Νέα στοιχεία στο φως για το θανατηφόρο του 2012-Όσα κατέθεσε ο εξεταστής της Αστυνομίας

Τα όσα κατέθεσε ενώπιον του θανατικού ανακριτή ο εξεταστής της Αστυνομίας, σε σχέση με το ορφανό θανατηφόρο του 2012 στη Μουτταγιάκα, το οποίο έντεκα χρόνια μετά παραμένει ανεξιχνίαστο, φέρνει στο φως ο REPORTER.

Στα νέα στοιχεία που παρουσιάζονται, περιλαμβάνεται η βασική μαρτυρία ενός εκ των φίλων του θύματος που επέβαινε σε μία από τις μοτοσικλέτες, ο οποίος μίλησε για συγκεκριμένη μάρκα οχήματος και για γυναίκα που οδηγούσε το εν αυτοκίνητο που προκάλεσε το τροχαίο και στη συνέχεια εγκατέλειψε τη σκηνή. Πρόκειται για την μαρτυρία που έφερε αποκάλυψε ο REPORTER, στην οποία ο νεαρός περιγράφει τα όσα εκτυλίχθηκαν στις δύο Σεπτεμβρίου του 2012, λίγο μετά τις πέντε τα ξημερώματα, κάτω από την γέφυρα της Μουτταγιάκας.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα οποία βασίζονται στις μαρτυρίες αλλά και την ίδια την κατάθεση του εξεταστή, διαφαίνεται ότι από την πρώτη στιγμή οι Αρχές γνώριζαν την μάρκα του οχήματος και πως αυτό οδηγείτο από για γυναίκα. Στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνονται στο πόρισμα που ζήτησε και εξασφάλισε η Αστυνομία, οπότε το θανατηφόρο ήρθε ξανά στο προσκήνιο, διαψεύδοντας ωστόσο της πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, σε ότι αφορά τον τύπο του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά το τροχαίο η Αστυνομία εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο ανέφερε πως αναζητούσε «Audi ανοικτού χρώματος, κάμπριο, μοντέλο Α3 ή Α4», ενώ την ίδια ημέρα, παρά τη μαρτυρία που υπήρχε, ακολούθησε δεύτερο δελτίο, με το οποίο η Αστυνομία ανέφερε πως «πιθανόν να είναι και άλλης μάρκας πέραν από Audi, όπως αρχικά αναφέρθηκε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελία ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς για το θανατηφόρο του 2012

Τι κατέθεσε ο εξεταστής της υπόθεσης

Αφού ο εξεταστής της υπόθεσης αναφέρθηκε ενώπιον Δικαστηρίου στα γεγονότα ως προς το πώς εκτυλίχθηκε το θανατηφόρο δυστύχημα και τα εμπλεκόμενα οχήματα και πρόσωπα, μίλησε για τις ενέργειες που ακολούθησαν, με την άφιξη του στη σκηνή του τροχαίου. Υπενθυμίζεται ότι, το τροχαίο σημειώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2012, ενώ ο άτυχος Ανδρέας Λοΐζου υπέκυψε στα τραύματα του τέσσερις μέρες αργότερα.

«Κατά την άφιξη και παραμονή μου στη σκηνή του δυστυχήματος ο αστυφύλακας … μου ανέφερε ότι στο δυστύχημα ενεχόταν και ένα άγνωστο όχημα το οποίο οδηγείτο από νεαρή κοπέλα, εις τον κύριο δρόμο από την περιοχή Γερμασόγειας προς Μουτταγιάκα, με βόρεια δηλαδή κατεύθυνση και την ώρα που διερχόταν κάτω από την υπέργεια γέφυρα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού, στην προσπάθεια της να προσπεράσει το ενεχόμενο μοτοποδήλατο και ακόμα ένα μοτοποδήλατο που προπορευόταν και κινούντο το ένα πίσω από το άλλο. Εισήλθε εν μέρει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να ανακόψει την πορεία του εξ αντιθέτου ενεχόμενου οχήματος, του οποίου ο οδηγός στην προσπάθεια του να αποφύγει τη σύγκρουση μεταξύ τους (πράγμα το οποίο κατάφερε), έχασε τον έλεγχο του αυτοκίνητου του το οποίο χτύπησε πάνω στον τοίχο της υπέργειας διάβασης στη δυτική της πλευρά και στη συνέχεια χτύπησε και παρέσυρε το ενεχόμενο μοτοποδήλατο».

Όπως ανέφερε ο εξεταστής της Τροχαίας, κατά τη διάρκεια των επιτόπιων εξετάσεων και ερευνών στη σκηνή του δυστυχήματος, διαπιστώθηκε πως και τα δύο ενεχόμενα οχήματα υπέστησαν ζημιές. Το αυτοκίνητο στο μπροστινό μέρος και στον ανεμοθώρακα, ενώ το μοτοποδήλατο υπέστη ζημιές στο μπροστινό του μέρος και στα πλευρά του. Στη συνέχεια, αναφέρεται στις ενέργειες που έγιναν για τον οδηγό που συγκρούστηκε με το θύμα.

«Στις 2/9/2012 περί 07:20 μετέβηκα στον αστυνομικό σταθμό Γερμασόγειας, όπου όπως είχα πληροφορηθεί, είχε πάει ο οδηγός του ενεχόμενου οχήματος και αφού τον πληροφόρησα για την πρόθεση μου να τον υποβάλω σε προκαταρκτικό έλεγχο αλκοτέστ, και του επέστησα την προσοχή του στο Νόμο επεξηγώντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, τον υπέβαλα σε προκαταρκτικό έλεγχο αλκοτέστ με ένδειξη 29mg% αντί 22 mg%. Αμέσως τον πληροφόρησα ότι το όριο αλκοόλης στην εκπνοή του ήταν πέραν του επιτρεπόμενου και αφού του επέστησα την προσοχή του στο Νόμο και του επεξήγησα και πάλι τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, τον μετέφερα στο Τμήμα Τροχαίας, όπου περί ώρα 07:42 τον υπέβαλα σε τελική εξέταση αλκοτέστ με τελική ένδειξη 21mg%. Την 02/09/2012 και περί ώρα 11:05 στο Τμήμα τροχαίας προέβηκα στη σύλληψη του 21χρονου δυνάμει δικαστικού εντάλματος που εκδόθηκε εναντίον του από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού και αφού τον πληροφόρησα τον λόγο της σύλληψης του και του επέστησα την προσοχή στο Νόμο, αυτός απάντησε, «τίποτε».

Ακολούθως, ο εξεταστής αναφέρεται στην μαρτυρία του 17χρονου βασικού μάρτυρα του τροχαίου, ο οποίος επέβαινε σε μία από της μοτοσικλέτες και περιέγραψε το αναζητούμενο όχημα. Υπενθυμίζεται πως ο μάρτυρας στην κατάθεση του ανέφερε πως επρόκειτο για «αυτοκίνητο μάρκας Audi cabrio. Ο μουσιαμάς του ήταν κλειστός. Ήταν χρώματος ανοιχτού, μεταξύ προς μπεζ ή μπορεί και χρυσαφί, ενώ ο μουσιαμάς του ήταν σκούρου χρώματος», ενώ σε σχέση με την οδηγό είπε πως, είχε μακριά ίσια μαλλιά, ανοιχτού χρώματος». Ο εξεταστής στην κατάθεση του αναφέρει:

«Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με την μαρτυρία του ενός εκ των δύο νεαρών που επέβαιναν στο δεύτερο μοτοποδήλατο που προσπέρασε το άγνωστο όχημα και συγκεκριμένα του … μαθητή 17 ετών (σ.σ μάρτυρα), είχε αρχίσει κατόπιν οδηγιών μου και υπό την επίβλεψη μου, η αναζήτηση του υπό αναφορά οχήματος, το οποίο σύμφωνα με τον μάρτυρα επρόκειτο για αυτοκίνητο σαλούν, convertible, ανοικτού χρώματος, μάρκας Audi.

