Με το Μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας η δεύτερη μέρα του Ευρ. Συμβουλίου-Ελπίζει σε συμφωνία ο ΠτΔ

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία για το μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί «κοινό πρόβλημα» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την άφιξή του για τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι «οι πολίτες μας περιμένουν μία κοινή θέση από όλους τους 27».

«Προέρχομαι από μια χώρα πρώτης γραμμής όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Είναι κρίμα που δεν καταλήξαμε σε συμφωνία εχθές το βράδυ. Ας ελπίσουμε σήμερα να φτάσουμε σε συμφωνία και να έχουμε κοινά συμπεράσματα» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, ελπίζοντας πώς θα υπάρξει συμφωνία, καθώς πρόκειται για «πολύ κρίσιμο ζήτημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμπόδια από Ουγγαρία και Πολωνία στη Σύνοδο Κορυφής στη συμφωνία για μεταναστευτικό

Μέχρι αργά το βράδυ χθες, οι εργασίες συνεχίστηκαν όσον αφορά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, ωστόσο καταγράφηκαν διαφωνίες από χώρες, κυρίως από την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Οι ηγέτες ενέκριναν στην αρχή της συζήτησης συμπεράσματα για την οικονομική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, καθώς και για θέματα ασφάλειας και άμυνας. Στη συνέχεια, είχε προγραμματιστεί να περάσουν στο δείπνο όπου το κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η μετανάστευση.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις Πολωνίας και Ουγγαρίας σε σχέση με τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό, ειδικότερα όσον αφορά τους μηχανισμούς αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και οικονομικής ενίσχυσης όσον αφορά την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, και οι διμερείς επαφές που πραγματοποιήθηκαν για να βρεθούν λύσεις, καθυστέρησαν σημαντικά τη συζήτηση, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και το δείπνο κατά μιάμιση ώρα.

Η Πολωνία, με την υποστήριξη της Ουγγαρίας, απαιτεί να αναθεωρηθεί η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση των κανόνων για το άσυλο.

Δυνάμει της μεταρρύθμισης που προτάθηκε, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποδέχονται αιτούντες άσυλο που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες που δεν επιθυμούν να υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να καταβάλλουν χρηματικές αποζημιώσεις.

Η Πολωνία, η οποία όπως και η Ουγγαρία δεν υποστήριξε την πρόταση πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά μειοψήφησε, απαιτεί τώρα η υποδοχή αιτούντων άσυλο να γίνεται σε εθελοντική βάση, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Η Ουγγαρία επίσης εξέφρασε την εναντίωσή της στη μεταρρύθμιση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε αργά το βράδυ χθες Πέμπτη μέσω Twitter ότι «το πολωνοουγγρικό δίδυμο μάχεται και αντιστέκεται μαζί».

Όσον αφορά τη συζήτηση για το τμήμα των συμπερασμάτων που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο περιλαμβάνει την παράγραφο για το Κυπριακό και παράγραφο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, παρέμενε άγνωστο κατά πόσο θα συζητείτο αργότερα την Πέμπτη ή αν θα μετατίθετο για την Παρασκευή.

Δειτε Επισης

BINTEO: Ήρωες αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε ουρανοξύστη 54 ορόφων για να σώσουν γυναίκα που κρεμόταν
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Συνδέθηκε με δώδεκα υποθέσεις εμπρησμού κατοικιών και οχημάτων ο δεσμοφύλακας των Κεντρικών
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά
Χειροπέδες σε 63χρονο για τους πυροβολισμούς εναντίον οχήματος στο Ζακάκι
ΒΙΝΤΕΟ: Το επεισόδιο μεταξύ δημάρχου και δημοτικού συμβούλου στη Δρομολοξιά
Ισραηλινοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στο Κάιρο για να αξιολογήσουν τη θέση της Χαμάς
Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι έπεσαν «θύμα του παιχνιδιού» του Μπάιντεν-«Ξαφνιάστηκαν» από τη Χαμάς