Σε συνεργασίες στις Δημοτικές αλλά όχι στις Ευρωεκλογές προσανατολίζονται οι Οικολόγοι

Τις πρώτες του σκέψεις ενόψει του διπλού ραντεβού του Ιουνίου του 2024 κάνει και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Αν και, στην παρούσα φάση, δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει και πολύ τα πράγματα, φαίνεται να ξεχωρίζουν δύο στοιχεία: Η πρόθεση των Οικολόγων να διεκδικήσουν σε όσους περισσότερους Δήμους μπορούν, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και η πρόθεσή τους για αυτόνομη κάθοδο στις Ευρωεκλογές. Και τα δύο αυτά στοιχεία, βέβαια, ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και τις όποιες εξελίξεις προκύψουν, καθώς δεν πρόκειται για επίσημες και τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά για σκέψεις που γίνονται αυτή τη στιγμή. Το πρώτο, άλλωστε, εξαρτάται από τις δική τους ικανότητα στην εξεύρεση υποψηφίων, ενώ το δεύτερο και από το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι διαδικασίες βρίσκονται σε πολύ προκαταρτικό στάδιο και αφορούν κυρίως στη χαρτογράφηση των προθέσεων των στελεχών και των μελών του κινήματος. Εντοπίζεται, δηλαδή, ποιοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν υποψηφιότητες, για ποια θέση και σε ποιο νέο Δήμο εμπίπτουν, με βάση τη μεταρρύθμιση, ώστε να έχουν μια καλή εικόνα για τις ελλείψεις και τα ανοίγματα που πρέπει να γίνουν.

Αυτή η διαδικασία δείχνει πως οι Οικολόγοι έχουν τις γνωστές τους αδυναμίες σε ορισμένες περιοχές, που ουδέποτε τους επέτρεψαν να έχουν ολοκληρωμένα ψηφοδέλτια παντού. Φαίνεται, ταυτόχρονα, πως τουλάχιστον στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού βρίσκονται εντός του στόχου για μια καλή παρουσία, ενώ υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες στις άλλες επαρχίες. Οι διεργασίες αυτές αφορούν κυρίως την εξεύρεση υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, ωστόσο εάν κάποιο μέλος επιθυμεί να διεκδικήσει πιο υψηλό αξίωμα, το κόμμα είναι ανοιχτό και θα προσπαθήσει να αναζητήσει πιθανές συνεργασίες. Την ίδια στιγμή, αναμένεται πως θα συμμετέχει σε προσπάθειες που γίνονται από άλλα κόμματα για συνεργασίες γύρω από υποψηφιότητες δημάρχων, όπως άλλωστε κάνει κάθε φορά στις τοπικές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, ωστόσο, τα πράγματα είναι αρκετά πιο πίσω. Στην παρούσα φάση, η πρόθεση των Οικολόγων είναι να κατεβούν μόνοι τους και να μην αναζητήσουν συνεργασίες οι ίδιοι. Η πόρτα του κινήματος δεν είναι, ωστόσο, κλειστή, σε περίπτωση που την χτυπήσει κάποιος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Απλώς δεν φαίνεται να είναι ο πρώτος στόχος η επίσημη συνεργασία, δεδομένου αφενός πως οι προηγούμενες προσπάθειες δεν απέδωσαν καρπούς και αφετέρου ότι οι διάφορες τάσεις που αναπτύσσονται εντός του κόμματος έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την επίτευξη συμφωνιών. Η εμπειρία των Προεδρικών Εκλογών έδειξε πως, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, δημιουργεί συνθήκες δυστοκίας στο εσωτερικό των Οικολόγων όταν πρόκειται να συνεργαστούν με τρίτους.

Υπό αυτά τα δεδομένα η αρχική πρόθεση είναι πως θα κατεβούν με αμιγώς δικό τους ψηφοδέλτιο, στο οποίο ενδέχεται να υπάρχουν και πρόσωπα που δεν είναι στελέχη του κινήματος. Δεν θεωρείται δύσκολο να εξευρεθούν έξι υποψήφιοι, ενώ στους Οικολόγους είθισται πάντοτε να περιλαμβάνονται τρεις γυναίκες και τρεις άντρες, για να στέλνουν μηνύματα ισότητας μέσα από το ψηφοδέλτιό τους.

Στο κόμμα αντιλαμβάνονται πως η μάχη των Ευρωεκλογών είναι πολύ δύσκολη, καθώς ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ έχουν ποσοστά που υπερβαίνουν το 6%, ενώ το δικό τους ποσοστό βρίσκεται στο 4,4%, με βάση τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών του 2021. Ως εκ τούτου, δεν έχουν το προβάδισμα στην παρούσα φάση. Ωστόσο αναμένεται να προσπαθήσουν να έχουν μια όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία, με ένα καλό ψηφοδέλτιο και μια σωστή ατζέντα, κυνηγώντας τον στόχο της εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δειτε Επισης

Με αναφορές στο Κυπριακό οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν-«Επωφελής μια βιώσιμη και μόνιμη λύση»
Απαντά στους όρους Τατάρ ο ΠτΔ-«Δεσμευμένοι από ψηφίσματα ΟΗΕ Γκουτέρες και απεσταλμένος»
Λακωνικός αλλά αιχμηρός κατά Ελεγκτή ο Πρόεδρος-Απευθύνεται στον Γενικό Εισαγγελέα
Θα θέσει θέμα ασφάλειας της Μέσης Ανατολής σε φόρουμ στα ΗΑΕ ο Κόμπος
ΥΠΑΜ: Απαραίτητη η ειρηνευτική δύναμη ΗΕ στην Κύπρο
Εξήγγειλε κι επίσημα την υποψηφιότητα του ο Νικολαΐδης-Οι λόγοι που επαναδιεκδικεί τον Δήμο Λεμεσού
Το πρώτο μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν από την Αθήνα-«Να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο»
Ζητά εκ νέου σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ
Φουλ επίθεση Ελεγκτή για τα ωφελήματα Χριστοδουλίδη-Ζητά ανάκτηση χρημάτων, απευθύνει πρόσκληση για το Ανώτατο
Στα €22,5 δισ. το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 3ο τρίμηνο του έτους