Συλλήψεις, λεηλασίες και καταστροφές στη Γαλλία-Επείγουσα σύσκεψη υπό τον Μακρόν

Συνολικά 667 άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύκτας στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, αφού ταραχές ξέσπασαν για τρίτη διαδοχική νύκτα σε όλη τη χώρα μετά το θάνατο εφήβου από πυρά αστυνομικού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Αυτή τη νύκτα οι αστυνομικοί, οι χωροφύλακες και οι πυροσβέστες μας αντιμετώπισαν και πάλι με θάρρος μια σπάνια βία. Σύμφωνα με τις οδηγίες μου για αυστηρότητα, προχώρησαν σε 667 συλλήψεις», έγραψε ο υπουργός στο Twitter έπειτα από μια νέα νύκτα βιαιοτήτων που σηματοδοτήθηκε από λεηλασίες και καταστροφές δημόσιων αγαθών.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα πραγματοποιήσει επείγουσα κυβερνητική σύσκεψη αργότερα την Παρασκευή μετά τις ταραχές που ξέσπασαν .Η σύσκεψη θα λάβει χώρα στις 1100 GMT (1400 ώρα Κύπρου), σύμφωνα με το κανάλι.

Στην πόλη Nanterre στα δυτικά του Παρισιού όπου πυροβολήθηκε ο 17χρονος Nahel την Τρίτη οι διαμαρτυρόμενοι βανδάλισαν αμάξια, έκλεισαν δρόμους και έριξαν αντικείμενα κατά της αστυνομίας έπειτα από μια ειρηνική εκδήλωση για να τιμήσουν τον νεαρό.

Στο κεντρικό Παρίσι έγινε διάρρηξη καταστήματος και συνελήφθησαν κάποια άτομα μετά που έσπασαν παράθυρα του καταστήματος στον εμπορικό δρόμο Rue de Rivoli, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Βίντεο σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πολλές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένου ενός σταθμού λεωφορείων σε προάστιο στα βόρεια του Παρισιού και ενός τραμ στη Λιόν.

Κίνδυνος «γενίκευσης»

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της υπηρεσίας πληροφοριών, στο οποίο αναφέρθηκε αστυνομική πηγή του AFP, τα βίαια επεισόδια ενδέχεται να «γενικευτούν» τα «επόμενα βράδια», με «στοχευμένες ενέργειες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, συμβόλων του κράτους ή της κρατικής εξουσίας». Στο Πο (νοτιοδυτικά) κυρίως, εκσφενδονίστηκε κοκτέιλ μολότοφ εναντίον αστυνομικού τμήματος.

Στο ίδιο το Παρίσι, στις περίφημες Αλ [σ.σ. Halles, η ιστορική κεντρική αγορά τροφίμων της μεγαλούπολης], καθώς και στην οδό Ριβολί, που οδηγεί στο μουσείο του Λούβρου, ορισμένα καταστήματα «βανδαλίστηκαν», «λεηλατήθηκαν» και «πυρπολήθηκαν», διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός της γαλλικής αστυνομίας.

Τουλάχιστον τρεις δήμοι κοντά στην πρωτεύουσα αποφάσισαν να κηρύξουν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, ως και πολυήμερη, στο σύνολο της επικράτειάς τους ή σε κάποιες συνοικίας, για όλους ή μόνο τους ανήλικους.

Ο δήμος της Κλαμάρ και της Κομπιέν επέβαλαν έτσι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 (22:00-07:00 ώρα Κύπρου).

Στη Λίλη (βόρεια), δημαρχείο λαϊκής νότιας συνοικίας πυρπολήθηκε και άλλο ένα, σε ανατολικό προάστιο της πόλης, υπέστη υλικές φθορές.

Στα προάστια του Παρισιού, λεωφορεία και τραμ σταμάτησαν να κυκλοφορούν χθες στις 21:00 [22:00].

Ο υπουργός Εσωτερικών Νταρμανέν είχε αναγγείλει νωρίτερα χθες πως θα κινητοποιούνταν 40.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, οι 5.000 στο Παρίσι, έναντι 2.000 την προηγουμένη.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία, η RAID και η GIGN, μονάδες των ειδικών δυνάμεων αντίστοιχα της αστυνομίας και της χωροφυλακής, αναπτύχθηκαν σε μεγάλες πόλεις όπως η Τουλούζη (νοτιοδυτικά), η Μασσαλία (νοτιοανατολικά), η Λιόν (νοτιοανατολικά), η Λίλη (βόρεια) και η Μπορντό (νοτιοδυτικά).

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία