Απογοητευμένοι με την καταπολέμηση της διαφθοράς οι Κύπριοι-Κόλαφος το Ευρωβαρόμετρο

Μόνο οι μισοί Κύπριοι που συμμετείχαν στον Ειδικό Ευρωβαρόμετρο, δηλώνουν ικανοποιημένοι με το τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Κύπρο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Εαρινή Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, στο οποίο συμμετείχαν 504 Κύπριοι πολίτες, που διεξήχθη από τις 3/3/23 μέχρι τις 17 Μαρτίου, το 49% των ερωτηθέντων, απάντησε πως δεν είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 42% μη ικανοποιημένοι και 56% ικανοποιημένοι.

Σε ότι αφορά τις πτυχές της Δημοκρατίας, το πιο αξιοσημείωτο ποσοστό καταγράφεται σε σχέση με την καταπολέμηση της διαφθοράς. Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία και ειδικότερα το 79% των Κυπρίων ερωτηθέντων, δήλωσε μη ικανοποιημένο από την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κύπρο, την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ, είναι στο 60%. Σημειώνεται πως μόλις ένας στους πέντε Κύπριους, δήλωσε ικανοποιημένος από το επίπεδο καταπολέμησης της διαφθοράς στην Κύπρο.

Σε ότι αφορά το κράτος δικαίου, δηλαδή τον σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ακεραιότητα και αμεροληψία του εκλογικού συστήματος, το 55% δηλώνει ικανοποιημένο, με το επίπεδο λειτουργίας τους στην Κύπρο και το 42% μη ικανοποιημένο. Επιπλέον, οι Κύπριοι δηλώνουν απογοητευμένοι με τη λειτουργία των κομμάτων, αφού στο ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένοι με τη μέριμνα των πολιτικών κομμάτων για τα συμφέροντα, ανθρώπων σαν εσάς», μη ικανοποιημένο απάντησε το 71% των ερωτηθέντων, την ώρα που οι αντίστοιχες απαντήσεις στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, ήταν μόλις 52%. Σε σχέση με τα fake news, στο ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένοι «με την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δηλαδή ψευδείς, υπερβολικές ή διαστρεβλωμένες ειδήσεις», το 69% των Κυπρίων απάντησε πως δεν είναι ικανοποιημένοι, με τον μέσο όρο της ΕΕ, να βρίσκεται στο 52%.

ScreenHunter 946

Ακόμη, το 77% των Κυπρίων ερωτηθέντων, δήλωσε ικανοποιημένο με το επίπεδο ελευθερίας του λόγου στην Κύπρο και το 76% από τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ενώ το 60% δηλώνει ικανοποιημένο με τον σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα, το 56% με τη δυνατότητα μεμονωμένων πολιτών να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή και τις ευκαιρίες που έχει κοινωνία των πολιτών να προστατεύει τη δημοκρατία και το 69% με την ποικιλομορφία των μέσων.

Σε σχέση με τις αξίες και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για λογαριασμό του οποίου έγινε και η έρευνα, στο ερώτημα, «ποιες αξίες πρέπει κατά προτεραιότητα να υπερασπιστεί το ΕΚ, στην κορυφή των απαντήσεων των Κυπρίων, είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως. Δεύτερη απάντηση ακολουθεί η Δημοκρατία με 33%, το κράτος δικαίου με 29%, ενώ ακολουθούν απαντήσεις, όπως η ελευθερία του λόγου και τις σκέψεις, η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, ο σεβασμός της εθνικής ταυτότητας, της κουλτούρας και των παραδόσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ και η ελευθερία θρησκεύματος και πεποιθήσεων.

ScreenHunter 947

Ως δεύτερη απάντηση, οι Κύπριοι έθεσαν ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία με 52%, την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού με 48% και η στήριξη της οικονομίας, η δημιουργία θέσεων εργασία με 49% και η μετανάστευση και το άσυλο με 33%.

ScreenHunter 948

Σε σχέση με τον βαθμό ικανοποίησης των Κυπρίων, για τα όσα κάνει η ΕΕ σε μια σειρά βασικούς τομείς πολιτικής, το 72% των Κυπρίων δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένοι με τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου, δηλαδή με τη δίκαιη μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών ή την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Ακόμη το 58% των Κυπρίων δηλώνει μη ικανοποιημένοι με την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, δηλαδή την εφαρμογή νόμου για τον κατώτατο μισθό, ενώ το το 49% δηλώνει απογοητευμένο από την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως παγκόσμιου παράγοντα.

ScreenHunter 949

Στο ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, με τις αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και ενέργειας, το 84% των Κυπρίων απάντησε πως δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα της Κυβέρνησης και 82% από τα μέτρα της ΕΕ, ενώ ικανοποιημένο δήλωσε μόνο το 14% και το 13% αντίστοιχα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μη ικανοποιημένο δηλώνει το 65% του συνόλου των Ευρωπαίων ερωτηθέντων για τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση της χώρας του και 57% για τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ.

ScreenHunter 950

Δεδομένου, πάντως, ότι το Ευρωβαρόμετρο διεξήχθη ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, το Ευρωκοινοβούλιο, θέλησε να καταγράψει και την εικόνα των Ευρωπαίων πολιτών έναντι της ΕΕ. Στο ερώτημα, για την εικόνα που έχουν οι πολίτες για την ΕΕ, το 48% των Κυπρίων ερωτηθέντων απάντησε θετική, το 37% ουδέτερη και το 15% αρνητική. Στην αντίστοιχή ερώτηση για το Ευρωκοινοβούλιο, το 35% απάντησε πως έχει θετική εικόνα, το 51% ουδέτερη και το 13% αρνητική.

ScreenHunter 951

Σε σχέση με την άποψη των πολιτών έναντι της στάσης της ΕΕ προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, το 19% των Κυπρίων, απάντησε πως επιδοκιμάζει τη στάση της ΕΕ, το 49% ότι επιδοκιμάζει κάπως, το 17% ότι αποδοκιμάζει κάπως και το 12% ότι αποδοκιμάζει απολύτως.

Την έρευνα για το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2023 διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Kantar από τις 2 έως τις 26 Μαρτίου στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες έγιναν κυρίως δια ζώσης, ενώ στην Τσεχία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Μάλτα πραγματοποιήθηκαν επίσης συνεντεύξεις διαδικτυακά. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 26.376 άτομα. Τα «ποσοστά σε επίπεδο ΕΕ» που αναφέρονται έχουν σταθμιστεί με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