Το θέμα της παραχώρησης οικοπέδων για πρόσφυγες στην Κοκκινοτριμιθιά, εξέτασε η Επ. Προσφύγων
20:17 - 06 Ιουνίου 2023
Τον τερματισμό του σχεδίου παραχώρησης οικοπέδων σε οικισμούς αυτοστέγασης, σε όσους δικαιούχους έμεναν σε τουρκοκυπριακή κατοικία ή είχαν ανεγείρει κατοικία σε τουρκοκυπριακή γη, εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, έπειτα από εγγραφή του θέματος από τους βουλευτές Χρίστο Σενέκη, Νίκο Κέττηρο, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν και Κωστή Ευσταθίου.
Ο Προεδρεύων της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι «η αρχική απόφαση αποτελούσε μια πράξη δικαιοσύνης, η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις Κυβερνήσεις Παπαδόπουλου και Χριστόφια και η οποία τερματίστηκε, αφήνοντας σοβαρές εκκρεμότητες». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση των δικαιούχων οικοπέδων στην περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς, στην οποία έχει ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός των οικοπέδων, αλλά από τότε έμεινε στάσιμη η κατάσταση.
«Εμείς θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην απόδοση αυτών των οικοπέδων στους δικαιούχους, αλλά και να εξετάσει σοβαρά την επαναλειτουργία του σχεδίου το οποίο και δικαιοσύνη προσφέρει και ισονομία προσφέρει μεταξύ των προσφύγων αλλά και των πολιτών της χώρας στο σύνολο τους», κατέληξε.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι «είναι μία ενυπόγραφη δέσμευση της πολιτείας προς τους εκτοπισθέντες, που για ακόμα μία φορά υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη δημιουργίας ολοκληρωτικής πολιτικής για όλους τους εκτοπισθέντες, με την αξιοποίηση της πολιτικής της απώλειας χρήσης.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε στις δηλώσεις του για το θέμα ότι στην Κοκκινοτριμιθιά, «ενώ οι δικαιούχοι ενημερώθηκαν ήδη από το 2018 για την παραχώρηση των οικοπέδων, εντούτοις η διαδικασία δεν προχώρησε ποτέ».
Έκανε λόγο για «μεμονωμένη και αποσπασματική στεγαστική πολιτική του κράτους για τον προσφυγικό κόσμο», λέγοντας ότι αυτή δημιούργησε πρόσφυγες πολλών ταχυτήτων. «Επαναλαμβάνουμε την εισήγησή μας για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα στεγαστικής πολιτικής, ο οποίος θα εξετάζει εξατομικευμένα όλες τις περιπτώσεις και θα δρα αναλόγως», είπε.
«Είναι χρέος και καθήκον μας όπως διαφυλάξουμε την αξιοπρεπή διαβίωση των εκτοπισθέντων μας χωρίς εξαιρέσεις, διακρίσεις και αναχρονιστικές διαδικασίες. Η Πολιτεία θα πρέπει να αγκαλιάσει τον προσφυγικό κόσμο ως την όψη του καλύτερου εαυτού της», πρόσθεσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