Ο Μακρόν κατηγορεί τα… video games και την «κακή ανατροφή των παιδιών» για τα επεισόδια στη Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε τα «βιντεοπαιχνίδια και την κακή ανατροφή των παιδιών» και τις μαζικές ταραχές που συνεχίζονται σε όλη τη χώρα για πάνω από 3 νύχτες, με φόντο τη δολοφονία ενός 17χρονου από αστυνομικό στην πόλη Ναντέρ.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν την «ενθάρρυνση» των ταραχοποιών και ζητά από τις εταιρείες να αρχίσουν να αφαιρούν μέρος του ευαίσθητου υλικού από τις διαδηλώσεις. Επιπρόσθετα σε άλλη του ανάρτηση στα social media, ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε: «Το ένα τρίτο των συλληφθέντων της χθεσινής νύχτας είναι νεαροί πολίτες, κάποιες φορές πολύ νεαροί. Καλώ τους γονείς να είναι υπεύθυνοι».

Διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα εξεταστούν για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης μετά την τρίτη νύχτα διαδηλώσεων για τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός 17χρονου από την αστυνομία, δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Η Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει «όλες τις επιλογές» με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Le Figaro ανέφερε ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι έτοιμος να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης «χωρίς ταμπού». Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Μακρόν έφυγε νωρίς από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να επιστρέψει στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος αναμένεται να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Μπορν και τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν σχετικά με τις συστάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο του Ναχέλ Μ., ο οποίος πυροβολήθηκε από την αστυνομία την Τρίτη στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού επειδή δεν σταμάτησε για τροχαίες παραβάσεις, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο αστυνομικός που σκότωσε τον έφηβο κατηγορείται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και έχει τεθεί υπό προφυλάκιση.

Από τότε έχουν συλληφθεί περισσότερα από 800 άτομα σε όλη τη Γαλλία, ενώ συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έχουν αναφερθεί σε πολλές πόλεις, όπως το Παρίσι, το Μπορντό, η Λυών, το Ρουμπέ, η Μασσαλία και η Λιλ

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε διάφορα κτίρια και βανδάλισαν δημόσια περιουσία, ενώ πολλά προάστια και πόλεις στην περιοχή του Παρισιού επέβαλαν επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όλες οι περιφέρειες της Γαλλίας επλήγησαν και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν διαδηλωτές να λεηλατούν εστιατόρια και καταστήματα. Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, ενώ τουλάχιστον δεκάδες δημόσια λεωφορεία πυρπολήθηκαν και κάηκαν στην περιφέρεια του Παρισιού.

Μέχρι και 942 κτίρια έγιναν στόχος, 2.000 οχήματα πυρπολήθηκαν και συνολικά 3.880 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε η Le Figaro που επικαλείται τον Μακρόν.

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Στους 11 οι νεκροί στη χειρότερη επίθεση σε σχολείο στην ιστορία της Σουηδίας-Το προφίλ του δράστη
Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν
Ανακτήθηκαν όλες οι σοροί της αεροπορικής τραγωδίας στην Ουάσινγκτον-Στους 67 οι νεκροί
Παγκόσμια ανησυχία από τις εξαγγελίες Τραμπ-Θέλει να κατακτήσει τη Λωρίδα της Γάζας και να διώξει τους Παλαιστίνιους
Επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο στη Γαλλία-Μάχη για τη ζωή του δίνει 17χρονος
Συνομιλία Τραμπ-Σι για τους δασμούς προανήγγειλε ο σύμβουλος εμπορίου του Αμερικανού προέδρου
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε σχολείο στη Σουηδία
Η Αυστραλία απαγορεύει την εφαρμογή DeepSeek σε όλες τις κυβερνητικές συσκευές
Τουλάχιστον πέντε νεκροί και 30 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου
Πυροβολισμοί σε σχολείο στη Σουηδία-Αναφορές για τραυματία