Το μεγάλο στοίχημα της Αννίτας-Οι δύο πόλοι, οι παγίδες εκ των έσω και το επικοινωνιακό

Αναμφίβολα ο Δημοκρατικός Συναγερμός, πέρασε ένα από τις πιο κρίσιμες περιόδους της ιστορίας του από τον Μάρτιο μέχρι το τέλος Μαΐου. Μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα τριών μηνών, μετά από ένα δυνατό χαστούκι που ήρθε από την κάλπη, βρέθηκε μακριά από την Κυβέρνηση και άλλαξε μέσα σε χρόνο μηδέν, πρόεδρο, ηγεσία και τα πρόσωπα σε κομματικά όργανα.

Και σίγουρα, ήταν ένα πολύ τολμηρό και δύσκολο εγχείρημα που όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος σε τεχνοκρατικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο στελεχών, ήταν έτοιμο να το πράξει και η διαδικασίες ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Το ερώτημα, ωστόσο που κάθε μέρα που περνά τίθεται και πιο έντονα, είναι αν το οικοδόμημα του ΔΗΣΥ, μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα σε πολιτικό επίπεδο.

Αφενός το γεγονός ότι τα μέλη της ηγεσίας άλλαξαν στο 100%, σε συνδυασμό πως ο ΔΗΣΥ βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτοφανούς κατάστασης, όπου δηλώνει μεν ότι είναι στην αντιπολίτευση, αλλά ξέρει ότι ένα σημαντικό μέρος της βάσης του, στήριξε την παρούσα Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, δημιουργεί ένα πολύ ιδιαίτερο και ρευστό σκηνικό, που όσο κι αν προσπαθεί η νέα ηγεσία, δεν κατάφερε να το ακουμπήσει.

Άλλωστε υπάρχουν και οι τάσεις, ανάμεσα και σε βουλευτές, αλλά και σημαντικά στελέχη της προηγούμενης Κυβέρνησης, που σήμερα είναι ανενεργά, που επιχειρούν να επηρεάσουν της καταστάσεις.

Το πρόβλημα για τον ΔΗΣΥ, γίνεται ακόμα πιο σύνθετο, λόγω των δύο ιστορικών ηγετών του που μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τα αξιώματα τους τον περασμένο Μάρτιο, επιζητούν ωστόσο να βρίσκονται κοντά στο κέντρο των εξελίξεων. Από τη μια ο Νίκος Αναστασιάδης, ανά τακτά διαστήματα βρίσκεται στους τίτλους των ειδήσεων, λόγω των επαφών ή των δηλώσεων του και από την άλλη ο Αβέρωφ Νεοφύτου, βρίσκεται σε φάση βολιδοσκοπήσεων και σκέψεων για τα επόμενα του βήματα, που σύντομα αναμένεται να ξεδιπλωθούν.

Σε ότι αφορά τον Νίκο Αναστασιάδη, δεν είναι μυστικό, ότι προκάλεσε δυσφορία το γεγονός ότι επέλεξε να επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό. Μάλιστα αξιωματούχος του κόμματος, σχολίαζε στον REPORTER πως, «ξέρουμε ότι μιλούν και συνεννοούνται, αν ήθελαν να συναντηθούν, ας το έκαναν ιδιωτικά, τουλάχιστον να μην προκαλούν». Το γεγονός ότι στη συνάντηση είχε δοθεί αρκετή προβολή, αφού καλύφθηκε και φωτογραφικά από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ενδεχομένως να δείχνει και την επιδίωξη του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, για να στείλει το μήνυμα, πως μπορεί ο ΔΗΣΥ να επιμένει να παρουσιάζεται ως αντιπολίτευση, ωστόσο ο επίτιμος και ιστορικός ηγέτης της παράταξης, βρίσκεται παρά το πλευρό του.

Από την άλλη οι πληροφορίες φέρουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου, να έχει το τελευταίο διάστημα συναντήσεις με προσωπικότητες σε διάφορα επίπεδα, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται της επικαιρότητας, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα πλάνα του ιδίου.

Το σίγουρο είναι πως η νέα από όλες τις απόψεις ηγεσία του ΔΗΣΥ, καλείται να υπερπηδήσει πολλά εμπόδια -κάποια εκ των οποίων ίσως και να μπαίνουν και εσκεμμένα εκ των έσω- για να επιτύχει τους στόχους που έθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει να επιλέξει ανάμεσα στο κομμάτι της επικοινωνίας και της παραγωγής πολιτικής. Πλέον στην Πινδάρου, όλοι συμφωνούν πως το μεγάλο μειονέκτημα της ηγεσίας του Αβέρωφ Νεοφύτου, ήταν η επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθήθηκε, όχι την περίοδο πριν τις Προεδρικές, αλλά σχεδόν όλα τα χρόνια που ήταν ο ίδιος στο τιμόνι του κόμματος. Σήμερα η νέα ηγεσία, φαίνεται να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο κομμάτι της επικοινωνίας. Κάπου όμως θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή που θα ισορροπεί ανάμεσα στα δύο.

Αδιαμφισβήτητα η νέα ηγεσία διασφαλίζει την ενότητα που όλοι επικαλούνταν. Πλέον καλούνται να πάνε στο επόμενο επίπεδο και να παρουσιάσουν στους σκεπτόμενους ή ακόμα και απογοητευμένους ψηφοφόρους τους μια νέα πρόταση που θα πληροί τα κριτήρια, ακόμα κι αυτών που έκαναν άλλες επιλογές στις Προεδρικές και που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων που τέθηκαν ενόψει των διπλών εκλογών του 2024.

Δειτε Επισης

Κ. Κόμπος: Παραμένουμε αποφασισμένοι για τερματισμό της παράνομης κατοχής
Σ. Στεφάνου: Μεγάλο σκάνδαλο το έργο στο Βασιλικό
Οι δύο παραβάσεις που εντόπισε η ΕΕ για το έργο στο τερματικό-Ζητά επιστροφή 68 εκ. ευρώ
Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού
Συνεχίζει στο ίδιο τέμπο ο Τατάρ-«Αν υπάρξει συμφωνία, το ψευδοκράτος θα είναι μέρος της λύσης ως κυρίαρχο τουρκικό κράτος»
Τηλεδιάσκεψη για τον Great Sea Interconnector με αίτημα Κομισιόν-Ζήτησε ενημέρωση
Eπίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας στην Κύπρο
Επανεξελέγη Ανώτατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ο Σάββας Τσίβικος