Το θέμα της παραχώρησης οικοπέδων για πρόσφυγες στην Κοκκινοτριμιθιά, εξέτασε η Επ. Προσφύγων

Τον τερματισμό του σχεδίου παραχώρησης οικοπέδων σε οικισμούς αυτοστέγασης, σε όσους δικαιούχους έμεναν σε τουρκοκυπριακή κατοικία ή είχαν ανεγείρει κατοικία σε τουρκοκυπριακή γη, εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, έπειτα από εγγραφή του θέματος από τους βουλευτές Χρίστο Σενέκη, Νίκο Κέττηρο, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν και Κωστή Ευσταθίου.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι «η αρχική απόφαση αποτελούσε μια πράξη δικαιοσύνης, η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις Κυβερνήσεις Παπαδόπουλου και Χριστόφια και η οποία τερματίστηκε, αφήνοντας σοβαρές εκκρεμότητες». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση των δικαιούχων οικοπέδων στην περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς, στην οποία έχει ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός των οικοπέδων, αλλά από τότε έμεινε στάσιμη η κατάσταση.

«Εμείς θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην απόδοση αυτών των οικοπέδων στους δικαιούχους, αλλά και να εξετάσει σοβαρά την επαναλειτουργία του σχεδίου το οποίο και δικαιοσύνη προσφέρει και ισονομία προσφέρει μεταξύ των προσφύγων αλλά και των πολιτών της χώρας στο σύνολο τους», κατέληξε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι «είναι μία ενυπόγραφη δέσμευση της πολιτείας προς τους εκτοπισθέντες, που για ακόμα μία φορά υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη δημιουργίας ολοκληρωτικής πολιτικής για όλους τους εκτοπισθέντες, με την αξιοποίηση της πολιτικής της απώλειας χρήσης.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε στις δηλώσεις του για το θέμα ότι στην Κοκκινοτριμιθιά, «ενώ οι δικαιούχοι ενημερώθηκαν ήδη από το 2018 για την παραχώρηση των οικοπέδων, εντούτοις η διαδικασία δεν προχώρησε ποτέ».

Έκανε λόγο για «μεμονωμένη και αποσπασματική στεγαστική πολιτική του κράτους για τον προσφυγικό κόσμο», λέγοντας ότι αυτή δημιούργησε πρόσφυγες πολλών ταχυτήτων. «Επαναλαμβάνουμε την εισήγησή μας για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα στεγαστικής πολιτικής, ο οποίος θα εξετάζει εξατομικευμένα όλες τις περιπτώσεις και θα δρα αναλόγως», είπε.

«Είναι χρέος και καθήκον μας όπως διαφυλάξουμε την αξιοπρεπή διαβίωση των εκτοπισθέντων μας χωρίς εξαιρέσεις, διακρίσεις και αναχρονιστικές διαδικασίες. Η Πολιτεία θα πρέπει να αγκαλιάσει τον προσφυγικό κόσμο ως την όψη του καλύτερου εαυτού της», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στους προορισμούς κρουαζιέρας στην αν. Μεσόγειο επενδύει το λιμάνι Λάρνακας
Καλλιτεχνική εκδήλωση στη Λεμεσό για τον Μάριο Τόκα
Σούπερ τυχερός στην Κύπρο, έκλεισε πεντάρι στο Τζόκερ-Πόσα κέρδισε
Απροσπέλαστα ιατρεία για ΑμεΑ-Από τα 1447 δηλώνουν προσβάσιμα μόλις 34
Άνοιξαν τα σχολεία, άρχισαν τα περιστατικά βίας-Άμεση ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Απορρίπτει όσα του καταλογίζει ο ΠΑΣΥΛΕ για e-kalathi ο Παπαναστασίου
Σ. Ιωάννου: Η Κύπρος έχει ανάγκη την ειρήνη, όλοι μαζί να ζήσουμε σε μια πατρίδα με ειρήνη
ΑΗΚ: Απολεσθέντα εισοδήματα €107 εκ. από απόφαση ΡΑΕΚ για διατιμήσεις 2023
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για μείωση της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα