Έξω φρενών οι εκπαιδευτές οδηγών για την… εκπαίδευσή τους-«Ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο»

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι επαγγελματίες εκπαιδευτές οδήγησης, οι οποίοι βλέπουν με δυσφορία τη θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των σχολών οδηγών, την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτών και ταυτόχρονα την εισαγωγή της «σχολής εκπαίδευσης εκπαιδευτών οδηγών», που ουσιαστικά θα καθιστά πλέον υποχρέωση των εκπαιδευτών για διά βίου μάθηση, καταργώντας με αυτό τον τρόπο την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ουσιαστικά, η απόφαση για την οποία άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό Συμβούλιο στο πρόσφατο παρελθόν και τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών, είναι η δημιουργία για πρώτη φορά στα χρονικά, σχολών εκπαίδευσης των εκπαιδευτών οδηγών, ώστε να παρέχεται εκπαίδευση και εξέταση σε υποψήφιους νέους εκπαιδευτές οδηγών, σε αντίθεση με την πρακτική που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα, όπου δεν υπήρχε δομημένη εκπαίδευση και ουσιαστικά οι εξετάσεις διενεργούνταν από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.

Μια απόφαση, που προκαλεί ασφαλώς πονοκέφαλο στους επαγγελματίες εκπαιδευτές οδήγησης, οι οποίοι εξασκούν το επάγγελμα εδώ και δεκαετίες και πλέον, θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαθήματα και εξετάσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν νόμιμα. Ιδιαίτερα έντονος εμφανίστηκε στον REPORTER, o πρόεδρος των επαγγελματιών εκπαιδευτών, Κόκος Πρωτοπαπάς, ο οποίος διερωτήθηκε πως, «σε ένα άνθρωπο, ο οποίος έχει 46 ολόκληρα χρόνια που κάνει αυτή την εργασία και έχει μια πολύχρονη πείρα για το πώς θα εκπαιδεύσει ένα οδηγό με το πώς να οδηγεί, τότε αυτή η σχολή των οδηγών, τι θα τον διδάξει περισσότερο; Το αντικείμενο της εκπαίδευσης οδηγών, είναι πολύ περιορισμένο και δεν μπορείς να επεκταθείς περισσότερο. Εκτός και αν οι εκπαιδευτές οδήγησης, θα μετατραπούν σε μηχανολόγοι».

Όπως εξήγησε άλλωστε ο κ. Πρωτοπαπάς, «το αντικείμενο των εκπαιδευτών ένα είναι, ενώ το πετρέλαιο, το στόπερ και ο συμπλέκτης, παραμένουν τα ίδια εδώ και δεκαετίες και δεν άλλαξε τίποτα. Εάν θέλουμε να μιλήσουμε και για τα ηλεκτρικά οχήματα ακόμη, αυτά μπορεί να πηγαίνουν και μόνα τους με την εξέλιξη της τεχνολογίας, χωρίς την παρέμβασή μας. Είναι εντελώς απαράδεκτο αυτό το πράγμα και να οδηγείται στη Βουλή για Νομοθεσία. Οι εξουσίες που δίνονται στον εκάστοτε έφορο είναι πολλές και πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, ότι δεν ζούμε σε διδακτορικό καθεστώς. Επιπρόσθετα, η σχολή εκπαιδευτών, δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην εκπαίδευση. Τώρα, εάν θέλουν να κάνουν σεμινάρια για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας, ναι συμφωνούμε, αλλά δεν χρειάζονται σχολές για την εκπαίδευση των ίδιων των εκπαιδευτών».

Ο κ. Πρωτοπαπάς, χαρακτηρίζει την ίδια ώρα απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, για να τονίσει πως ότι κερδήθηκε τα τελευταία χρόνια μέσω της Βουλής, πλέον γκρεμίζεται. «Θέλουν εκπαίδευση των εκπαιδευτών, αλλά ο κάθε τυχαίος μπορεί να βγαίνει μέσα στους δρόμους για να κάνει εκπαίδευση οδηγών. Πώς γίνεται αυτό το πράγμα και πώς θέλεις ποιότητα στην εκπαίδευση, από τη στιγμή που ο κάθε τυχόντας εμφανίζεται για εκπαίδευση οδηγών;».

Μάλιστα, διερωτήθηκε πώς γίνεται να ζητούν τόσα πράγματα από τους εκπαιδευτές οδήγησης, «τη στιγμή που προσλαμβάνουν εξεταστές από το πουθενά, βαφτίζονται εξεταστές και είναι τοποθετημένοι σε θέσεις που θα δώσουν και την τελική άδεια σε οδηγούς. Εξεταστές που δεν κατέχουν καν τις κατηγορίες των οχημάτων που εξετάζουν. Υπάρχουν άπειροι εξεταστές, αλλά υπάρχουν απαιτήσεις όμως από τους εκπαιδευτές. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα».

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες