Υιοθέτησε τα Συμπεράσματα για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Στην υιοθέτηση των Συμπερασμάτων που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, όπου γίνεται αναφορά στο Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, προχώρησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά και από την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τοποθετήθηκε για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια του γεύματος, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το κείμενο των Συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε από τους 27 αναφέρει για το Κυπριακό πως, «υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τρόπο σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο (acquis). Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαπραγματευτικής διαδικασίας της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της».

Της 43ης παραγράφου που αφορά το Κυπριακό, κάτω από τον τίτλο «Ανατολική Μεσόγειος», βρίσκεται και η σχετική παράγραφος, που αφορά τις Ερωτουρκικές σχέσεις. Σε αυτή απευθύνεται κάλεσμα στην Κομισιόν να αναπτύξει προτάσεις σε σχέση με τα ευρωτουρκικά. Το Συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ιουνίου 2021 και της δήλωσης Μαρτίου 2021. Επίσης κάνει αναφορά στις τουρκικές εκλογές και καλεί τον Ζοζεπ Μπορέλ και την Επιτροπή να υποβάλουν σχετική έκθεση για τις επιλογές της ΕΕ, αφού προβεί σε ανασκόπηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, έτσι ώστε οι ηγέτες να προχωρήσουν σε μια νέα στρατηγική συνεργασία, «με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον», όπως αναφέρεται στα Συμπεράσματα.

Υπενθυμίζεται πως η προσφορά κινήτρων στην Τουρκία, μέσω των Ευρωτουρκικών, ήταν κάτι που ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε στο τραπέζι και μένει να διαφανεί σε ποιο βαθμό η εν λόγο προσθήκη της τελευταίας στιγμής, συνδέεται με την προσπάθεια του Προέδρου, αλλά και την επίδειξη βούλησης από την Άγκυρα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, βρίσκεται σε εξέλιξη και τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό παραμένουν το δυσκολότερο ζήτημα λόγω της διαφωνίας της Πολωνίας και της Ουγγαρίας με παράγραφο η οποία αναφέρεται στην πρόοδο των διεργασιών για συντονισμό της διαχείρισης της μετανάστευσης στα εξωτερικά σύνορα και την οικονομική ενίσχυση τρίτων χωρών.

Ωστόσο, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες να σπάσει το αδιέξοδο, μέσω διμερών συναντήσεων και επαφών με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι με τους ομολόγους της, Ματέους Μοραβιέτσκι και Βίκτορ Ορμπάν, οι ηγέτες ολοκλήρωσαν τη συζήτηση για τα συμπεράσματα για την Κίνα και συνέχισαν με το κεφάλαιο των εξωτερικών υποθέσεων πριν περάσουν στο γεύμα.

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»