Δεν υπάρχει διαφάνεια στον χώρο της υγείας-Διαπιστώθηκε ανάγκη λεπτομερών ελέγχων

Στη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στο χώρο της υγείας ενώ η διαφθορά συνεχίζει να αποτελεί μια πρόκληση, κατέληξαν φορείς και ενδιαφερόμενοι του τομέα της υγείας κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε την Πέμπτη στη Λευκωσία από το Cyprus Integrity Forum.

Η συζήτηση, υπό τον τίτλο «Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς», πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου μανιφέστου θέσεων και δράσεων που θα αφορούν τη διαφθορά στον χώρο της Υγείας, καθώς και στις διαδικασίες ελέγχου που ακολουθούνται στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, Δρ. Χριστόδουλος Καϊσής, ο Πρόεδρος  του ΠΙΣ, Δρ. Πέτρου Αγαθαγγέλου, η Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Ελένη Αννίβα, ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής, καθώς επίσης εκπρόσωποι οργανισμών και οργανώσεων που έχουν άμεση σχέση με το σχέδιο Υγείας.

Μέσα από τη συζήτηση τονίστηκε εκ νέου η ανάγκη συστηματικών και λεπτομερών ελέγχων στα θέματα Υγείας, έτσι ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε τάσεις διαφθοράς και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στο σύστημα υγείας.  

Με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από όλους τους οργανισμούς και οργανώσεις τεκμηριώθηκε η ανάγκη εφαρμογής Κλινικού Ελέγχου, αλλά και διασφάλισης της Ιατρικής Αναγκαιότητας και της Ιατρικής Ακαταλληλότητας στην εφαρμογή του συστήματος υγείας. 

Ο Πρόεδρος του Cyprus Integrity Forum, Μάριος Σκανδάλης, είπε πως ανησυχία του ανεξάρτητου μη-κυβερνητικού και μη κερδοσκοπικού οργανισμού CIF είναι η πορεία λειτουργίας του ΓεΣΥ σήμερά, αλλά και η έκβαση του στο μέλλον.

Είπε πως ο CIF στηρίζει και υποστηρίζει το ΓεΣΥ, για να σημειώσει πως πρέπει να διαφυλαχθεί ως το «μεγαλύτερο δώρο», που δόθηκε ποτέ στην κυπριακή κοινωνία.

Από την πλευρά του το μέλος του CIF, Δρ. Στέλιος Χατζηχριστοφή έδωσε έμφαση στον Κλινικό Έλεγχο, ενώ έθεσε στους παρευρισκόμενους ερωτήματα για τοποθέτηση, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούσαν στον έλεγχο ιατρικών πράξεων στο ΓεΣΥ, στη διαφάνεια κατά την εκτέλεση των πράξεων του ΓεΣΥ, στον μηχανισμό καταπάτησης της διαφθοράς, καθώς και στα έξοδα του Κύπριου πολίτη για υγεία.

Ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, Δρ. Χριστόδουλος Καϊσής, τόνισε ότι υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στο ΓεΣΥ, για να σημειώσει ότι υπάρχουν έξι σημεία στη νομοθεσία τα οποία πρέπει να αλλάξουν.

Σύμφωνα με τον Δρ. Καϊσή το νομοθετικό πλαίσιο του ΓεΣΥ καταργεί τη διαφάνεια, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει διαφάνεια και ούτε διασφαλίζεται» στη νομοθεσία.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι δεν έγινε τίποτα σχετικά με τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα για τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε, όπως είπε, οι εκθέσεις του Γραφείου του Επιτρόπου να μπορούν να δημοσιεύονται.

