Τα νερά παρασύρουν κτίρια στη Χερσώνα-Σε κίνδυνο 85.000 άνθρωποι μετά την ανατίναξη

Τις πληγές της μετρά η περιοχή της Χερσώνας με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει τη νέα επίθεση επί ουκρανικού εδάφους με την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα και τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της καταστροφής αναμένεται να θα διαρκέσουν ακόμη και δεκαετίες. Ρωσία και Ουκρανία επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την καταστροφή, που συντελέστηκε ωστόσο σε περιοχή που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για το μέγεθος της καταστροφής: Τις 20.000 φτάνουν οι κάτοικοι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, 25.000 αναμένεται να λάβουν οδηγία να εκκενώσουν τις περιοχές τους και 40.000 ακόμα θεωρούνται ότι είναι σε κίνδυνο από τις εκτεταμένες πλημμύρες.

Στον ταμιευτήρα του φράγματος υπήρχαν 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνταν τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας – που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 – όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάσταση στη Χερσώνα κρίνεται ως επικίνδυνη, με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει πολύ γρήγορα.

Το φράγμα Καχόβκα συγκρατούσε επίσης νερό που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς στην παράκτια περιοχή της Κριμαίας, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι το φράγμα, με 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, κατασκευάστηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Σειρά αναρτήσεων που περιλαμβάνουν βίντεο και φωτογραφίες από την περιοχή έχουν κυκλοφορήσει στο Twitter και δείχνουν τη στιγμή που ολόκληρα σπίτια παρασύρονται, όπως και εικονίζουν απόλυτα κατεστραμμένους δρόμους.

Μάλιστα, ένα ολόκληρο κτίριο παρασύρθηκε στον ποταμό Δνείπερο όπως φαίνεται και σε σχετικό βίντεο.

«Η επίθεση στο φράγμα Καχόβκα συνιστά τεράστια οικολογική καταστροφή» δήλωσε Ουκρανός βουλευτής. Ο Ολεκσί Γκοντσαρένκο είπε ότι πάνω από 150 τόνοι λαδιού από τον υδροηλεκτρικό σταθμό έχουν αναμιχθεί με τα νερά που κατακλύζουν ολόκληρες περιοχές της Χερσώνας. «Οι συνέπειες θα επηρεάσουν τις επόμενες δεκαετίες» είπε ο βουλευτής στο BBC.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Απορρίπτει η Μόσχα τις κατηγορίες για ανατίναξη του φράγματος-Ρίχνει στο Κίεβο την ευθύνη ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρες μετά την έκρηξη σε φράγμα στην Ουκρανία-Απειλούνται 14 οικισμοί με 22.000 κατοίκους Ανατινάχθηκε μεγάλο φράγμα στη Χερσώνα-Τεράστιος όγκος νερού ρέει ανεξέλεγκτος

Δειτε Επισης

Στο πλευρό της Αρμενίας για βοήθεια στους εκτοπισμένους δηλώνει η ΕΕ
Στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να οφείλεται ο θάνατος δελφινιών στον Αμαζόνιο
Συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του ο Πρόεδρος για Αρχηγό-«Όταν αποφασίσω θα σας ενημερώσω»
Προσπάθεια ΔΗΣΥ για συνεργασίες στις Τοπικές Εκλογές-Επαφές με βάση, διαβουλεύσεις με ηγεσίες
Νέα σύλληψη που σχετίζεται με τα κυκλώματα διακίνησης αλλοδαπών-Καταζητούνται άλλοι έξι
Δεκατριάχρονη γέννησε σε τουαλέτα νοσοκομείου-Νόμιζαν ότι είχε τυμπανισμό
Ο Ντ. Τραμπ κέρδισε ένα δις δολάρια παρουσιάζοντας ψευδή οικονομικά στοιχεία σε τράπεζες
Η Μπρατισλάβα κατηγορεί τη Μόσχα για ανάμιξη στις εκλογές
Αναγνωρίστηκαν 98 θύματα τράφικινγκ αλλά υπήρξαν μόνο 14 καταδίκες-«Χάνουμε τις μαρτυρίες»
Προθεσμία δύο εβδομάδων για τον σχηματισμό κυβέρνησης έλαβε ο νικητής των εκλογών στη Σλοβακία