Κρούουν τον κώδωνα για τα φωτοβολταϊκά-Ανησυχία για κατάχρηση με την απόφαση της Βουλής

Σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται για τη μείωση της γραφειοκρατίας και για να γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, αποφεύγοντας την ίδια ώρα τη δυσφορία ανάμεσα στους καταναλωτές, η Ολομέλεια της Βουλής, άναψε το πράσινο φως για τροποποίηση της υφιστάμενης Νομοθεσίας, ώστε να μην απαιτείται έκδοση άδειας οικοδομής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές υφιστάμενης οικοδομής, αφού θεωρούνταν προσαρτήματα σε οικοδομή.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως μέσα από την απόφαση της Βουλής, εξαιρούνται οι οικοδομές, οι οποίες έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέες ή αρχαία μνημεία και εμπίπτουν σε ελεγχόμενη περιοχή με βάση τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο ή σε ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου ή σε ειδική ζώνη αερολιμένα.

Την ίδια ώρα ωστόσο, των κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί μετά την εν λόγω απόφαση της Βουλής, καθώς υπάρχει ο φόβος για κατάχρηση και αυθαιρεσίες στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, καθώς πλέον δεν θα απαιτείται η άδεια οικοδομής. Αν και υπάρχει ομοφωνία από τους αρμόδιους για το γεγονός ότι απλοποιείται πλέον η διαδικασία εγκατάστασης και αποφεύγεται η όλη γραφειοκρατία, εντούτοις, φαίνεται ότι το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις παραμένει ακόμη άλυτο, αφού υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ταλανίζουν τους καταναλωτές.

Όπως εξήγησε στον REPORTER, o πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φάνος Καραντώνης, «αυτή η απόφαση λύνει ένα από τα προβλήματα, αλλά όχι όλα όσα αντιμετωπίζουμε με τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Ένα σοβαρό μεγάλο μέρος της καθυστέρησης, προκαλείται από την ΑΗΚ και τους ελέγχους που προνοούνται. Πέραν από τα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε το τελευταίο διάστημα όμως, σίγουρα λύνει ένα μέρος η συγκεκριμένη απόφαση, γι’ αυτό και εμείς από την πλευρά μας τη χαιρετήσαμε, όταν κατατέθηκε ως πρόταση Νόμου».

Παράλληλα όμως, οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους, γιατί όπως υπογράμμισε ο κ. Καραντώνης, «δεν θέλουμε να υπάρξει αυθαίρετος και ανεξέλεγκτος τρόπος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, χωρίς την ανάληψη ευθύνης ως προς τη στατική επάρκεια και την ορθή εγκατάσταση στις οροφές των καταναλωτών. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να καταχραστεί κάποιος το γεγονός ότι δεν ελέγχεται στατικά, άρα δεν υπάρχει διαδικασία για έλεγχο και να γίνονται αυθαιρεσίες και κακές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των καταναλωτών και των περίοικων».

Εάν ελλοχεύουν κίνδυνοι με αυτή την απόφαση της Βουλής με το γεγονός ότι δεν χρειάζεται πλέον άδεια οικοδομής για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ο κ. Καραντώνης ανέφερε πως, «δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ακριβώς κίνδυνος, αλλά το γεγονός ότι δεν ελέγχεται κάτι και δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη στατική επάρκεια και δεν το υποβάλλεις κάπου για να ελεγχθεί, τότε υπάρχει ασφαλώς ένα ζήτημα με το οποίο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί οι επαγγελματίες και γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει σε συστάσεις στους συναδέλφους και στα μέλη. Φυσικά, από την άλλη, κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες για πολλές δεκαετίες, όπου γίνονται οι εγκαταστάσεις και δεν ελέγχεται από κάπου, αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη η εταιρεία που θα κάνει την εγκατάσταση».

Πάντως, όπως υπέδειξε ο κ. Καραντώνης, μετά και την επίλυση του ζητήματος με τις άδειες οικοδομής, επιλύθηκε ένα από τα τέσσερα προβλήματα, που προκαλούν καθυστέρηση στα φωτοβολταϊκά. Όσον αφορά τα υπόλοιπα τρία ζητήματα, «είναι η έκδοση όρων σύνδεσης από την ΑΗΚ, η έκδοση σύμβασης που καθυστερεί από την ΑΗΚ και επίσης, ο ορισμός του ραντεβού ελέγχου για τον έλεγχο της εγκατάστασης. Άρα σίγουρα, λύνεται ένα από τα προβλήματα, αλλά τα τρία από τα τέσσερα που προκαλούν καθυστερήσεις, παραμένουν άλυτα. Ωστόσο, έχουμε ενημερωθεί ότι η ΑΗΚ έχει πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις και έχει τροχοδρομήσει καταστάσεις, που θα βοηθήσουν για να μειωθεί αυτός ο χρόνος εγκατάστασης».

Σημειώνεται ότι για τους καταναλωτές που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σήμερα, χρειάζεται περίπου ένα εξάμηνο και ίσως και περισσότερο χρονικό διάστημα σε κάποιες επαρχίες, για να τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα συστήματα στις οικίες.

Δειτε Επισης

«Θα ξαναχορέψουμε»-To τατουάζ της 21χρονης Mia που απήχθη από τη Χαμάς στο φεστιβάλ
Ανακοίνωσε αποτροπή επίθεσης κατά Ισραηλινών και Εβραίων στην Κύπρο η Μοσάντ
Απίστευτο περιστατικό στην Ελλάδα-Πήγε για λιποαναρρόφηση και έφυγε με παραμορφωμένες γάμπες
Σφοδρές μάχες την νότια Γάζας, φόβοι για τους αμάχους κοντά στη Χαν Γιουνίς
Σε επ’ αόριστον αποχή από υπερωρίες οι ταχυδρομικοί διανομείς της «Ισότητας»
Οδηγοί που έτρεχαν, μεθυσμένοι και με το κινητό στο χέρι-500 καταγγελίες από την Αστυνομία
Σε εγρήγορση η ΚΔ για μέτρα ασφαλείας ενόψει εορτών-Περισσότερη αστυνόμευση στους χώρους υψηλού κινδύνου
«Η 10η Δεκεμβρίου αποτελεί υπενθύμιση ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Πήγαινε σε καταστήματα και έφευγε χωρίς να πληρώσει-Συνελήφθη 41χρονος
Συνελήφθη ο δράστης που τραυμάτισε τον αστυνομικό στα επεισόδια στου Ρέντη