Όπως είπε, ζητήθηκε όπως οι εκθέσεις αναρτώνται, απαλείφοντας τα ονόματα, για να σημειώσει ότι τους απαγορεύτηκε να τις αναρτούν και να φαίνονται δημόσια. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι το Γραφείο του θέλει να αναρτώνται δημόσια, γιατί αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση του συστήματος.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, είπε πως η διαφθορά «παραμένει πρόκληση και για τον τομέα της υγείας», για να προσθέσει ότι ο λόγος που γίνεται η συζήτηση σήμερα είναι γιατί «έχουμε πρόβλημα διαφθοράς και διαφάνειας». Είπε ακόμα πως «η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει διαφάνεια είναι δεδομένη».

Αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο, για το οποίο είπε πως «πάσχει», ενώ συμπλήρωσε ότι «ο κάθε ένας το ερμηνεύει κατά το δοκούν».

Ο Δρ. Αγαθαγγέλου ανέφερε ακόμα ότι όλα αυτά τα οποία αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας σήμερα «ήταν προβλέψιμα», ωστόσο, υπογράμμισε πως οι μελέτες αγνοήθηκαν.

«Υπάρχει πρόβλημα διαφάνειας και διαφθοράς και όποιος το διαπιστώσει αυτό στοχοποιείται», είπε.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο λόγος που έχουμε τόσα προβλήματα σήμερα «είναι γιατί εκεί που έγιναν οι πολιτικές διαβουλεύσεις, είμασταν αδιάβαστοι», σημειώνοντας την απουσία σχεδιασμού αναγκών και δυνατοτήτων (capacity planning).

Επιπλέον, ο Δρ. Αγαθαγγέλου είπε ότι η δημιουργία του νομοσχεδίου του Συνηγόρου του Ασθενή αναιρεί την ιδιότητα και τον ρόλο του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ.

Η Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Ελένη Αννίβα, είπε πως μετά από έλεγχο που διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώθηκε πως τα άτομα που διενεργούν τους ελέγχους των ιατρικών πράξεων στο ΓεΣΥ δεν είναι τα κατάλληλα.

Σημείωσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ελέγχει μόνο εάν έχει γίνει ή εάν πληρώθηκε μία ιατρική πράξη, ωστόσο, ο ΟΑΥ είναι ο αρμόδιος για την πάταξη της κατάχρησης και της υπερχρήσης σε ό,τι αφορά στις ιατρικές πράξεις.

Για το ίδιο θέμα, ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ έψεξε το γεγονός ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αγοράζει υπηρεσίες από ιδιωτική εταιρεία, ώστε να διενεργεί τους ελέγχους των ιατρικών πράξεων στο ΓεΣΥ, για να συμπληρώσει ότι ο Οργανισμός δεν εξετάζει εάν δούλεψαν σωστά κάποιοι γιατροί.

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως ο ΟΑΥ ασχολείται και ενδιαφέρεται μόνο για το οικονομικό σκέλος του συστήματος, προσθέτοντας ότι για τα θέματα συμπεριφοράς, ηθικής και αμέλειας των ιατρών λέει πως είναι αρμοδιότητα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της Κύπρου-Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική
Σε κλοιό κακοκαιρίας η Κύπρος-Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού
Σε διαβούλευση η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή-Στο Υπουργικό τον Μάρτιο του 2025
Σε ντόμινο εξελίσσονται οι ακυρώσεις συμβάσεων σε μεγάλα έργα-Πληρώνει τα σπασμένα της πρώην η νυν Κυβέρνηση
Η ακρίβεια φέρνει αύξηση στα ασφάλιστρα για εργατικά ατυχήματα-Οι αλλαγές που προωθούνται
Ξύρισαν τα μουστάκια τους για το Μovember Cyprus στη Λεμεσό
Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για την άφιξη του «Alexandrou»-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Πράσινο στην διεξαγωγή της δικοινοτικής του Δήμου Αμμοχώστου-Διαβήματα σε ΥΠΕΞ από διαφωνούντες
Έξω από το τουρκικό προξενείο Κύπριοι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη-Έστειλαν μήνυμα με φλεγόμενο «Δεν ξεχνώ»
Προετοιμάζεται για τον «Αlexandro» η Κύπρος-Σε ισχύ η προειδοποίηση της Μετεωρολογικής