Στις 2/9/2012 και περί ώρα 12:00 μετέβηκα μαζί με τον … (σ.σ οδηγός οχήματος) και μέλη της ΟΑΣΤ του Αρχηγείου της Αστυνομίας στη σκηνή του δυστυχήματος όπου υπέδειξα στον οδηγό του οχήματος το σημείο σύγκρουσης του οχήματος του με το ενεχόμενο μοτοποδήλατο, το οποίο καταλήξαμε από τα ευρήματα μας στη σκηνή του δυστυχήματος, με το οποίο αυτός συμφώνησε.

Κατά την παραμονή μας στη σκηνή του δυστυχήματος ο οδηγός του οχήματος που υπέδειξε το σημείο μέσα στον δρόμο οπού ήταν το αυτοκίνητο του όταν αντιλήφθηκε ξαφνικά από απέναντι του τα φώτα του αγνώστου οχήματος και αμέσως έκανε την πρώτη του αποφευκτική ενέργεια προς τα αριστερά.

Στη σκηνή του δυστυχήματος μετέβη επίσης και ο 17χρονος μάρτυρας ο οποίος μου υπέδειξε πως κινήθηκε το άγνωστο όχημα, όταν τους προσπέρασε και διαπίστωσα ότι αυτό είχε κινηθεί περίπου γύρω στο ένα μέτρο μέσα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Επίσης ο μάρτυρας μου υπέδειξε το σημείο που το άγνωστο όχημα επανήλθε μετά που τους προσπέρασε στη δική του λωρίδα κυκλοφορίας».

Στη συνέχεια ο εξεταστής της υπόθεσης αναφέρει ότι γύρω στη 13:45 έλαβε ανακριτική κατάθεση από τον 21χρονο οδηγό, σε σχέση με «διερευνώμενη υπόθεση αμελούς οδήγησης και πρόκλησης οδικού τροχαίου δυστυχήματος». Σύμφωνα με τον εξεταστή, ο μάρτυρας ανέφερε ότι, το δυστύχημα προκλήθηκε όταν προσπάθησε να αποφύγει το άλλο άγνωστο αυτοκίνητο, που στην προσπάθεια του να προσπεράσει τα μοτοποδήλατα, κινήθηκε μέσα στη δική του λωρίδα κυκλοφορίας, ανακόπτοντας την πορεία του.

«Κατά τη λήψη της ανάκρισης από τον 21χρονο, προσήλθε ο αστυφύλακας … ο οποίος στην παρουσία μου, υπέδειξε στον 21χρονο το πρόχειρο σχέδιο της σκηνής και αφού του επεξήγησε, αυτός συμφώνησε και το υπόγραψε, αναφέροντας ότι δεν επιθυμούσε να επισκεφθεί εκ νέου τη σκηνή του δυστυχήματος».

Στη συνέχεια ο 21χρονος, αφέθηκε ελεύθερος ενώ ο ανακριτής ανέφερε πως στα πλαίσια της διερεύνησης για εντοπισμό του αγνώστου οχήματος που προκάλεσε το τροχαίο, διενήργησε εξετάσεις στην περιοχή Καλογήρων σε οικίες και υποστατικά πέριξ της σκηνής του δυστυχήματος, χωρίς να εντοπιστεί κάτι θετικό. Στη συνέχεια ο ανακριτής αναφέρεται σε κάμερες που αναζήτησε, λίγες ημέρες μετά το τροχαίο και συγκεκριμένα στις 6/9/2012.

«Μετέβη στον χώρο γραφείων και εργοστασίου και καταστήματος της εταιρείας Πραστίτης, που βρισκόταν παρά τον κύριο δρόμο Μουτταγιάκας, όπου παρέλαβε από τον τεχνικό της εταιρείας, που εγκατέστησε το σύστημα παρακολούθησης, έναν ψηφιακό δίσκο, επί του οποίου είχε καταγράψει τις καταγραφές των καμερών ασφαλείας του υποστατικού που ήταν γυρισμένες προς τον κύριο δρόμο. Τον ψηφιακό δίσκο παρέλαβα και καταχώρησα ως τεκμήριο και την ίδια μέρα τον μετέφερα στο Εργαστήριο Φωτογραφίας, Εικόνας και Γραφικών του Αρχηγείου Αστυνομίας για εξέταση και επεξεργασία, για εντοπισμό τυχών στοιχείων του αναζητούμενου οχήματος».

