Αποχώρησε από το ΥΠΑΜ με αναφορές για την Κύπρο ο Ακάρ, παρέδωσε σκυτάλη ο Τσαβούσογλου

Πραγματοποιήθηκε η αλλαγή σκυτάλης σε ακόμα ένα υπουργείο στην Τουρκία αυτό της Εθνικής Άμυνας μετά το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Χουλουσί Ακάρ να αποχωρεί και παραδίδει τη θέση του στον Γιασάρ Γκιουλέρ, στρατηγό που υπηρετούσε για 49 χρόνια στον στρατό της χώρας.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής έγινε σε εγκάρδιο κλίμα με τον νέο υπουργό Άμυνας αφού να «ευχαριστεί» τον Χουλουσί Ακάρ για το εργασιακό περιβάλλον που έχει εγκαθιδρύσει στο υπουργείο, αλλά και για τις πολύτιμες υπηρεσίες στο κράτος και στο έθνος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γκιουλέρ αυτές οι υπηρεσίες «δεν θα ξεχαστούν και θα τις θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη».

Σύμφωνα με το CNN Turk, o Γκιουλέρ ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τιμή που του έκανε να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας και όπως είπε «είναι τιμή μου να φοράω τη στολή μου 49 χρόνια και αναλαμβάνω την ευθύνη που μου εμπιστεύτηκαν».

Ακόμα έκανε λόγο για «αλλαγή σημαίας», την οποία αναλαμβάνει και έχει ως στόχο «να την υψώσει ψηλότερα».

Ο Γκιουλέρ σημείωσε πως η πρώτη του προτεραιότητα θα είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα «μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».

«Να είστε βέβαιοι ότι θα εργαστούμε για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, σε συντονισμό με όλους τους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, και με διαφάνεια», κατέληξε.

«Τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας προστατεύτηκαν στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», δήλωσε ο Ακάρ

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Χουλουσί Ακάρ έπλεξε το εγκώμιο για το έργο του στο υπουργείο Άμυνας υποστηρίζοντας ότι οι ευθύνες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του και υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο έγινε ένα από τα πιο αποτελεσματικά.

«Αυτήν την περίοδο, η Τουρκία πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή. Η ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεών μας έχει αυξηθεί. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, τα σύνορά μας προστατεύτηκαν με τα πιο αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα που ελήφθησαν ποτέ», είπε αρχικά.

«Τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας προστατεύτηκαν στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό χωρών – συμμάχων μας, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Λιβύη και το Κατάρ», προσθέσετε και κατέληξε λέγοντας πως κανείς «δεν πρέπει να έχει αμφιβολία ότι τα σύνορά μας έχουν προστατευθεί».

Παρέδωσε σκυτάλη και ο Τσαβούσογλου

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Χακάν Φιντάν. «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του κράτους και του έθνους μας», δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών.

Στην συνέχεια, σύμφωνα με την Hurriyet, ο Φιντάν δεσμεύτηκε να συνεχίσει να προωθεί το όραμα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής με βάση την κυριαρχία της βούλησης του τουρκικού έθνους. Ο Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του προστάτευσε τα συμφέροντα της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο. «Παραδίδω τη σημαία του Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία έφερα για 8 χρόνια, 6 μήνες και 13 ημέρες, στον αδελφό μου Hakan Fidan», πρόσθεσε.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του. Η ατζέντα της κρίσιμης αυτής συνάντησης θα είναι η συζήτηση για την άρση του βέτο της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η παράδοση των F-16 στην Τουρκία.

Η ανάρτηση Τσαβούσογλου μετά την τελετή παράδοσης – παραλαβής

« Στις 29 Αυγούστου 2014 ανέλαβα τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας και σήμερα είχα την χαρά να παραδώσω τη θέση αυτή στον αδελφό και συνάδελφό μου Hakan Fidan.

Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στους Τούρκους διπλωμάτες και σε ολόκληρο τον οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, με τους οποίους συνεργαστήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της τιμητικής θητείας και τους οποίους ζηλεύει ο κόσμος.

Ακόμη, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον κ. Πρόεδρο Ερντογάν για την ηγεσία του και την εμπιστοσύνη του. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την οικοδόμηση του Τουρκικού Αιώνα!»

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Όχημα έπεσε πάνω σε πεζούς έξω από νυχτερινό μαγαζί στο Μπέρμιγχαμ-Πέντε τραυματίες
Συνετρίβη F-18 της Πολεμικής Αεροπορίας-Νεκρός ο πιλότος
«Ο Χαμενεΐ έδειξε ότι δεν φοβάται το Ισραήλ, εμφανίστηκε κρατώντας τουφέκι μπροστά στους Ιρανούς»
Ανοίγει μετά από 30 χρόνια η υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ-Υποστηρίζουν ότι τους βίαζε ο πατέρας τους
Πρώτο διάγγελμα από τον Αλί Χαμενεΐ-«Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ»
Πόσο κόστισε στο Ισραήλ η απόκρουση των πυραύλων της Τεχεράνης-Πώς θα απαντήσει στην επίθεση
Θρίλερ με τον διάδοχο του Νασράλα-Ήταν στόχος 11 συνεχόμενων βομβαρδισμών στη Βηρυτό
Αθώος ο πατέρας του αγοριού που εκλιπαρούσε για ένα κομμάτι ψωμί-Πώς οι δικηγόροι του ανέτρεψαν την κατηγορία
Πάνω από 850 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της mpox στην Αφρική μέσα στο 2024
Οι ΗΠΑ βάζουν φρένο στον Νετανιάχου-Μπορεί η αμερικανική διπλωματία να φέρει εκεχειρία στη Μέση Ανατολή;