Μπλόκο πρότασης κατάργησης μεταρρύθμισης συντάξεων από Πρόεδρο Βουλής Γαλλίας

Η Πρόεδρος του γαλλικού κοινοβουλίου Yael Braun-Pivet δήλωσε την Τετάρτη ότι θα μπλοκάρει την προσπάθεια κατάργησης πρόσφατου νόμου που αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης και ο οποίος τέθηκε σε ισχύ μετά από μήνες διαμαρτυριών.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορεί Ειδήσεων, η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία προέρχεται από το κόμμα του προέδρου Emmanuel Macron αλλά είναι επισήμως ουδέτερη, επιβεβαίωσε ότι θα απορρίψει την προσπάθεια εισαγωγής νέας νομοθεσίας για συνταγματικούς λόγους, εξοργίζοντας τους υποστηρικτές της.

Μιλώντας στην τηλεόραση BFM, είπε ότι η τροπολογία που προτάθηκε από τη μικρή κοινοβουλευτική παράταξη LIOT και υποστηρίζεται από αριστερά κόμματα θα κηρυχθεί «απαράδεκτη». «Εφαρμόζω τους κανόνες και μόνο τους κανόνες», πρόσθεσε.

Αναφερόταν στο άρθρο 40 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει νομοθετικές προτάσεις βουλευτών που θα επιβάρυναν τα δημόσια οικονομικά.

Η αντιστροφή της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη, το βασικό μέτρο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν, θα πρόσθετε δισεκατομμύρια στις κρατικές δαπάνες.

Οι αντίπαλοι της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης είχαν θεωρήσει τον κοινοβουλευτικό ελιγμό της LIOT ως την τελευταία τους ελπίδα να ματαιώσουν τις αλλαγές, αφού προηγουμένως είχαν προσπαθήσει και αποτύχει με προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Ωστόσο, παρατηρητές δήλωσαν ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας κινδυνεύει να χάσει την ψηφοφορία για τη νομοθεσία της LIOT, με τα αριστερά κόμματα, την ακροδεξιά και ορισμένους κεντροδεξιούς βουλευτές να είναι έτοιμοι να ψηφίσουν κατά της εκτελεστικής εξουσίας.

Η αρχική νομοθεσία πέρασε με πολλές δυσκολίες από την κάτω βουλή της Εθνοσυνέλευσης χωρίς άμεση ψηφοφορία, χρησιμοποιώντας μια αμφιλεγόμενη συνταγματική εξουσία που μπορεί να επικαλεστεί ο πρωθυπουργός.

Η κίνηση αυτή οδήγησε σε κατηγορίες ότι ο Μακρόν καταπατούσε τη γαλλική δημοκρατία και την κοινή γνώμη, καθώς περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων αντιτίθενται στις αλλαγές, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Η LIOT χαρακτήρισε την απόφαση του προέδρου της Βουλής να μπλοκάρει την πρότασή της «μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα του κοινοβουλίου».

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Στο πλευρό της Αρμενίας για βοήθεια στους εκτοπισμένους δηλώνει η ΕΕ
Στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να οφείλεται ο θάνατος δελφινιών στον Αμαζόνιο
Ο Ντ. Τραμπ κέρδισε ένα δις δολάρια παρουσιάζοντας ψευδή οικονομικά στοιχεία σε τράπεζες
Η Μπρατισλάβα κατηγορεί τη Μόσχα για ανάμιξη στις εκλογές
Προθεσμία δύο εβδομάδων για τον σχηματισμό κυβέρνησης έλαβε ο νικητής των εκλογών στη Σλοβακία
Διαψεύδει την Πρίστινα το Βελιγράδι-Δεν υπήρξε ποτέ σχέδιο εισβολής στο Κόσοβο
Νέο συγκλονιστικό βίντεο από την τραγωδία με τη φωτιά στη γαμήλια δεξίωση
Ζ. Μπορέλ: Να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία
Πώς έδρασαν οι βομβιστές στην Τουρκία-Η διαδρομή από την Καισάρεια στην Άγκυρα
Επτά νεκροί μετά από κατάρρευση οροφής εκκλησίας στο Μεξικό-Ανάμεσα στα θύματα και ένα παιδί