Ακολούθως, στην κατάθεση του ο ανακριτής, αναφέρεται στις ενέργειες που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες του τροχαίου, καθώς και στη λήψη καμερών που παραλήφθηκαν περίπου δεκαπέντε μέρες μετά το δυστύχημα.

«Στις 8/9/2012 παρέλαβα από τον αστυφύλακα … έναν δίσκο της Αστυνομίας, επί του οποίου καταγράφηκαν οι κάμερες των εξωτερικών καμερών παρακολούθησης οικίας στην οδό … στην περιοχή Καλογήρων. Τον ψηφιακό δίσκο παρέλαβα και καταχώρησα ως τεκμήριο και στις 10/9/2012 τον μετέφερα στο Αρχηγείο για εξέταση και επεξεργασία για εντοπισμό τυχών στοιχείων του αναζητούμενου οχήματος.

Την ίδια μέρα κάλεσα εκ νέου στο γραφείο μου τον 21χρονο όπου μετά την εξέλιξη του θανάτου του Ανδρέα Λοϊζου του πήρα μεταξύ των 18:15-18:25 ανακριτική κατάθεση σχετικά με διερευνώμενη πλέον υπόθεση πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας, κατά την οποία αυτός ανέφερε ότι υιοθετούσε πλήρως το περιεχόμενο της κατάθεσης η οποία του λήφθηκε στις 2/9/12 την οποία του είχα ξαναδιαβάσει.

Στις 12/9/2012 περί ώρα 16:15 στην Τροχαία Λεμεσού παρέδωσα σε συγγενικό πρόσωπο του θύματος το μοτοποδήλατο με αριθμούς εγγραφής … που οδηγούσε το θύμα όταν έγινε το δυστύχημα.

Στις 14/9/2012 περί ώρα 12:00 παρέδωσα στον πατέρα του 21χρονου το αυτοκίνητο με αριθμούς εγγραφής … το οποίο οδηγούσε όταν έγινε το δυστύχημα.

Στις 16/09/12 παρέλαβα από τον αστυφύλακα … έναν ψηφιακό δίσκο της Αστυνομίας, επί του οποίου αντιγράφηκαν οι κάμερες των εξωτερικών καμερών παρακολούθησης της οικίας η οποία βρίσκεται στην οδό … στην περιοχή Καλογήρων. Τον ψηφιακό δίσκο παρέλαβα και καταχώρησα ως τεκμήριο και την 18/9/2012 τον μετέφερα στο Αρχηγείο για εξέταση και επεξεργασία, για εντοπισμό τυχών στοιχείων του αναζητούμενου οχήματος.

Επειδή όμως επί του ψηφιακού δίσκου δεν περιλαμβανόταν το λογισμικό για αναπαραγωγή του περιεχομένου του, αυτό μου παραδόθηκε πίσω μέχρι να εξασφαλιστεί το λογισμικό αναπαραγωγής.

Στις 20/9/2012 αφού ο τεχνικός της εταιρείας που εγκατέστησε το σύστημα ασφαλείας στην εν λόγω κατοικία, με προμήθευσε με το λογισμικό αναπαραγωγής του, το παρέδωσα μαζί με τον ψηφιακό δίσκο στον αστυφύλακα … ο οποίος το μετέφερε εκ νέου στο Αρχηγείο.

Στις 10/1/13 παρέλαβα από την εγκληματολογική υπηρεσία του Αρχηγείου τρεις ψηφιακούς δίσκους τεκμήρια στην παρούσα υπόθεση τους οποίους μετέφερα και τοποθέτησα με ασφάλεια στην αποθήκη τεκμηρίων του σταθμού.

Από την ημέρα που έγινε το δυστύχημα έκανα εξετάσεις, περιπολίες, ανακρίσεις προσώπων και επιθεωρήσεις οχημάτων προς εντοπισμό του άγνωστου οχήματος, χωρίς όμως κανένα θετικό αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ

Δειτε Επισης

Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών
Έλαβαν κλήση οι μοναχοί και παρουσιάζονται ενώπιον της Εκκλησιαστικής Ανακριτικής Επιτροπής
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης