Απαντά με συγκρίσεις στις επικρίσεις για τα καύσιμα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ το ΥΠΟΙΚ

«Οι σημερινές τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, έρχονται σε αντίθεση με βασικές αρχές της οικονομικής πολιτικής», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, «η αναχαίτιση του πληθωρισμού επιτυγχάνεται μέσω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής και υιοθέτησης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και όχι μέσω της υιοθέτησης μειωμένων φορολογιών που ενισχύουν την κατανάλωση και τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού».

Στη συνέχεια σημειώνεται πως, «η απόφαση της Κυβέρνησης για τον τερματισμό του μέτρου μειωμένων φόρων στα καύσιμα, λήφθηκε βάσει των πραγματικών στοιχείων των τιμών των καυσίμων, όπου σημειώθηκε αισθητή μείωση στις τιμές τους, σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν τόσο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, όσο και από 8/3/2022, ημερομηνία κατά την οποία έτυχε εφαρμογής το μέτρο».

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως, «οι υφιστάμενες τιμές των καυσίμων με μειωμένους φόρους, ανέρχονται σε €1,38/l για τη βενζίνη, €1,41/l για το πετρέλαιο κίνησης και €0,97/l για το πετρέλαιο θέρμανσης. Με τον τερματισμό του μέτρου των μειωμένων φόρων, οι τιμές διαμορφώνονται σε €1,47/l για τη βενζίνη, €1,49/l για το πετρέλαιο κίνησης και €1,04/l για το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι εν λόγω τιμές, είναι εμφανώς χαμηλότερες τόσο από τις μέγιστες τιμές που επικρατούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 (€1,83/l για τη βενζίνη, €1,99/l για το πετρέλαιο κίνησης και €1,52/l για το πετρέλαιο θέρμανσης), όσο και από τις μέσες τιμές ( ολόκληρο 2022: €1,54/l για τη βενζίνη, €1,74/l για το πετρέλαιο κίνησης και €1,28/l για το πετρέλαιο θέρμανσης και από 8/3/2022-31/12/2022: (€1,58/l για τη βενζίνη, €1,82/l για το πετρέλαιο κίνησης και €1,36/l για το πετρέλαιο θέρμανσης)».

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι, «πέραν των τιμών καυσίμων που αναλύονται πιο πάνω, η πολιτική της Κυβέρνησης για μη επέκταση του μέτρου συνάδει με τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης, που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και απεξάρτησης της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα καθώς και στην ενθάρρυνση της χρήσης φιλικότερων προς το περιβάλλον μέσων διακίνησης».

Εν κατακλείδι, το Υπουργείο αναφέρει ότι, «η κοινωνική πολιτική ασκείται μέσω της επιδοματικής πολιτικής στοχευμένα προς νοικοκυριά που το έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι με καθολικά μέτρα που μειώνουν τους φόρους κατανάλωσης με αποτέλεσμα να επωφελούνται περισσότερο οι εύποροι καταναλωτές».

Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως, «η διασφάλιση των δημοσίων εσόδων και η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας αποτελούν πολιτικές καίριας σημασίας».

«Ο τερματισμός των μέτρων οδηγεί σε ασφυξία μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας»

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, «ειδικά για το ρεύμα, η κυβέρνηση αγνοεί ότι έχουμε ήδη μπει στην καλοκαιρινή περίοδο και οι θερμοκρασίες απαιτούν την χρήση κλιματιστικών. Πώς θα ανταπεξέλθουν τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις; Η δε εξαγγελία για συνέχιση της επιδότησης μόνο για όσους θεωρεί η κυβέρνηση ως ευάλωτους είναι σκέττη κοροϊδία από την στιγμή που μένουν εκτός ομάδες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και σχεδόν το σύνολο των μονογονιών. Είναι μάλιστα διπλή η κοροϊδία το γεγονός ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται την ώρα που τα κρατικά ταμεία γεμίζουν με απροσδόκητα έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ λόγω ακριβώς του πληθωρισμού που διπλοπληρώνει ο κυπριακός λαός».

Στη συνέχεια το κόμμα της Αριστεράς ανέφερε πως, «η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνεχίζει με τη φιλοσοφία που κυβερνούσε ο ΔΗΣΥ και τα συγκυβερνώντα κόμματα -ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ- συναινούν σε μια λογική που στραγγαλίζει και την κοινωνία και την οικονομία. Την ίδια ώρα μάλιστα, όπως και η πρώην έτσι και η νυν κυβέρνηση δεν συζητούν τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας και των τραπεζών, ώστε τα έσοδα να διοχετευτούν σε μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας».

«Είναι πραγματικά λυπηρό», δήλωσε η Αννίτα Δημητρίου

«Είναι πραγματικά λυπηρό που μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου η κυβέρνηση επέλεξε να διακόψει απότομα και σχεδόν εξ ολοκλήρου τα προσωρινά μέτρα στήριξης στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ήταν τα δύο μοναδικά μέτρα τα οποία στήριζαν, μεταξύ άλλων, τη μεσαία τάξη, τους αυτοεργοδοτούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίοι ταυτόχρονα πλήττονται από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε σε γραπτή της δήλωση η Προέδρος της Βουλής και Προέδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, όσον αφορά τη διακοπή μέτρων στήριξης στα καύσιμα και στο ρεύμα.

Σημείωσε δε, «ειδικά εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε τη συνέχιση των μέτρων για ακόμη έξι μήνες, μας λυπεί πραγματικά που η εισήγησή μας για έστω τρίμηνη παράταση δεν έγινε αποδεχτή. Από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ιδίως αυτή την περίοδο, θα πληγούν σημαντικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση ολόκληρη η οικονομία. Θα επέλθει ενδεχομένως και ένα νέο κύμα αυξήσεων σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών».

«Μας προβληματίζει ιδιαιτέρως ο προσανατολισμός της κυβερνητικής πολιτικής προς τη διόγκωση των μόνιμων ανελαστικών δαπανών, όπως επισημαίνει και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, και την ίδια στιγμή να αποσύρονται σε ακατάλληλο χρόνο μέτρα που αποδεδειγμένα είχαν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία μας. Ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη δημοσιονομική διαχείριση και να παρεμβαίνει ουσιαστικά έτσι ώστε η δημοσιονομική πειθαρχία να μην είναι διακηρυκτική αλλά ουσιαστική», κατέληξε η Αννίτα Δημητρίου.

Δειτε Επισης

Διμερείς σχέσεις-Κυπριακό στις επαφές Κόμπου στην Τασκένδη
Απαντούν στο ΕΛΑΜ για τα διαβατήρια στους μετανάστες ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ-«Αφελής και επικίνδυνη πρόταση»
Οικονομία και Κυπριακό συζήτησαν οι ηγεσίες ΑΚΕΛ-ΚΕΒΕ
Το μήνυμα ΠτΔ για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σλοβάκου Πρωθυπουργού-«Βαθιά σοκαρισμένος»
Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος θα κερδίσει το στοίχημα για ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον
«Η Νάκμπα συνεχίζεται σε μία γενοκτονία, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για εκτοπισμό»
«Εκβιασμός κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας η δήλωση Χεζμπολάχ για ροές Σύρων»
Νέα επίθεση Τατάρ σε Ολγκίν-Την κατηγορεί πως υπερέβη τα όρια της εντολής της
Επισκέφτηκε την περίκλειστη Αμμόχωστο ο Φασινό-«Να ξανακάνουμε το Βαρώσι μια ζωντανή πόλη»
Χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρότρυνση Νασράλα ο ΠτΔ-«Αυξήθηκαν οι έλεγχοι για το μεταναστευτικό»