Νεκροί τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα με την Αίγυπτο-«Τους σκότωσε Αιγύπτιος αστυνομικός»
16:31 - 03 Ιουνίου 2023
Δυο Ισραηλινοί στρατιώτες και μία στρατιωτίνα έχασαν τη ζωή τους στην μεθόριο Ισραήλ-Αιγύπτου κατά τη διάρκεια σειράς πολλαπλών και αλλεπάλληλων ενόπλων επεισοδίων, που συνέβησαν κατά το χρονικό διάστημα που καλύπτει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έως και λίγο πριν το μεσημέρι.
Δράστης ήταν Αιγύπτιος αστυνομικός, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού στρατού. Ωστόσο η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από αιγυπτιακής πλευράς.
Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός σήμερα το απόγευμα, στις 2:30 τα ξημερώματα οι ισραηλινές δυνάμεις στην μεθόριο με την Αίγυπτο απέτρεψαν την είσοδο κυκλώματος λαθρεμπορίου ναρκωτικών, κατάσχοντας ναρκωτικές ουσίες ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας. Η συμμορία διακίνησης εντοπίστηκε τρία χιλιόμετρα εντός της ισραηλινής επικράτειας, πλησίον της θέσης του μεθοριακού φυλακίου Χαρ-Σαγκί.
Προηγουμένως, στις 21:00 χθες ανέλαβαν 12ωρη υπηρεσία στο μεθοριακό φυλάκιο Χαρ-Σαγκί ένας στρατιώτης και μια στρατιωτίνα. Ωστόσο, όταν τα ξημερώματα δεν απαντούσαν στις κλήσεις του αξιωματικού υπηρεσίας, στρατιωτικές δυνάμεις μετέβησαν στο φυλάκιο στις 6 το πρωί εντοπίζοντάς τους νεκρούς από πυροβολισμό.
Στη συνέχεια, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έρευνες προς αναζήτηση του δράστη ή των δραστών της επίθεσης. Λίγο πριν το μεσημέρι, εντοπίστηκε στην ευρυτερη περιοχη του φυλακίου Χαρ-Σαγκί στην μεθόριο Ισραήλ-Αιγύπτου κρυμμένος ένστολος ένοπλος Αιγύπτιος. Επακολούθησε ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν τον δράστη θανάσιμα. Κατά τη συμπλοκή σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης και τραυματίστηκε ακόμα ένας, ο οποίος νοσηλεύεται και έχει ξεφύγει τον κίνδυνο.
Διερευνάται ακόμα ποια ώρα ακριβώς ο ένοπλος Αιγύπτιος εισήλθε στο ισραηλινό έδαφος, πώς και πότε έφτασε στο μεθοριακό φυλάκιο, πυροβόλησε και σκότωσε τον στρατιώτη και τη στρατιωτίνα που είχαν αναλάβει υπηρεσία. Ισραηλινές και αιγυπτιακές αρχές συνεργάζονται ώστε να διαπιστωθεί η αληθής ιδιότητα του δράστη που έφερε αιγυπτιακή αστυνομική στολή, ενώ παραμένει ακόμα άγνωστα τα κίνητρά του.
Συγκεκριμένα διερευνάται εάν ο δράστης εμπλεκόταν στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που συνελήφθη νωρίτερα από τους Ισραηλινούς συνοριοφύλακες ή εάν τα κίνητρά του ήταν καθαρά πολιτικά ή ανήκε σε τρομοκρατική ισλαμιστική οργάνωση που δρα στην Χερσόνησο του Σινά.
Από πλευράς του αιγυπτιακού στρατού εκδόθηκε ανακοίνωση σήμερα το απόγευμα ότι ο Αιγύπτιος πολίτης που πυροβολήθηκε θανάσιμα από τους Ισραηλινούς συνοριοφύλακες ήταν πράγματι αστυνομικός, ο οποίος είχε εισέλθει κατά λάθος στο ισραηλινό έδαφος, συμμετέχοντας στην αιγυπτιακή αστυνομική δύναμη που καταδίωκε τους διακινητές ναρκωτικών.
Σε δίπλωματικό επίπεδο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση φέρεται να δηλώνει ότι «δεν προκύπτουν στοιχεία ότι ο συγκεκριμένος Αιγύπτιος αστυνομικός σκόπευε να διαπράξει κτύπημα στο Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «το Κάιρο θα συνεργαστεί πλήρως με τις ισραηλινές αρχές κατά τη διάρκεια της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρουν ισραηλινές διπλωματικές πηγές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση περί του θανάσιμου πυροβολισμού του στρατιώτη και της στρατιωτίνας στο φυλάκιο Χαρ-Σαγκί, και μέχρι αργά το απόγευμα σήμερα, τα ισραηλινά ΜΜΕ δεν είχαν καμία επίσημη πληροφόρηση από το Υπουργείο Άμυνας - γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο για τα τοπικά δεδομένα.
Από την άλλη, τα ισραηλινά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ενόσω ο στρατός πραγματοποιούσε έρευνες στη μεθόριο Ισραήλ-Αιγύπτου για τον εντοπισμό του δράστη, δεν είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα για την προστασία των κατοίκων της περιοχής, και η κίνηση στην εθνική οδό κατά μήκος των συνόρων διενεργείτο κανονικά, με ΙΧ αυτοκίνητα να κινούνται χωρίς περιορισμό.
Όπως μεταδίδει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, Αίγυπτος και Ισραήλ συνεργάζονται στενά προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως οι σημερινές εξελίξεις.
Τα σύνορα με την Αίγυπτο, με οριογραμμή μήκους 200 χιλιομέτρων, θεωρούνται τα ασφαλέστερα χερσαία σύνορα του Ισραήλ. Εδώ και χρόνια έχει ολοκληρωθεί φράχτης ασφαλείας κατά μήκος της οριογραμμής, προκειμένου να εμποδίζει την είσοδο στο Ισραήλ παράτυπων οικονομικών μεταναστών από την Αφρική, συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών και μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που διατηρεί πυρήνες στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά.
Από την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης Ισραήλ-Αιγύπτου το 1978, και κυρίως από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Αιγύπτου από τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, η συνεργασία των δυο χωρών για την διατήρηση της ηρεμίας στην κοινή μεθόριο είναι στενή και διαρκής σε κάθε επίπεδο.
Πηγή: ΚΥΠΕ