόμιμα μετά το πράσινο από τη Γερουσία
Σε κλοιό καύσωνα η Ευρώπη-Θερμοκρασίες έως και δέκα βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό
Άγρια καταδίωξη 14χρονου οδηγού στον αυτοκινητόδρομο-Από τις Χαλεπιανες κατέληξαν στην Πύλα
Με απόφαση Ανώτατου διευρύνεται η εξουσία του Τραμπ-Τι σημαίνει η νίκη του για το μέλλον των ΗΠΑ
ΒΙΝΤΕΟ: Οδηγοί στην Κρήτη κοιτούσαν το τροχαίο που έγινε στο αντίθετο ρεύμα και τράκαραν
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ μιλά για παράθυρο ευκαιρίας στη Γάζα
Για «παραπλανητική εκστρατεία» στην Κύπρο με αναφορές σε αρχηγό κόμματος κάνει λόγο Πρέσβης του Ισραήλ
Διαβουλεύσεις Κυβέρνησης με ΗΕ για καθορισμό ημερομηνίας της πολυμερούς κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου
Ραγδαίες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία-Άλλες δύο παραιτήσεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Έργα για επίλυση των προβλημάτων στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου-«Έχουν παγιδευτεί σκάφη μέσα»