Πρόεδρος: Η Κύπρος να αποτελέσει έναν διεθνή, υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό προορισμό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε σήμερα ότι μέσα στους στόχους της Κυβέρνησής του είναι η προώθηση της Κύπρου ως έναν διεθνή, υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό προορισμό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλούσε μετά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βηρυτού-Mediterraneo, στην Πάφο όπου ανέφερε ότι η ίδρυση του στην Πάφο «είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική μας για να καταστήσουμε την Κύπρο ως ένα περιφερειακό και διεθνές εκπαιδευτικό, τεχνολογικό και ερευνητικό κέντρο». Ταυτόχρονα, ανέφερε, μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ισχυρής γέφυρας μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, προωθώντας βαθύτερη συνεργασία και φιλία μεταξύ των ακαδημαϊκών κοινοτήτων.

Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο της εφαρμογής του Προγράμματος Διακυβέρνησής μας στοχεύουμε στο να προωθήσουμε την Κύπρο ως ένα διεθνή, υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό προορισμό και ταυτόχρονα επιδιώκουμε τη σύναψη διακυβερνητικών συμφωνιών για την αμοιβαία αναγνώριση ακαδημαϊκών προσόντων, με στόχο τη διεθνοποίηση της ανώτερης μας εκπαίδευσης».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «την ίδια ώρα αξιοποιούμε συστηματικά την επιστημονική δυνατότητα των κυπριακών πανεπιστημίων για τη διαμόρφωση πολιτικών ανάπτυξης. Επιπλέον, προωθούμε τη συνεργασία και συνέργειες μεταξύ των πανεπιστημίων μας, στοχεύοντας στη διασύνδεση ερευνητικών δραστηριοτήτων για τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ευαρέσκειά του «που βλέπουμε την ανώτερη εκπαίδευση στην Κύπρο να σημειώνει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια»,  σημειώνοντας τη συνεισφορά της προηγούμενης Κυβέρνησης και του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον σκοπό αυτό.

Διαβεβαίωσε δε για τη στήριξη της Κυβέρνησης του τόσο προς το Πανεπιστήμιο της Βηρυτού στην Πάφο όσο και προς τον τομέα της εκπαίδευσης, γενικότερα. 

Αναφερόμενος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, είπε ότι έχει μια πλούσια κληρονομιά που εκτείνεται πάνω από 157 χρόνια, έχει επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων φοιτητών και συνέβαλε στην ευημερία του Λιβάνου και των κοντινών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος είπε ότι έγινε μεγάλη δουλειά για το έργο αυτό που είναι το αποτέλεσμα μιας συνέργειας, με την όλη προσπάθεια να καταλήγει στις 7 Σεπτεμβρίου όταν θα είναι η έναρξη του πρώτου επίσημου ακαδημαϊκού έτος του AUB στην Κύπρο. «Κανένα άλλο Πανεπιστήμιο που λειτουργεί στο νησί δεν έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι εδώ σε μόλις 30 μήνες», είπε. Πρόσθεσε ότι το πανεπιστημιακό συγκρότημα θα ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο.

Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιστορική για την πόλη η οποία ατενίζει το μέλλον με λαμπρότητα και είπε ότι θέτοντας τα θεμέλια ενός τόσο φημισμένου Πανεπιστημίου με ένδοξη ιστορία και μακραίωνες παραδόσεις, σε μια τόσο μικρή πόλη όπως είναι η Πάφος, «είναι χωρίς αμφιβολία ασύγκριτη με οτιδήποτε έχει δει η Πάφος στη σύγχρονη ύπαρξή της».

Ανέφερε επίσης ότι εκεί που συνυπάρχει η ειρήνη και η δημοκρατία, υπάρχει κοινωνική ανάπτυξη, ευημερία και πρόοδος.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις επόμενες δεκαετίες η Κύπρος θα καταστεί ένας λαμπρός κόμβος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για ολόκληρη την περιοχή, προσθέτοντας ότι στο μέλλον, θα πρέπει να οικοδομήσουμε αποτελεσματικά δίκτυα συνεργασίας, «να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη γεωγραφία μας και να μετατρέψουμε την Κύπρο σε κόμβο όπου η γνώση και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα διαδίδονται ελεύθερα και σε συνέργεια, προς όφελος όλων».

Δειτε Επισης

Επαφές του ειδικού αντιπροσώπου του Τατάρ με αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη
Δημόσια δαπάνη η κηδεία του Ξενοφώντα Καλλή με απόφαση Προέδρου-«Αφιέρωσε τη ζωή του για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων»
Σ. Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών
Επαφές Ερτουγρούλογλου με αξιωματούχους του ΟΗΕ και ΥΠΕΞ Πακιστάν στη Νέα Υόρκη
Π. Κανάρη: Συνεχίζουν οι εντατικές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού
Διμερή και διεθνή θέματα στη συνάντηση του Κόμπου με τον Ινδό ομόλογο του
ΥΠΑΜ: Στόχος μας η άρση της κατοχής και η απελευθέρωση της πατρίδας μας
Διπλό «όχι» Τατάρ σε Γκουτέρες για κοινή συνάντηση με ΠτΔ και διορισμό απεσταλμένου-Θετική η Άγκυρα
Ποντάρει σε δύο + μία δημαρχίες η ΕΔΕΚ-Σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής η συζήτηση
Κρίση ηγεσίας και πολιτικής-Οι συσχετισμοί διαχείρισης της ήττας σε ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