«Παιδιά και ενήλικες παίζουν στις ράμπες θαλάσσης για άτομα ΑμεΑ»
Πέτρος Πετρή 06:00 - 07 Ιουνίου 2023
Παρόλο που έχουν υπάρξει αρκετά βήματα προόδου, αποδοχής αλλά και σεβασμού τα τελευταία χρόνια προς τον συνάνθρωπό μας και ειδικότερα σε άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και βρίσκονται σε τροχοκάθισμα, εντούτοις, ακόμη φαίνεται να υπάρχει μερίδα συμπολιτών μας, που δεν σέβεται τα άτομα αυτά, παρεμποδίζοντάς τα, από μερικές στιγμές χαλάρωσης, όπως για παράδειγμα στις παραλίες.
Συγκεκριμένα, σε αυτές τις πενήντα προσβάσιμες παραλίες που υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός για να έχουν τη δυνατότητα άτομα με κινητικά προβλήματα να κάνουν το μπάνιο τους στη θάλασσα, υπάρχουν παιδιά αλλά ακόμη και ενήλικες (!), οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις ράμπες σαν… βατήρες για να παίξουν στη θάλασσα, αγνοώντας το γεγονός πως αυτός ο εξοπλισμός, είναι κατασκευασμένος αποκλειστικά για άτομα που βρίσκονται σε τροχοκάθισμα.
Σήμερα, όπως εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, υπάρχουν περίπου πενήντα πλήρως προσβάσιμες παραλίες για άτομα με αναπηρίες, ενώ οι δέκα από αυτές, έχουν τα μηχανήματα seatrac, με τα οποία ένα άτομο έχει τη δυνατότητα να μπει χωρίς βοήθεια στο νερό. «Μηχανήματα, τα οποία στην πλειονότητά τους, έχουν αγοραστεί από την Οργάνωση Παραπληγικών και παραχωρήθηκαν σε Δήμους. Με αυτά τα μηχανήματα ωστόσο, υπάρχουν διάφορα προβλήματα, καθώς παιδιά, αλλά και ενήλικες, τα χρησιμοποιούν για να περπατούν πάνω στις ράμπες και να μπαινοβγαίνουν στη θάλασσα ή για να παίζουν».
Γεγονός, που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στα άτομα ΑμεΑ, καθώς όπως τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης, «το συγκεκριμένο μηχάνημα, δεν είναι κατασκευασμένο για να περπατά κάποιος επάνω, να χορεύει και να χοροπηδά σε αυτό τον διάδρομο. Επίσης, οι περισσότερες παραλίες διαθέτουν τροχοκαθίσματα θάλασσας και όχι το seatrac. Σε μεγάλο βαθμό, μπορούμε να δηλώσουμε ικανοποιημένοι, όμως θεωρούμε ότι όλες οι παραλίες χρειάζεται να έχουν εξοπλισμό προσβασιμότητας για να χρησιμοποιούνται από όλους τους πολίτες. Ο στόχος πρέπει να είναι ότι όλες οι παραλίες μας πρέπει να έχουν διαδρόμους για να φθάνει ο άνθρωπος με το τροχοκάθισμα μέχρι το νερό και να έχουν τουλάχιστον όλες οι παραλίες τροχοκάθισμα θάλασσας για να μπαίνουν στο νερό τα άτομα με αναπηρία».
Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η ύπαρξη προσβάσιμων χώρων υγιεινής για άτομα με κινητικά προβλήματα, διότι όπως πρόσθεσε ο κ. Λαμπριανίδης, «είναι ένα κομμάτι που για τους πλείστους παραμένει τελευταίο, αλλά για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό το να υπάρχουν προσβάσιμοι χώροι υγιεινής και εάν είναι δυνατό ακόμη και αποδυτηρίων, για να μπορεί ένα άτομο με αναπηρία που βρίσκεται στην παραλία να αλλάξει τα ρούχα του».
Είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος των τοπικών αρχών, υπογράμμισε ο κ. Λαμπριανίδης, καθώς η ποιότητα της εξυπηρέτησης στις παραλίες καθορίζεται από τον βαθμό που οι τοπικές αρχές, διαχειρίζονται τις παραλίες και τοποθετούν κόσμο να εργάζεται για να εξυπηρετεί τον κόσμο και τους λουόμενους. «Δηλαδή, τα άτομα τα οποία διαχειρίζονται τα κρεβατάκια, τα άτομα τα οποία βοηθούν όταν υπάρχουν μηχανήματα και τροχοκαθίσματα θαλάσσης, ή οι ναυαγοσώστες που είναι πάρα πολύ σημαντικός ο ρόλος τους και θέλω να τους ευχαριστήσω, καθώς είναι οι πρώτοι που μας βοηθούν, όταν ξεκινήσαμε να τοποθετούμε εξοπλισμό προσβασιμότητας σε παραλίες».
Πάντως, ερωτηθείς εάν υπάρχει ανταπόκριση από την πολιτεία για την τοποθέτηση εξοπλισμών προσβασιμότητας σε όλες τις παραλίες, ο κ. Λαμπριανίδης, απάντησε αρνητικά για να προσθέσει ότι αναμένουν να επιδείξουν περισσότερο ενδιαφέρον οι αρμόδιοι φορείς.