Παίρνουν πίσω τα υπηρεσιακά πιστόλια αστυνομικών που δεν υπηρετούν σε συγκεκριμένα Τμήματα

Την έντονη αντίδραση των μελών της Αστυνομίας, προκάλεσε η απόφαση της ηγεσίας όπως αστυνομικοί που βρίσκονται εκτός ωρών εργασίας ή που δεν υπηρετούν σε σημαντικά πόστα, να προχωρήσουν στην παράδοση των υπηρεσιακών τους όπλων που είναι χρεωμένοι, καθώς θεωρείται πως δεν είναι απαραίτητο να έχουν τον οπλισμό στις οικίες τους φυλαγμένο, από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιείται.

Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, ήταν να προκληθούν αντιδράσεις ανάμεσα στα μέλη της Δύναμης, με τον πρόεδρο του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα, Νίκο Λοϊζίδη, να αναφέρει πως «πρόκειται για συναδέλφους οι οποίοι είχαν βοηθήσει σε εξιχνίαση σοβαρότατων υποθέσεων σε ναρκωτικά, φόνους και εγκλήματα».

Σημειώνεται, ότι διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες οι χρεώσεις οπλισμού στην Αστυνομία. Η πρώτη κατηγορία είναι οι προσωρινές χρεώσεις οπλισμού, όπου με την ανάληψη των καθηκόντων του αστυνομικού, γίνεται η χρέωση οπλισμού. Υπάρχει η δεύτερη κατηγορία, όπου είναι η διαρκείας χρέωση οπλισμού, που είναι για άτομα που υπηρετούν σε ΤΑΕ, ΟΠΕ, ΜΜΑΔ, ΥΑΜ, ΥΚΑΝ, Τροχαία και οδηγοί αξιωματούχων ατόμων. Στην τρίτη κατηγορία, εμπίπτουν οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με την προσωπική ασφάλεια και έχουν χρεωμένο εξοπλισμό στο όνομά τους, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Επιπρόσθετα, για κάθε πιστόλι που χρεώνεται σε αστυνομικό, ως ατομικός εξοπλισμός, υπάρχει βαλλιστικός έλεγχος και τεκμηριωμένο γραπτό αίτημα από πλευράς αστυνομικού για να κατέχει τον οπλισμό σε εικοσιτετράωρη βάση.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Λοϊζίδης, «για κάποιους λόγους που δεν γνωρίζουμε, τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες έχει έρθει επιστολή από τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας για ακύρωση του οπλισμού και παράδοσή τους, πίσω στις αποθήκες. Είναι κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα, γιατί πρώτο δεν μπορεί από αστυνομικούς που είναι τεκμηριωμένο το αίτημα να κατέχουν οπλισμό, να έρχονται χωρίς λόγο και αιτία και να τους ακυρώνουν αυτό τον οπλισμό, ενώ έχουν ήδη φόβο για τη ζωή τους από απειλές από υπόκοσμο. Δεύτερο, δεν μπορεί, από αστυνομικούς έμπειρους, οι οποίοι πιθανό ανά πάσα στιγμή να βρεθούν σε κίνδυνο με την εγκληματικότητα και τη παραβατικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, να τους στερείς τον οπλισμό. Ο οπλισμός, είναι ένα μέτρο, για να μπορούν να υπερασπιστούν τους αθώους πολίτες οι αστυνομικοί από εγκληματίες».

Επιπρόσθετα, άποψη του κ. Λοϊζίδης είναι πως «δεν μπορεί η πολιτεία να χρεώνει την ίδια ώρα οπλισμό σε δεκαοκτάχρονα και όταν απολύονται από τον στρατό να παίρνουν σπίτι τον οπλισμό τους, αλλά σε αστυνομικούς με άρτια εκπαίδευση και έμπειρους, να τους αφαιρείται ο ατομικός οπλισμός».

Πάντως, τα μέλη της Δύναμης, δεν γνωρίζουν τον λόγο που λήφθηκε αυτή η απόφαση, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, δεν τεκμηριώνεται στις επιστολές που έχουν λάβει τα μέλη, για να παραδώσουν τον εξοπλισμό τους. «Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε παράξενες και ευφάνταστες ανησυχίες πίσω από αυτή την ακύρωση της προσωπικής ασφάλειας οπλισμού στο κάθε μέλος. Ζητάμε από τον Αρχηγό Αστυνομίας, να επανεξετάσει τα αιτήματά μας, γιατί μιλάμε για αστυνομικούς οι οποίοι έχουν δεχθεί απειλές από τον υπόκοσμο και δεν είναι για ένα απλό αριθμό αστυνομικών, αλλά για δεκάδες αστυνομικούς που επηρεάζονται».

Δειτε Επισης

Με την συνδρομή Europol και Interpol οι έρευνες για τα απειλητικά email σε σχολεία
Πυρκαγιά σε χώρο στάθμευσης εταιρείας-Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο
Στις 23 Μάϊου το πρώτο τετ α τετ ενώπιον Δικαστηρίου για Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα vs Ελεγκτή
Έκτακτη σύσκεψη Υπουργείου Παιδείας με Αστυνομία για τα απειλητικά email στα σχολεία
Έριξαν μπάλες με ναρκωτικά και κινητά εντός των Κεντρικών Φυλακών-Εντοπίστηκαν από δεσμοφύλακες
Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email
Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα έπειτα από τροχαίο στην Πάφο