Πυρά Αβέρωφ κατά Κυβέρνησης για ενεργειακά-«Στο τέλος θα μας μείνουν οι σχεδιασμοί»

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν σε ομιλία του για την ενέργεια ο πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναρωτήθηκε ποια είναι τελικά η πολιτική μας για το φυσικό αέριο κι αν κάθε φορά που θα έχουμε νέα Κυβέρνηση ή υπουργό θα αλλάζουμε πολιτική.

Σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ), ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι ο τομέας της ενέργειας χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις και ως εκ τούτου μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και χάραξη εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Σημείωσε επίσης ότι για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου, ίσως να χρειαστεί μια συνεργασία με άλλα νησιωτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διεκδίκηση συγκεκριμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τις νησιώτικες χώρες. «Η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιρλανδία, ακόμα και η Ελλάδα με τα πολλά νησιά θα μπορούμε ως σύνολο να διεκδικήσουμε κάποια ειδική πολιτική όσον αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό μας», ανάφερε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «με ένα σωστό εθνικό σχεδιασμό μπορεί να μετατρέψουμε το μειονέκτημα της χώρας μας σε ένα μεγάλο πλεονέκτημα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης».

Ο κ. Νεοφύτου αναρωτήθηκε ποια είναι τελικά η πολιτική της χώρας μας για το φυσικό αέριο. Θα αλλάζει η στρατηγική κάθε φορά που θα έχουμε είτε μια νέα κυβέρνηση είτε ένα νέο υπουργό; Από το 2011 ανακαλύψαμε κοιτάσματα φυσικού αερίου. Μέχρι σήμερα όμως δεν είχαμε κανένα όφελος για τον τόπο, ενώ παράλληλα υπάρχουν 4 διαφορετικοί σχεδιασμοί. Ο East Med Pipe-line, το MoU με την Αίγυπτο για διοχέτευση φυσικού αερίου με αγωγό εκεί, το υπό κατασκευή FSRU στο Βασιλικό για απουγροποίηση φυσικού αερίου και τώρα αγωγό από τα ισραηλινά οικόπεδα, αλλά όχι από τα δικά μας, για να φέρνουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο αλλά και να το υγροποιούμε. Στο τέλος, ανάφερε ο κ. Νεοφύτου θα μας μείνουν οι σχεδιασμοί.

Ο κ. Νεοφύτου ανάφερε επίσης ότι από την στιγμή που ξέρουμε τον ευρωπαϊκό στόχο για πλήρη και απόλυτη απεξάρτηση από τις συμβατικές πηγές ενέργειας μέχρι το 2050, είναι οξύμωρο να μην δίνουμε απόλυτη έμφαση σε αυτό και να ακολουθούμε ακόμα πολιτικές που εστιάζονται σε συμβατικά καύσιμα.

Τόνισε επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού, «χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους». Και το άνοιγμα της αγοράς να γίνει με βάση των αναγκών της οικονομίας και όχι με βάση τις ανάγκες που έχει η ΑΗΚ. Σημείωσε επίσης την ανάγκη για αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς όπως και την ανάγκη για πραγματική ανεξαρτησία του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς.

Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Νεοφύτου ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να συσταθεί στρατηγική για την αποθήκευση ενέργειας ώστε να προστατευθούν οι επενδύσεις και οι επενδυτές που επενδύουν σήμερα στον τομέα παρά το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και τα ψηλά επιτόκια, λαμβάνοντας υπόψη τη βιωσιμότητα,.

Δειτε Επισης

Γέρνει η πλάστιγγα υπέρ της μη συμπερίληψης των επικεφαλής της Ν. Εισαγγελίας στο πόθεν έσχες
Ε/κ και τ/κ κόμματα ζητούν ενημέρωση από τον ΟΗΕ για την Πύλα
Φάρμακα και αναλώσιμα στέλνει η Κυπριακή Δημοκρατία στη Γάζα
Παρέλαβε την ετήσια Έκθεση της ΡΑΕΚ ο ΠτΔ-«Στο 17,2% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού η συνεισφορά των ΑΠΕ»
Έκκληση Δημοσιονομικού Συμβουλίου οι προϋπολογισμοί από 2025 να διατηρούν πορεία ελλειμμάτων και χρέους
Τσίβικος: Η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της ΚΔ, κάθε παράβαση μια νέα εισβολή
Ανησυχία για εντεινόμενες προκλήσεις εντός νεκρής ζώνης εξέφρασε η Πρ. Βουλής
Αναμένει την απάντηση της Chevron, αποτιμά θετικά τις τοποθετήσεις της εταιρείας ο Παπαναστασίου
Mπορέλ για Κυπριακό-«Δεν είναι δώρο στην Τουρκία όσα προτείνονται για σχέσεις με ΕΕ»
Υποστήριξε πως άλλα του είπε ο Πρόεδρος και άλλα έκανε για τους συμβούλους ο Ελεγκτής