Πιθανή αλλαγή δεδομένων για καθαίρεση του τέως Κιτίου μετά την ποινή με αναστολή

Ως ιστορική χαρακτηρίστηκε η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας που έκρινε ένοχο τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου για άσεμνη επίθεση σε βάρος 16χρονης που διαπράχθηκε πριν από 41 χρόνια, ωστόσο η επιβολή ποινής ενός έτους φυλάκισης με αναστολή, προκάλεσε αντιδράσεις, ειδικότερα από την πλευρά της παραπονούμενη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσχεδιασμένη η άσεμνη επίθεση από τον τέως Κιτίου, δεν έδειξε μεταμέλεια-Η δικαστική απόφαση

Πρόσωπα που στήριξαν την όλη διαδικασία από την αρχή, διαμαρτυρήθηκαν έντονα και δημόσια στο άκουσμα της ποινής, ενώ άλλοι θεωρούν πως η απόφαση του Δικαστηρίου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεάσει την απόφαση που θα λάβει η Ιερά Σύνοδος στις 13 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να εξετάσει μαζί με άλλες υποθέσεις (σ.σ. Παγκράτιου Μερακλή και Ανδρέα Πιτσιλλίδη), την περίπτωση του τέως Μητροπολίτη Κιτίου.

Αφού ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου κρίθηκε ένοχος για άσεμνη επίθεση εναντίον ανήλικης, ο δρόμος για καθαίρεσή του από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, άνοιξε, ωστόσο, φαίνεται πως η ποινή που του επιβλήθηκε πιθανόν να αλλάξει τα δεδομένα. Κάτι το οποίο ανέφερε ο θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού, λέγοντας πως τα μέλη της Ιεράς Συνόδου μπορεί να αξιολογήσουν την ποινή που επέβαλε το Δικαστήριο ως ήπια και αντί της καθαίρεσής του να επιβάλουν την ποινή της ισόβιας αργίας. «Από τη στιγμή που το πολιτικό δικαστήριο αποφάσισε ποινή με αναστολή και όχι φυλάκισή του, μπορεί να μην επιβάλουν την σοβαρότερη των ποινών που μπορεί να επιβάλει η Ιερά Σύνοδος».

Ο ίδιος θεωρεί ότι η απόφαση του Δικαστηρίου, φάνηκε ως επιβράβευση για τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου, αφού θα έπρεπε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι σε τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν υπάρχουν εκπτώσεις σε πρόσωπα που βρίσκονται ή βρίσκονταν σε θέσεις εξουσίας.

Το Δικαστήριο για την επιβολή ποινής έλαβε υπόψη στους ελαφρυντικούς παράγοντες, το λευκό ποινικό μητρώο του τέως Μητροπολίτη Κιτίου, ο χρόνος που είχε παρέλθει από την διάπραξη των αδικημάτων, αλλά και την προχωρημένη ηλικία του (85 ετών). Ο κος Κυριακού θεωρεί πως η ηλικία του δεν θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν ως ελαφρυντικός παράγοντας, αφού οποιαδήποτε και να είναι η ηλικία ενός κατηγορούμενου, δεν αναιρεί τις άσεμνες πράξεις του, ούτε τον χρόνο κατά το οποίο διαπράχθηκαν.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε από τότε που έγινε δημόσια η καταγγελία εναντίον του τέως Κιτίου, αλλά και εν συνεχεία της έναρξης της δικαστικής διαδικασίας, ο κος Κυριάκου έγινε δέκτης, όπως ισχυρίστηκε, παραπόνων και από άλλες γυναίκες για παρόμοιας φύσης υποθέσεις κατά του Μητροπολίτη. «Επικοινώνησαν μαζί μου τουλάχιστον έξι με επτά γυναίκες, οι οποίες κατήγγειλαν τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου για υποθέσεις άσεμνης επίθεσης κατά διάφορες χρονικές περιόδου. Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που δεν αποτάθηκαν ακόμη στις αρμόδιες αρχές δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αναφορά».

Την ίδια ώρα, εξέφρασε και έθεσε διάφορα ερωτήματα για το εάν τα χρήματα που λάμβανε από εισφορές ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου, δίνονταν όλα σε φιλανθρωπίες αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιούσε για προσωπικούς λόγους, ενώ έστειλε μήνυμα προς την Ιερά Σύνοδο ότι θα έπρεπε να είναι μονόδρομος η καθαίρεσή του. «Να μην στέλνονται λανθασμένα μηνύματα», είπε.

Δειτε Επισης

Πράσινο Υπουργικού για δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης
Επεκτείνεται στα γυμνάσια ο θεσμός των επιτηρητών ασφαλείας με απόφαση Υπουργικού
Αυξάνονται οι παροχές προς ηλικιωμένους για φροντίδα Στέγης και ιδρυματική φροντίδα
Ενέκρινε χορηγία για εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού το Υπουργικό
Δέκα πτήσεις στην Κύπρο μετά την επίθεση στο Ισραήλ-Σε ξενοδοχεία και αεροδρόμιο διανυκτέρευσαν πολίτες
Έξι με επτά αφίξεις πλοίων με Ευρωπαίους πολίτες και προσωπικό πρεσβειών φτάνουν καθημερινά στην Κύπρο
Βοήθεια στην Ελλάδα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο Ξυλόκαστρο απέστειλε η Κύπρος
Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας στο μενού του καιρού
Ανοίγει η συζήτηση για τις πισίνες-Θέλει να κλείσει τρύπες το ΥΠΕΣ, οι αλλαγές που προωθούνται
Χαρτογραφεί τα προβλήματα και ψάχνει λύσεις για την έλλειψη οδηγών λεωφορείων η Κυβέρνηση