«Ανέμενα την μη άσκηση ποινικών διώξεων, καθώς είχε εκδηλωθεί αυτή η πρόθεση από καιρό»

Ως αναμενόμενη χαρακτήρισε την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην ασκήσει ποινικές διώξεις στην πολύκροτη υπόθεση του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ο οποίος αποδείχθηκε πως δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε όπως επέμεναν για 17 χρόνια οι Αρχές, ο εκ των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών της υπόθεσης, Σάββας Μάτσας, ο οποίος μετά τις δημόσιες αποκαλύψεις του, που έφεραν στο φως την αλήθεια, απομακρύνθηκε από τις έρευνες.

Ο Σάββας Μάτσας μαζί με τον Αντώνη Αλεξόπουλο, στο πόρισμα τους είχαν καταλογίσει ποινικές ευθύνες σε τρία πρώην στελέχη της Αστυνομίας που είχαν εμπλοκή στην διερεύνηση, καθώς και στον τότε ιατροδικαστή. Ο κ. Μάτσας, θεωρεί ότι υπήρξε κουκούλωμα της υπόθεσης εξ αρχής και μάλιστα με την πάροδο των χρόνων, χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία που θα οδηγούσαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Κάτι, που για να γίνει, όπως σημειώνει ο εκ των ανακριτών, πρέπει να αναλάβει την υπόθεση ένας έμπειρος και πάνω από όλα με τολμηρή συνείδηση, παρουσιάζοντας πραγματικά στοιχεία, ώστε να αποδοθεί δικαίωση.

Μιλώντας στον REPORTER, o Σάββας Μάτσας, ανέφερε ότι, «προσωπικά ανέμενα αυτή την εξέλιξη, καθώς είχε ήδη εκδηλωθεί αυτή η πρόθεση από καιρό», ωστόσο ο ίδιος πιστεύει πως η οδός των ιδιωτικών ποινικών διώξεων είναι καλύτερη, καθώς αυτές θα γίνουν «από δικηγόρο της επιλογής της οικογένειας και όχι από ένα οποιοδήποτε δικηγόρο της Δημοκρατίας ή δημόσιος κατήγορος, σε μια διαδικασία που δεν θα δικαιούται με βάση το σύστημα που έχουμε, να συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο η οικογένεια».

Ερωτηθείς ο κ. Μάτσας, εάν υπήρξε συγκάλυψη της υπόθεσης του εθνοφρουρού, απάντησε ότι το κουκούλωμα υπήρξε από την αρχή. «Από την αρχή έγιναν λανθασμένες ενέργειες και υπήρξαν παραλείψεις, λάθη, ψεύδη και επιπόλαιες αποφάσεις. Δεν έγινε σωστή διερεύνηση και στην πορεία, μετά από τις γνωμοδοτήσεις που πήρε η οικογένεια και μετά την εκταφή, αποκαλύφθηκαν στοιχεία τα οποία οδήγησαν, δυστυχώς όχι στους δολοφόνους, αλλά στα λάθη που έγιναν. Έτσι, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να αποκαλυφθούν στοιχεία για τους δολοφόνους».

Για τους χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Μάτσας εξήγησε ότι είχαν κάποια δεδομένα ενώπιον τους που δεν αποκάλυπταν τους δολοφόνους. «Ειλικρινά, μετά από δεκαοκτώ χρόνια και με τις παραλείψεις που υπήρξαν για να βρεθούν οι δολοφόνοι, πρέπει να έρθει κάποιος που έχει προσωπική γνώση και να πει ότι είναι αυτοί και να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για να ενισχύσει τη γνώμη του. Δεν υπάρχουν στοιχεία, ούτε προσωπικά δεδομένα, ούτε DNA. Συλλήψεις δεν έγιναν και οι καταθέσεις που λήφθηκαν ήταν από ένα άπειρο αστυνομικό του αστυνομικού σταθμού Λάνιας. Υπήρχε τεράστιο πρόβλημα και με τα τόσα χρόνια που πέρασαν, ο μόνος τρόπος για να αποκαλυφθούν πράγματα, είναι με αυτό τον τρόπο. Χρειάζεται ένας με τολμηρή συνείδηση και να πει ότι εγώ θα αναφέρω τα όσα έγιναν, με τις οποιεσδήποτε συνέπειες και να δώσει μαρτυρία από άμεση προσωπική γνώμη».

Άποψη του κ. Μάτσα, είναι πως για την οικογένεια, αποτελεί καλύτερη επιλογή η ιδιωτική ποινική για να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Στα ηπειρωτικά συστήματα δικαίου που επικρατούν στην Κεντρική Ευρώπη, υπάρχει ο θεσμός του πολιτικός ενάγοντα στις ποινικές διαδικασίες και έχει το δικαίωμα ο πολίτης που έχει εμπλοκή στην ποινική υπόθεση, όπως και σε αυτή την περίπτωση, μαζί με τον εκπρόσωπο του κράτους τον δημόσιο κατήγορο, να συμμετέχει ως πολιτική αγωγή και να έχει λόγο στη διαδικασία. Στην Κύπρο δυστυχώς, δεν έχουμε αυτό τον θεσμό, του πολιτικός ενάγοντα. Δηλαδή, όταν κάνει το κράτος μια ποινική υπόθεση, δεν δικαιούται αυτός που τον αφορά η υπόθεση, να εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο».

Οπότε, μεταξύ των δυο διαδικασιών, ο κ. Μάτσας, προτιμάει «σε μια προσωπική υπόθεση και μια υπόθεση που με ενδιαφέρει και σοβαρή μάλιστα, να είναι ο δικηγόρος της επιλογής μου και ένας άνθρωπος που εμπιστεύομαι, παρά ένας οποιοσδήποτε δημόσιος κατήγορος και ένας δικηγόρος του κράτους».

Αναφορικά με τις τέσσερις ποινικές διώξεις που κατέδειξε στο πόρισμά του ο κ. Μάτσας, είπε ότι αυτές, θα γίνουν από τον ιδιώτη δικηγόρο της οικογένειας. «Απ’ ότι πληροφορούμε ήδη έχει ετοιμάσει το κατηγορητήριο και θα το καταχωρήσει, προχωρώντας με τις κατηγορίες που εισηγηθήκαμε στο πόρισμά μας ή ενδεχομένως και με άλλες κατηγορίες που πιστεύει οικογένεια ότι υπάρχουν».

Δειτε Επισης

Σε διαθεσιμότητα και αξιωματικός για την απόδραση του Σουηδού-Ερώτημα η παραμονή του σε Ιδιωτική κλινική
Στις φλόγες φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, έκλεισε η μια λωρίδα
Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο λόγω έντονων βροχοπτώσεων-Συστήνεται προσοχή
Έσπασε το σίδερο του κρεβατιού και πήδηξε από το παράθυρο ο δραπέτης-Ζήτησε έκθεση γεγονότων ο Αρναούτης
Επιμένει ο Σταυριανός, άσκησε έφεση επί της... τελεσίδικης απόφασης της Ολομέλειας-Ανύπαρκτη διαδικασία
Το πάθημα του Κομμωτή δεν έγινε μάθημα-Κρίθηκε αναγκαστική η νοσηλεία του δραπέτη αλλά έλαβε μόνος του εξιτήριο
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική