Με το Μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας η δεύτερη μέρα του Ευρ. Συμβουλίου-Ελπίζει σε συμφωνία ο ΠτΔ

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία για το μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί «κοινό πρόβλημα» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την άφιξή του για τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι «οι πολίτες μας περιμένουν μία κοινή θέση από όλους τους 27».

«Προέρχομαι από μια χώρα πρώτης γραμμής όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Είναι κρίμα που δεν καταλήξαμε σε συμφωνία εχθές το βράδυ. Ας ελπίσουμε σήμερα να φτάσουμε σε συμφωνία και να έχουμε κοινά συμπεράσματα» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, ελπίζοντας πώς θα υπάρξει συμφωνία, καθώς πρόκειται για «πολύ κρίσιμο ζήτημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμπόδια από Ουγγαρία και Πολωνία στη Σύνοδο Κορυφής στη συμφωνία για μεταναστευτικό

Μέχρι αργά το βράδυ χθες, οι εργασίες συνεχίστηκαν όσον αφορά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, ωστόσο καταγράφηκαν διαφωνίες από χώρες, κυρίως από την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Οι ηγέτες ενέκριναν στην αρχή της συζήτησης συμπεράσματα για την οικονομική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, καθώς και για θέματα ασφάλειας και άμυνας. Στη συνέχεια, είχε προγραμματιστεί να περάσουν στο δείπνο όπου το κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η μετανάστευση.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις Πολωνίας και Ουγγαρίας σε σχέση με τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό, ειδικότερα όσον αφορά τους μηχανισμούς αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και οικονομικής ενίσχυσης όσον αφορά την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, και οι διμερείς επαφές που πραγματοποιήθηκαν για να βρεθούν λύσεις, καθυστέρησαν σημαντικά τη συζήτηση, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και το δείπνο κατά μιάμιση ώρα.

Η Πολωνία, με την υποστήριξη της Ουγγαρίας, απαιτεί να αναθεωρηθεί η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση των κανόνων για το άσυλο.

Δυνάμει της μεταρρύθμισης που προτάθηκε, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποδέχονται αιτούντες άσυλο που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες που δεν επιθυμούν να υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να καταβάλλουν χρηματικές αποζημιώσεις.

Η Πολωνία, η οποία όπως και η Ουγγαρία δεν υποστήριξε την πρόταση πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά μειοψήφησε, απαιτεί τώρα η υποδοχή αιτούντων άσυλο να γίνεται σε εθελοντική βάση, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Η Ουγγαρία επίσης εξέφρασε την εναντίωσή της στη μεταρρύθμιση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε αργά το βράδυ χθες Πέμπτη μέσω Twitter ότι «το πολωνοουγγρικό δίδυμο μάχεται και αντιστέκεται μαζί».

Όσον αφορά τη συζήτηση για το τμήμα των συμπερασμάτων που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο περιλαμβάνει την παράγραφο για το Κυπριακό και παράγραφο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, παρέμενε άγνωστο κατά πόσο θα συζητείτο αργότερα την Πέμπτη ή αν θα μετατίθετο για την Παρασκευή.

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»